ANCHETĂ! Acuzații de CORUPȚIE și EVAZIUNE FISCALĂ aduse firmei care a câștigat licitația pentru salubrizarea Sătmarului

Așa după cum se știe, contractul de salubrizare pentru municipiul Satu Mare a fost câștigat de către o firmă asupra căreia planează suspiciuni de corupție și evaziune fiscală. Fără să mai punem faptul că, cel puțin până în prezent, firma care a câștigat licitația de la Satu Mare și a pus mâna pe contractul de 200 de milioane de lei nu a mai asigurat salubrizarea unui oraș de mărimea Sătmarului și nici nu dispune de utilaje moderne pentru realizarea acestui lucru.

Anunțul Primăriei Satu Mare

La finele săptămânii trecute, Primăria municipiului Satu Mare anunța că noul contract de salubrizare al municipiului Satu Mare, contract în valoare de 200 de milioane de lei, valabil pe zece ani, a fost câștigat de o firmă din județul Bihor.

“În urma evaluării ofertelor depuse pentru procedura de achiziție publică pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a fost declarată câștigătoare oferta depusă de firma AVE Bihor. Noul contract va impune operatorului de salubritate utilaje și dotări moderne prin care va crește calitatea serviciilor executate atât pentru municipalitate, cât și pentru populație”, este anunțul făcut de Primăria Satu Mare.

Firma bihoreană s-a prezentat la licitație alături de Florisal, firma care a asigurat până acum salubrizarea orașului. Conducerea acesteia din urmă, nemulțumită de rezultatul licitației, a depus, la data de 13 februarie, o contestație care urmează a fi soluționată.

Cine este AVE Bihor?

AVE Bihor este o companie care operează în nordul judeţului Bihor, mai precis în zona orașului Salonta.

Potrivit eBihoreanul.ro, AVE Bihor a fost recent cumpărată de ungurii de la Keviep, care administrează şi depozitul ecologic de deşeuri Eco Bihor. Printre asociaţii AVE Bihor se regăsesc şi persoane fizice: Miklossy Ferenc Laszlo, Miklossy Mate şi Pasztai Zoltan Attila, ultimul fiind administratorul Eco Bihor.

Miklossy Mate şi Miklossy Ferenc Laszlo sunt fiii patronului Keviep, Miklossy Ferenc.

Acuații peste acuzații

După cum se ştie, Miklossy senior şi Ferenc Laszlo împart un dosar penal de corupţie cu fostul preşedinte al CJ Bihor Kiss Alexandru, aflat pe rolul instanţelor, format tocmai pe marginea atribuirii pe şpăgi a concesiunii gropii de gunoi de la marginea Oradiei.
Procurorii DNA îi acuză de corupţie pe tema atribuirii concesiunii gropii de gunoi de la marginea Oradei.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2003 – mai 2008, Miklossy Ferenc și Miklossy Ferenc Laszlo au participat la mecanisme complexe prin intermediul cărora au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro.

Miklossy Ferenc și Miklossy Ferenc Laszlo, împreună cu alți suspecți, au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România printre care și Eco Bihor SRL Oradea și Ungaria (Keviep Kft Debrețin), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro, pentru a se exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului, scrie gazetadestiri.ro.

Va fi Sătmarul un oraș mai curat?

Așa după cum am menționat mai sus, AVE Bihor nu are experiență pentru a gestiona salubrizarea unui oraș de mărimea municipiului Satu Mare. Până acum a gestionat deșeurile unor comunități de maxim 15.000 de locuitori, mult prea puțin față de cei 100.000 de locuitori ai Sătmarului.

În al doilea rând, firma nu dispune, în acest moment, de utilajele necesare gestionării salubrizării din Satu Mare, lucru recunoscut oarecum chiar de city-managerul Masculic Csaba în ultima conferință de presă care s-a desfășurat la sediul Primăriei Satu Mare.

Acesta spunea, la data respectivă, că firma câștigătoare, are o perioadă de șase luni de grație din momentul în care intră în vigoare contractul, timp în care firma trebuie să achiziționeze utilaje moderne. Asta înseamnă că, deocamdată, nu le are. Foarte probabil, le va împrumuta de undeva. Dacă va câștiga definitiv contractul.

În altă ordine de idei, tot Masculic Csaba spunea că s-a decis ca acest contract de salubrizare să fie de 10 ani tocmai pentru a permite firmei timpul necesar să-și recupereze investițiile.

Pe scurt, firma AVE Bihor, o firmă care în 2018 avea o cifră de afaceri de 7 milioane de lei, care a avut un profit net de doar 4.000 de lei și care, tot în 2018 , avea 74 de angajați, vrea să vină acum la Satu Mare să se îmbogățească pe spinarea Sătmărenilor.

De altfel, ca să se poată înscrie la licitație, AVE Bhor a fost nevoită să se asocieze cu cei de la RDE Harghita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

FOTOGALERIE. Sătmarul, PLACA TURNANTĂ a MIGRAȚIEI ILEGALE. Două călăuze și 33 de cetățeni din Siria, Somalia și Libia opriți la frontiera cu...

Poliţiştii de frontieră sătmăreni au depistat, în două microbuze de transport marfă, 33 de cetăţeni din Siria, Somalia și Libia, care se îndreptau către...

DEMERS. ”AUTOSTRADA NORDULUI” preluată de un MARE CONCERN. PRIMELE negocieri AU AVUT LOC azi

Conducerea Consiliului Județean Satu Mare încearcă găsirea celor mai bune soluții în vederea finalizării lucrărilor pe DJ 193A, unul dintre cele mai mari proiecte...

BACALAUREAT. Promovabilitate MARE la BAC în județ. Care e PROCENTUL

Rezultatele examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, au fost afișate atât în centrele de examen, cât și pe pagina web dedicată bacalaureat.edu.ro. În județul...

FOTO. Eleva de ZECE a Sătmarului se DESTĂINUIE cititorilor GNV. Care e SECRETUL și ce URMEAZĂ

Eleva de zece a județului Satu Mare la Bacalaureat, Denisa Balog, șefă de promoție la Colegiul Național ”Ioana Slavici” se destăinuie cititorilor Gazetei de...

PERFORMANȚĂ. Avem un ELEV DE ZECE și la Bacalaureat. E de la ”SLAVICI”

După cele șapte note de zece de la Evaluarea Națională, în județ avem și o notă de zece la Bacalaureat. Potrivit rezultatelor afișate astăzi...