More


  Liturghie Arhierească la Negrești Oaș

  - Advertisement -

  Duminică, 09 februarie 2020, Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta liturghie în Catedrala cu hramul “Duminica tuturor Sfinţilor” din Negreşti Oaş, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi. Biserica a fost arhiplină și, cu această ocazie, Episcopul vicar Timotei Sătmăreanu a acordat, cu această ocazie, oserie de distincții eparhiale.

  Sobor de preoți, biserica arhiplină
  Din soborul de 20 de preoţi şi 6 arhidiaconi şi diaconi au făcut parte Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural şi pentru comunicaţii media, Pr. Marcel Malanca, protopopul Oaşului, Arhim. Dr. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, Pr. Mihai Feher, proin-protopop al Oaşului, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Florian Mocan, protopopul de Carei, Pr. Marian Crainic, proin-protopop de Carei, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecanul Facultăţii de Litere a centrului Universitar Nord din Baia Mare, Pr. Marius Lazăr, Pr. Ioan Pop, preoţi invitaţi de la parohiile din jur, arhidiaconi şi diaconi.

  Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi teologi şi seminarişti din Baia Mare, coordonaţi de teologul Şerban Pischiş. La chinonic a cântat cunoscuta interpretă de pricesne Rafila Bărbos din Ţara Chioarului.

  Cuvânt de învățătură
  Un cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul în duminica această a începutului Triodului, referindu-se la multe lucruri folositoare creştinilor, la perioada de pregătire pentru Sfântul Post al Învierii Domnului, care a început, precum şi la pericopa evanghelică a duminicii, a Vameşului şi Fariseului.

  “Pentru acel moment când vom fi în faţa Dreptului Judecător trebuie să conştientizăm şi să avem grijă de viaţa noastră, pentru că n-am avut nimic în lume când am ieşit din sânul mamei noastre, plângând. Ne naştem, creştem şi ne apropiem de sfârşit, iar apusul în viaţa noastră vine mai devreme sau mai târziu. Vine moartea, această uşă prin care trecem dincolo, în Lumina fericirii lui Dumnezeu. Pentru acel moment trebuie să ne pregătim cu smerenie şi să recunoaştem că Dumnezeu este stăpânul vieţii noastre, să fim în omenie, în blândeţe unii faţă de alţii. Ne vom duce şi lăsăm totul aici. Să avem smerenie, dragoste şi respect faţă de Dumnezeu şi faţă de semenii noştri. Să trăim în armonie şi să ne gândim la viaţa de dincolo de mormânt”.

  Distincţii eparhiale
  Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul a acordat, din încredințarea Preasfinţitului Părinte Episcop IUSTIN, trei distincţii importante: Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”.

  Proin-protopopul Oaşului Mihai Feher – la 70 de ani
  Un moment aparte şi emoţionant l-a constituit aniversarea a 70 ani de viaţă a proin-protopopului Mihai Feher al Oaşului, din care 48 de ani de slujire la Sfântul Altar. Cu această ocazie, a fost lansată cartea documentară „Părintele Protopop Mihai Feher – 70 de ani”, scoasă de familie şi preoţii apropiaţi, fără ca cel sărbătorit să bănuie ceva, făcându-i o surpriza de ziua aniversară. Cuvântul înaine este scris de Preasfinţitul Părinte Episcop IUSTIN. Cartea, care se constituie într-un document de istorie contemporană a Ţării Oaşului, cuprinde nu numai la biografia Părintelui Protopop Mihai Feher, ci şi importante date istorice despre parohiile din această Ţară a Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, despre bisericile din oraş, despre construirea Catedralei Ţării Oaşului din Negreşti Oaş, care a fost târnosită la 1 iulie 2012 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar în încheiere cuvinte adresate la ceas aniversar de către arhimandriţi şi preoţi din Permanenţa Eparhială şi din Ţara Oaşului.

  Maica Domnului – ocrotitoarea oraşului Negreşti Oaş
  După încheierea Sfintei liturghii, Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul a proclamat pe Maica Domnului ca protectoare a oraşului Negreşti Oaş. Documentul de proclamare solemnă a fost citit de Părintele Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial:

  „Având în vedere tradiția multiseculară a bisericii ortodoxe, aceea de a veghea ca fiecărui oraș important să-i fie dăruit un protector spiritual, în ședința Permanenței Consiliului Eparhial din data de 5 decembrie 2019 s-a hotărât ca Maica Domnului să fie proclamată Ocrotitoarea orașului Negrești Oaș. În urma hotărârii luate de către Sfânta Episcopie, Primăria și Consiliul Local al orașului Negrești-Oaș au adoptat Hotărârea ca Maica Domnului să fie declarată Ocrotitoarea orașului Negrești Oaș. Drept urmare, astăzi, 9 februarie 2020, dăm de știre tuturor: Primăriei orașului Negrești Oaș, parohiilor și credincioșilor din capitalaŢării Oașului, precum și tuturor instituțiilor locale că, de acum înainte, Maica Domnului va fi cinstită ca Preasfântă Ocrotitoare a orașului Negrești Oaș. Icoana Maicii Domnului, Preasfânta Ocrotitoare a orașului Negrești Oaș, pe care o dăruim cu acest prilej Primăriei orașului Negrești Oaș, va fi așezată la loc de cinste în clădirea instituției. De asemenea, practica unor astfel de evenimente impune ca icoana Maicii Domnului, Ocrotitoarea orașului Negrești Oaș, să fie multiplicată și dăruită instituțiilor importante din orașul Negrești Oaș, aflate în subordinea primăriei: școli, grădinițe, așezăminte sociale și culturale, precum și altor instituții importante. Făcându-vă cunoscut, cu bucurie sfântă, cele de mai sus, rugăm pe Maica Domnului – ocrotitoarea orașului Negrești Oaș – să ocrotească locuitorii acestui oraș, de acum și până în veac. Dată în Reședința noastră Episcopală din Baia Mare, la data de 9 februarie 2020”.

  Odată cu documentul de proclamare, Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul a înmânat primarului Aurelia Fedorca Sfânta Icoană a Maicii Domnului – Ocrotitoarea oraşului Negreşti Oaş. Icoana cuprinde pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus, pe fundal Catedrala Oaşului, în care s-a oficiat azi Sfânta Liturghie, două familii creştine de oşeni: o familie formată din tată, mamă şi doi copii, din care unul în braţele mamei, şi o familie alcătuită din tată, mamă şi un copil mai mare, care ţine în mână un colac de grâu, ca semn al ospitalităţii, între acestea aflându-se Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu Sfânta Cruce. În partea de sus există o broboadă cu însemne specifice Ţării Oaşului.
  Andrei Fărcaş, redactor la revista“Graiul Bisericii Noastre”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img