More


  FOTOGALERIE. ŞEZĂTOARE tradiţională în ŢARA OAŞULUI. Legătură între GENERAŢII

  - Advertisement -

  Tradiționala Șezătoare de Dragobete și de Lăsatu’ Secului, care a avut loc luni seara la Hanul șezătorilor din Muzeul în aer liber al Țării Oașului, a fost prilej de a realiza o legătură între generaţiile de participanţi, de la cei mai mici la cei mai mari.

  Tineri și vârstnici, participanții au tors cânepa și lâna, au răşchiet firele de cânepă, au depănat lâna, au făcut iţe pe lopată, completate de îndeletniciri mai actuale: realizarea zgărzilor, zgărdanelor şi a altor podoabe populare. Atmosfera a fost întreţinută cu ţâpurituri specifice zonei, vorbe de duh, ghicitori şi completată cu o masă tradiţională. S-au luat aşa în poveşti, glume şi învăţături de minte, după care au intrat feciorii în rol, luându-le pe fete la dans.

  Conform obiceiurilor, şezătoarele erau singurele locuri în care, pe lângă duminicA la ciupercă, se întâlneau tinerele de măritat cu feciorii din sat. La şezătoare, tinerele îşi puteau arăta hărnicia, cele mai vrednice fiind luate în vizor de feciorii satului.

  “Prin această Șezătoare și prin alte evenimente de acest fel dorim să menţinem vie tradiţia dar şi să promovăm meşterii populari şi artiştii din Ţara Oaşului, respectiv să transmitem toate acestea şi actualelor generaţii de oşeni.

  Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment: tezaurul uman viu Floare Finta, luminătoarele satelor Floare Hotca, Ana Hotcă, Gheorghe Berende, Tămaș Mihali, Ana Mare, Mirela Bud, Mihaela Deac, Maria Finta, Floare Pop și alți creatori populari locali, interpreta noastră Maria Tripon împreună cu tinerii din „Ansamblul Oașul” pe care îi coordonează și interpretul Nicolae Pop, dar și tuturor celor care au participat! Partenerilor nostri de la instituțiile de învățământ, cei care primesc indeletnicirea tradițiilor ancestrale, copiilor de la Liceul Teoretic coordonați de doamna profesor Angelica Hoban și buburuzelor de la grupa mare C, grupa doamnei educatoare Mirela Oros de la Grădinița Nr. 7.”, este mesajul transmis de organizatori.

  Organizatorii șezătorii au fost Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș prin Muzeul Țării Oașului, în parteneriat cu Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaș, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și instutuțiile de învățâmânt din oraș.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img