AMENDĂ URIAȘĂ pentru o.fermă avicolă din Botiz. Ce nereguli GRAVE au găsit inspectorii DSVSA

O fermă avicolă din Botiz, județul Satu Mare a fost aspru sancționată de către inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare. În urma unui control realizat aici, au fost descoperite nereguli grave în ceea ce privește pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie generală.

În cursul acestei săptămâni, Inspectorii DSVSA au realizat 82 acțiuni de control. Verificările au vizat: exploatații profesionale și non profesionale de animale, asociații și fonduri de vânătoare.

În cadrul acțiunilor tematice, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, existența documentelor de înregistrare și de mișcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante și dezinsectante.

În urma deficiențelor constatate, au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale din care trei amenzi contravenționale în valoare totală de 14.400 lei și un avertisment.

Astfel, o exploatație profesională avicolă din lcoalitatea Botiz a fost sancționată cu o amendă în valoare de 12.000 lei pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie generală privind accesul în unitate și funcționarea deficitară a filtrului sanitar veterinar din exploatație.

De asemenea, inspectorii DSVSA au mai aplicat și două amenzi în cuantum de 1.200 de lei fiecare pentru doi proprietari de exploatații non profesionale de animale din localitatea Sărăuad pentru vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.

Totodată, un crescător particular din localitatea Bogdand a primit doar un avertisment pentru nedeclararea în termenul legal a animalelor nou achiziționate.

Valoarea amenzii aplicată fermei avicole din Botiz a fost foarte mare și din cauza faptului că la doar câțiva zeci de kilometri depărtare, la două ferme similară din Seini, au fost depistate focare de gripa aviară. Din acest motiv, o bună parte din județul Satu Mare se află sub restricții stricte.

”Informăm crescătorii de păsări în sistem gospodăresc, din județul Satu – Mare, că în urma declarării focarelor de Influență Aviară, în două exploatații profesionale avicole, din  localitatea Seini, că au intrat sub restricții sanitare veterinare și localități din județul nostru.

Astfel în zona de protecție, conform Directivei Uniunii Europene 114 / 2020, în zonele stabilite de către Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor până în data de 22.02.2020, intră comuna Pomi cu localitatea Pomi, iar în zona de supraveghere, comuna Racșa, – localitatea Racșa, comuna Orașu Nou cu localitățile  Racșa Vii și Orașu Nou Vii, comuna Pomi cu localitățile Aciua, Bicău, Borlești, comuna Apa cu localitățile Apa și Șoimoșeni,  comuna Crucișor cu localitatea Crucișor și Iegheriște, comuna Valea Vinului cu localitățile Valea Vinului și Roșiori și comuna Medieșu Aurit cu localitățile Medieș Râturi și Medieș Vii.

Atenționăm toți crescătorii de păsări să – și țină păsările de curte închise în adăposturi curate, să le asigure hrană și apă la discreție.

Orice mortalitate la păsările de curte va fi anunțată imediat medicului veterinar concesionar, medicului veterinar oficial  , primăriei locale sau la DSVSA Satu – Mare telefon  permanență – 0261715956”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Interimatul PSD Satu Mare va fi decis la București

Interimatul conducerii Organizației Județene a PSD Satu Mare va fi decis la București. Decizia va fi luată în cadrul CEX de la București. Azi, la...

FOTOGALERIE. INCENDIU de AMPLOARE în județ. ȘASE ore de LUPTĂ cu flăcările

Peste 20 de pompieri militari, trei pompieri voluntari, cu patru autospeciale au lucrat mai bine de 6 ore pentru stingerea unui incendiu, în localitatea...

Lansare de carte – „Steagul de nuntă – variație și constanță în obiceiurile nupțiale din Țara Oașului și Țara Beiușului” Laura Cergheș – Marina

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Cenaclul Cronograf...

Eleva Simina Bârle de la CNME, premiată de Ambasadorul Germaniei la București

Concursul ,,EUFORIA REGĂSIRII”, organizat de Ambasada Germaniei din București cu ocazia împlinirii pe 9 noiembrie 2019 a 30 de ani de la căderea Zidului...

NORD VEST TV. Marcel Ciolacu și Paul Stănescu vin azi la ACTUALITATEA SĂTMĂREANĂ

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și secretarul general al PSD, Paul Stănescu, vin azi la Nord Vest TV. Aceștia sunt invitații speciali ai...