Viaţa şi activitatea artistului şi publicistului sătmărean Ştefan Mărcuş

Una dintre personalitățile valoroase ale Sătmarului, care şi- a pus amprenta asupra dezvoltării culturale atât a zonei lui de proveniență cât şi asupra zonei în care a activat şi şi-a petrecut viața, este Ştefan Mărcuş.

Cântăreţ de operă, istoriograf teatral şi muzical, dar şi ziarist, Ştefan Mărcuş s- a născut la 8 ianuarie 1886 în satul Hodişa, comuna Socond, județul Satu Mare, într – o familie cu preocupări culturale şi artistice deosebite, fiind îndrumat încă de pe băncile şcolii şi educat pentru a susține cauzele afirmării naționale.

Vocația lui l-a îndreptat spre artă, vocea sa deosebită atrăgând atenția şi astfel devenind prim solist al serviciilor divine şi al serbărilor gimnaziale. În anii de şcoală a fost legat printr -o prietenie apropiată de băieții Ferdényi şi Waldmann. De pe băncile şcolii se distinge ca bun cântăreț şi declamator, dansator şi sportiv.


Ştefan Mărcuş a urmat gimnaziul la Liceul Premonstratens din Oradea, unde i-a avut colegi, între alţii, pe viitorii preoţi greco-catolici Iuliu Muth, Gheorghe Anderco şi Ioan Soran. Prima clasă de liceu a urmat- o la Liceul Catolic din Satu Mare (azi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”), unde a fost coleg cu viitorul profesor Francisc Groza.

A trecut apoi pentru un an la Baia Mare, unde a fost coleg cu Aurel Dragoş, Ioan Tibil sau Coriolan Bohăţiel, iar ultimele două clase de liceu le-a urmat la Beiuş. În acest important centru şcolar şi cultural al românilor din nordul Transilvaniei a şi absolvit de altfel studiile liceale, în anul 1903.


În mod firesc pentru o familie în care ambii părinţi aveau rădăcini în familii preoţeşti, se părea că destinul lui Ştefan Mărcuş se va îndrepta către preoţie. Se înscrie la Facultatea de Teologie Romano -Catolică din Oradea, unde studiau tinerii greco-catolici români, însă nu se împacă cu nota antiromânească din teologie, pe care după un an o părăseşte. Să nu uităm că la începutul secolului al XX-lea politica de maghiarizare în cadrul Imperiului Austro-Ungar atinge apogeul, populaţia românească, alături de sârbi, slovaci, cehi etc. fiind o victimă a acestei politici păguboase.

A făcut armata la corpul vânătorilor din Trento şi Riva unde a învăţat limba germană şi italiană. Studiile muzicale le-a început la Şcoala de canto a lui Rakosi Szidi din Budapesta (1907-1908), continuându-le la Academia de Muzică din Viena (1908-1912). A urmat şapte semestre la Facultatea de Drept din Budapesta (1907-1908), şi cu mare greutate, a dat un examen de bază. A fost licenţiat în Drept la Oradea (1927).

Ştefan Mărcuş a fost cântăreţ de operă/operetă la teatrele lirice din Toplitz Schonau, Troppau, Salzburg şi Krefeld (1912-1914), cântăreţ la Opera din Cluj, solist-concertist în numeroase centre dinTransilvania şi Banat, inclusiv Satu Mare (1924-1936).


În anul 1939 Ştefan Mărcuş părăsea Oradea, fiind avansat în funcţia de Inspector al Artelor şi Teatrelor pentru Transilvania şi Banat, cu biroul la Cluj. În Cluj, Ştefan Mărcuş a rămas până la cedarea Ardealului de Nord, în 30 august 1940. După Dictatul de la Viena (1940), se refugiază la Timişoara, unde s-au mutat foarte multe instituţii româneşti din teritoriul cedat. Aici, Ştefan Mărcuş a fost inspector cu probleme ale teatrului în Banat. Ştefan Mărcuş a decedat la 18 mai 1953 în Cluj-Napoca.
Sursa: Academia.edu Diana Kinces, Roxana Orha

Nicolae Ghişan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ATENȚIE! Sălile de PĂCĂNELOR vor fi DESCHISE. Dar vor avea REGULI NOI

Coronavirusul schimbă regulile și în cazinouri și în casele de pariuri sportive. Consilierul guvernamental în domeniu estimează redeschiderea industriei jocurilor de noroc pe 15...

PRECIZĂRI. Ce se întâmplă după 1 IUNIE? Vom mai avea sau nu NEVOIE de DECLARAȚIE

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, după o ședință la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri ai cabinetului, care...

Căutat de autoritățile italiene, reținut la intrarea în țară

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea au identificat și predat reprezentanților IPJ Satu Mare un cetățean român, căutat de...

Autoturism furat din Belgia, descoperit la intrarea în țară

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Petea – judeţul Satu Mare au descoperit și indisponibilizat un autoturism căutat de autoritățile belgiene. Ieri...

FOTO INCREDIBIL. NESIMȚIREA ANULUI. Cum poți parca în acest hal?

Am văzut de-a lungul timpului extrem de multe parcări nesimțite, dar ceea ce se vede în această imagine parcă le întrece pe toate. Această...