More


  Limba engleză și cât de călduros este primită de sătmăreni în viața cotidiană

  - Advertisement -

  Suntem în România secolului XXI și greu putem trăi fără să știm măcar puțin din limba care conectează populația globului, limba din aeropoarte și din reclame, de la bănci și servicii de telefonie mobilă – limba engleză. Unii se adaptează ușor la adevăratul tsunami de informații în limba engleză care fac parte din viața de zi cu zi acum, iar alții se adaptează mai greu și sunt nostalgici după perioada comunistă, când acest fenomen nu avea atâta amploare ca și astăzi.

  Andrei Narcis Tiberiu (24 ani), un tânăr intervievat care locuiește în municipiul Satu Mare, a împărtășit pentru GNV: “Pentru mine este ușor. Mi-a plăcut engleza de mic. Făceam și la grădiniță. Cuvinte sau expresii precum cartelă prepay, smoothie, milkshake, fresh, ice-coffee, cod IBAN (International Bank Account Number), username – sunt probabil zilnic în vocabularul meu. Nu sunt un mare patriot ca să îmi doresc să folosesc limba română exclusiv. Defapt, mie nici nu îmi prea place ideea de separare pe care națiunile o implică prin limbile pe care le vorbesc. Nu m-ar deranja dacă în timp omenirea ar vorbi o limbă comună, unică. Iar dacă acea limbă ar fi engleza, de ce aș spune nu.”

  “Eu cred că este un lucru bun să mai întâlnim cuvinte în engleză în viața de zi cu zi. Nu mai este ca pe vremea noastră. Acum popoarele se amestecă. Limba engleză e peste tot. Suntem oarecum obligați să învățăm. Și asta e bine pentru că ne punem mintea la lucru și la vârsta noastră încercând să ținem pasul cu lumea. Eu de exemplu recent mi-am cumpărat primul telefon mobil. Și nu pot să zic că nu îmi place modernizarea și că învăț cuvinte în limba engleză.” – spune Irina Mastan, pensionară din comuna Sanislău.

  La polul opus se situează oamenii care sunt patrioți, care țin la utilizarea exclusivă a limbii române în viața cotidiană și nu văd tocmai cu ochi buni americănizarea ce se întâmplă în zilele noastre în România. “De ce să fiu eu obligat să cunosc o altă limbă în țara mea? M-am născut în România, vorbesc limba română și asta ar trebui să fie tot ce îmi trebuie pentru a trăi bine aici. Nu mi se pare corect să știu engleză ca să îmi plătesc facturile sau să mă descurc la bancă. Încet, încet ne pierdem identitatea ca popor și asta nu e deloc bine.” – a spus un cetățean sătmărean care a dorit să își păstreze anonimatul.

  Fie că suntem în tabăra pro sau contra, adevărul obiectiv este că nu prea mai este o alegere. Limba engleză face parte deja din viețile noastre, este direcția în care evoluăm și e bine să mergem înainte cu schimbarea.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img