More


  Cele mai importante fabrici ale Sătmarului din perioada interbelică

  =

  După Unirea de la 1 Decembrie 1918, judeţul şi oraşul Satu Mare înregistrează un salt economic spectaculos, iar progresul înregistrat de-a lungul întregii perioade interbelice a făcut posibil ca în preajma celui de-al Doilea Război Mondial în judeţul Satu Mare să existe nu mai puţin de 70 de întreprinderi agricole, 3836 de întreprinderi industriale şi 1670 întreprinderi comerciale, în total 5359 de întreprinderi. Din acest număr, industria mare a fost reprezentată de 855 de întreprinderi, restul de 2981 de întreprinderi reprezentând industria mică. Comerţul mare din Sătmar a fost şi el sprijinit de nu mai puţin de 450 de întreprinderi.

  Un aport deosebit, care a contribuit la progresul industriei sătmărene l-a avut şi Camera de Comerţ şi Industrie Satu Mare, cameră ce a fost înfiinţată în anul 1929. Printre cele mai importante întreprinderi se numărau Fabrica de vagoane „Unio” S.A., Turnătoria de fier şi fabrica de maşini „Fraţii Princz” S.A., Prima fabrică de giulgiuri şi flori artificiale din Transilvania (unică în această provincie), Fabrica de ţesut panglici ”Fraţii Weisz”, Prima fabrică de ţigle şi cărămizi din Satu Mare, Moara „Elisabeta” proprietate a lui Dezideriu Princz, Moara”Laszlo” proprietate a lui Leiblinger şi Erdelyi, Uzinele electrice municipale Satu Mare, Staţia de triere a seminţelor „Freud Samuil şi Fiul” S.A., Fabrica de bomboane şi ciocolată „Adalbert Reiter şi Fiul” S.A., Fabrica de pălării de paie „David Grosz”, Fabrica de dopuri de plută „Fii lui A. Guth”, Prima fabrică de maşini agricole din Satu Mare, Fabrica şi depozitul de spirt „Fii lui Elek Markovits” S.A., Joaghere S.A. Lomaşi şi ale Întreprinderii de gatere Oaş-Satu Mare, etc.


  În perioada interbelică existau în Satu Mare fabrici pentru cele mai diverse domenii: fabrica de bomboane şi de ciocolată “Reiter”, fabrica de săpunuri şi produse chimice “Ardealul”, fabrica de mezeluri, fabrica de lapte, fabrici de pâine, în domeniul industriei ceramice existau la 1940 trei fabrici de cărămizi: Prima fabrică de cărămizi, Willinger Eugen şi Ceramica administrate de evrei, în industria metalurgică existau fabricile Fraţii Princz & SA administrată de evrei, Societatea DAC şi Pap şi Levai prima având patroni români iar cea de-a doua maghiari. În domeniul industriei textile existau mai multe firme printre cele mai importante numărându-se Ardeleana, Bumbacul Ţărănesc, Fiul Hajtajer plus multe alte firme administrate de evrei.

  Fabrica UNIO
  Una dintre cele mai importante fabrici din judeţul Satu Mare care datează de la începutul seolului al XX-lea, mai exact din 1911, este fabrica UNIO, având iniţial altă titulatură şi alt pofil, producţia de bază fiind bazată iniţial pe lucrări de tâmplărie şi comerţ forestier. În decursul anilor, a cunoscut nu numai o diversificare a activităţii productive, dar şi o metamorfoză a denumirii sale. Din 1920 începe să-şi schimbe profilul, reprofilându-se spre metalurgie. În 1923 se afla deja pe poziţia a treia în ţară în furnizarea de vagoane, iar în 1928 avea deja 1400 de muncitori. În 1927 din această fabrică au ieşit primele vagoane de tip “Pullmann” din România. Este afectată puternic de urmările războiului, dar se reface devenind un adevărat colos industrial primind în anul 1958 titulatura de Uzina UNIO. În această fabrică se produceau unelte şi utilaje necesare dotării altor fabrici (strunguri, maşini de rabotat, şepinguri de cursă, maşini de găurit cu coloană, foarfeci – ghilotină), unelte şi maşini agricole (pluguri, prăşitoare, batoze, trioare), diferite utilaje miniere (vagoane de cale ferată îngustă, vagoneţi de tip minier), utilaje pentru industria alimentară etc.

  Fabrica Fraţilor Princz
  În perioada de început, aici se făceau reparaţii locomotivelor de cale ferată, maşinilor agricole şi de moară, apoi profilându-se pe producţia de vase emailate şi articole de bucătărie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial produce piese pentru tancuri, piese pentru camioane şi proiectile pentru aruncătoare. În 1944, fabrica este bombardată şi distrusă. După război este reconstruită şi din 1951 se începe fabricarea maşinilor de gătit cu 2, 3 şi 4 ochiuri, urmând apoi să fabrice şi maşini de gătit pe combustibil gazos şi sobe de încălzit emailate. De-a lungul timpului această fabrică şi-a schimbat în mai multe rânduri denumirea: “Fraţii Princz SA”, „1 Septembrie”, „23 august”, „Samus” şi în prezent „Electrolux”. Între utilajele mai vechi folosite în această fabrică se află: strunguri automate, maşini de găurit prin coordonate, prese excentrice, maşini de rectificat plan cu masă magnetică, maşini de format pneumatic, raboteze etc.

  Întreprinderea Textilă Ardeleana
  Întreprinderea Textilă Ardeleana s-a constituit la 31 decembrie 1933, având ca obiect de activitate fabricarea ţesăturilor şi vopsirea de orice tip de textile, ţesătorie, fabricarea de vată, precum şi comercializarea acestora. Consiliul de administraţie era compus din 3–5 membri (Iosif Freud, Alexandru Freud, Tobias Freud) . În anii ’30, societatea a fuzionat cu Societatea Anonimă Tricotaje Nemţeşti, înfiinţată la 31 martie 1929 (pe baza căreia s-a şi constituit Întreprinderea de Textile Ardeleana) , iar la 7 iunie 1937 a fuzionat cu Tricotaje S.A. Satu Mare. După război fabrica a fost naţionalizată şi se ocupa cu producerea şi fabricarea diferitelor materiale textile şi confecţionarea acestora. În perioada comunistă fabrica a primit numeroase premii şi distincţii din partea statului. Fabrica a fost privatizată în anul 1998, devenind o firmă cu capital majoritar german, care produce şi comercializează produse textile din bumbac şi tip bumbac destinate decoraţiunilor interioare: lenjerii de pat, draperii, feţe de masă şi prosoape.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img