More


  FRUMUSEȚILE SĂTMARULUI. PELEȘUL Ardealului. O devărată BIJUTERIE

  - Advertisement -

  Castelul Karoly din Carei este unul dintre cele mai frumoase castele ale Transilvaniei, o bijuterie, care recent a fost restaurată. Palatul este înconjurat de o grădină-parc, odinioară întinsă pe 12 ha amenajate.

  Istoria castelului

  Istoria Castelului Karolyi din Carei începe în anul 1482, când Karoly Laszlo construia o casă întărită. Un martor al istoriei acestei familii și a zonei e castelul Karolyi. Acesta a fost ridicat în 1482, după ce nobilii au primit de la Regele Ungariei, Matei Corvin, privilegiul de a-și face o casă de piatră pentru locuit.

  În 1592, datorită deselor incursiuni ale turcilor, Karoly Mihaly ia decizia de a întări construcția existentă. Clădirea veche a fost înconjurată cu ziduri puternice, întrerupte cu bastioane, având un șanț exterior întărit cu palisade peste care trecea un singur pod suspendat.

  În secolul al XV-lea, din pricina accentuării pericolului turcesc, rezidenţa din piatră a fost transformată într-o cetate dotată cu şant şi zid de fortificare patrulater şi patru bastioane de colţ, prevăzute cu nişe de tragere pentru tunuri.

  În 1705 cetatea este atacată de austrieci și distrusă parțial, fiind refăcută în același an. Deoarece la sfârșitul secolului al XVIII-lea cetatea nu mai juca niciun rol militar, Karoly Jozsef a hotărât demolarea zidurilor și astuparea șanțurilor. Păstrând fundația și unele ziduri a fost construit un castel patrulater, cu un singur etaj. Construcția a fost terminată în anul 1794.

  În urma cutremurului din 1834, castelul în bună parte s-a dărâmat, restaurarea fiind făcută abia între 1894-1896.

  O bijuterie, în prezent

  În prezent, în castel se află un muzeu istoric (bogate colecții arheologice) și de științele naturii, aici funcționând și biblioteca cu peste 80.000 de volume.

  Clădirea cu patru etaje avea o curte interioară, cramă și bastioane decorative. Sala mare de recepție era decorată cu picturi și sculpturi.

  Trecând de ușa mare de la intrare, se ajunge într-un atriu uriaș, transformat din vechea curte interioară dreptunghiulară. Spațiul putea fi caracterizat cu „posibilitatea unei trăsuri cu patru cai de a se întoarce” în interiorul atriului. Trei ferestre mari arcuite iluminează acest atriu uriaș. Tavanul este decorat în stil unguresc, cu lalele.

  Scara este suportată de două coloane uriașe din marmură, balustrada din scară și coridor sunt decorate cu ornamente din lemn sculptate foarte atent. Cele două cămine din marmură sunt ornamentate cu simbolul leilor din stema familiei. Podeaua este făcută din mozaic.

  Istoria reamenajărilor este comemorată de o place neagră din marmură pe peretele clădirii, placă pusă la locul lui încă de Károlyi István. Stilul reprezentat de castelul de azi este stilul eclectic și secesionist, la care se mai adaugă elemetele stilului baroc din secolul al XVIII-lea.

  Parcul castelului a fost atestat documentar pentru prima oară în 1754, ca „o grădină frumoasă și celebră”; mai mult, este descrisă și iazul din acest parc. Dintre copacii aflați în grădină, un cel mai bătrân copac este un platan plantat de către contele Károlyi György în 1810, când avea numai șapte ani. În imediata apropiere a parcului, pe locul unui fost depozit de bere, stă un turn de apă, înalt de 33 de metri, construit în anul 1888.

  Peleșul Transilvaniei

  Peleşul Transilvaniei atrage turişti ca un magnet, după investiţiile importante din fonduri europene. Transformat din ruină în bijuterie cu ajutorul a cinci milioane de euro, Castelul Károlyi din Carei a redevenit o atracție turistică. Monumentul cu o istorie de peste 500 de ani primește acum în jur de 40.000 de vizitatori pe an şi găzduieşte peste 100 de evenimente culturale anual.

  În 2012, administraţia locală a reuşit să acceseze fonduri europene pentru a repune monumentul pe harta obiectivelor turistice. Reabilitarea şi reamenajarea castelului a costat cinci milioane de euro. În interior sunt tablouri şi expoziţii, iar în exterior a fost amenajat un parc pe o suprafaţă de zece hectare.

  După reabilitare, în 2017 numărul vizitatorilor a ajuns la 50 de mii, iar sălile din interior au găzduit peste 120 de evenimente culturale.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img