FOTO. Florisal RĂMÂNE, deocamdată, la Satu Mare. Consiliul Local a APROBAT

Pentru a preveni întreruperea serviciului de salubrizare pe raza municipiului Satu Mare, Consiliul Local a aprobat marți, în şedinţă extraordinară, cadrul legal și modalitatea de a asigura continuitatea serviciului de salubrizare în municipiul Satu Mare până la finalizarea licitației privind atribuirea noului contract de concesiune.

“Se aprobă atribuirea contractului de servicii pentru prestarea serviciului de salubrizare în municipiul Satu Mare, prin negociere fără publicarea unui anunţ. Se aprobă caietul de sarcini pentru atribuirea serviciului de salubrizare în municipiul Satu Mare prin negociere directă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Se aprobă proiectul contractului de servicii publice de salubrizare în municipiul Satu Mare, conform anexei nr. 2 la prezenta, care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Se aprobă încheierea unui contract de servicii publice de salubrizare, cu operatorul care îndeplineşte condiţiile legale pentru a desfăşura activitatea pe raza municipiul Satu Mare”, erau principalele patru articole aprobate de consilierii locali sătmăreni.

Ce înseamnă asta, concret

Obiectul prezentului proiect de hotărâre îl constituie luarea măsurilor pentru asigurarea continuităţii serviciului de salubrizare în municipiul Satu Mare.

În data de 31.12.2019, contractul de salubrizare încetează, iar pentru evitarea creării de focare de infecţie, asigurarea unui climat civilizat, a unui mediu de viaţă sănătos, precum şi pentru respectarea reglementărilor legale privind protecţia mediului şi sănătate publică este necesară încheierea unui contract de servicii pentru asigurarea în regim de permanenţă şi continuitate a serviciului de salubrizare a oraşului, motiv pentru care consider oportună aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru atribuirea unui contract de prestare a serviciilor de salubrizare în municipiul Satu Mare, cu operatorul care îndeplineşte condiţiile legale pentru a desfăşura activitatea pe raza municipiul Satu Mare.

Legea prevede că administraţia publică locală va asigura colectarea, îndepărtarea şi neutralizarea deşeurilor menajere şi stradale.

Situaţia în prezent

În data de 26.06.2019 a fost publicat în SICAP anunțul de consultare a pieței cu nr. [MC 1006657] pentru SERVICIULUI DE SALUBRIZARE A MUNICIPIULUI SATU MARE, în vederea estimării valorii a contractului de concesiune. După consultarea pieței prin H.C.L nr. 170 din 25.07.2019 s-a aprobat delegarea gestiunii serviciului de salubrizare în municipiului Satu Mare, prin contract de concesiune.

În data de 09.08.2019 a fost iniţiată procedura de concesiune prin anunţul de concesionare cu nr.PC1001340/09.08.2019, cu data limită de depunere a ofertelor 15.10.2019.

În data de 15.10.2019 s-au deschis ofertele depuse în vedere atribuirii contractului de concesiune, iar în prezent se realizează verificarea şi analizarea documentelor de licitaţie.
Toate aceste aspecte mai sus invocate determină imposibilitatea încheierii unui contract de concesiune care să producă efecte de la data la care expiră contractul existent.

Pericol determinat de lipsa unui contract de salubrizare

În vederea identificării şi aplicării unor măsuri strict necesare pentru gestionarea situaţiei create şi prezentate mai sus, Primarul municipiului Satu Mare, în calitatea sa de Preşedinte, a convocat în şedinţă extraordinară Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă în data de 31.10.2019 orele 1530.

Prin Hotărârea nr. 1 din 31.10.2019, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Satu Mare, luând în considerare impactul determinat de lipsa unui contract de prestări servicii de salubrizare şi implicit a unui operator de salubrizare care să presteze activităţi de salubrizare în municipiul Satu Mare, a dispus iniţierea procedurii de achiziţie publică conform Legii 98/2016, în vederea încheierii unui contract de prestări servicii de salubrizare.

E de subliniat faptul că neasigurarea serviciului de salubrizare reprezintă încălcarea principiilor prevăzute de legislaţia în materie, şi anume principiile asigurării igienei şi protecţiei sănătăţii populaţiei, responsabilităţii faţă de cetăţeni şi ale protecţiei mediului înconjurător.

Valabilitatea contractului

Contractul de servicii de salubrizare va intra în vigoare la data de 01.01.2020 şi este valabil până la data la care va începe să producă efecte contractul de concesiune (cel târziu până la expirarea perioadei de mobilizare, însemnând 180 de zile de la data semnării contractului de concesiune), atribuit prin licitaţia deschisă conform Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ACCIDENT GRAV. Pieton RĂNIT. Ce le RECOMANDĂ polițiștii pietonilor

În dimineața zile de 12.12.2019, în jurul orei 08:00, polițiștii Biroului Rutier Carei au fost solicitați la un eveniment rutier,  produs pe strada Petofi...

ALERTĂ. RAZII de PROPORȚII în tot județul. Peste 170 de polițiști și jandarmi, în stradă

171 de efective au participat ieri, 12 decembrie a.c. la o acțiune pe raza județului Satu Mare. Acțiunea la care au fost angrenate 171 efective...

Grupul “Pulbere de Stele” din clasa a V-a B de la școala Mircea Eliade a colindat la Nord Vest TV

Crăciunul vine în fiecare an cu multe obiceiuri frumoase printre care colindul și mersul cu Viflaimul. Vestea nașterii Mântuitorului Isus Hristos au dus-o mai...

30 de ani de presă liberă în Satu Mare

Asociația Ziariștilor, Artiștilor și Scriitorilor Sătmăreni a organizat joi, 12 decembrie 2019, prima gală a presei sătmărene: 30 de ani de presă liberă în...

ALERTĂ! TRICHINELOZA face RAVAGII în județ. Șase cazuri DEPISTATE într-o săptămână

Trichineloza începe să facă ravagii în județul Satu Mare. În decursul unei singure săptămâni, în județul Satu Mare au fost depistate șase cazuri. Din...