More

    Maestrul şi discipolul. Alexandru Csipler şi Petru Kuki, două nume de legendă ale scrimei sătmărene

    Putem vorbi despre şcoala sătmăreană de scrimă doar la superlativ şi fără să exagerăm ca despre ca despre un „miracol al sportului românesc”: dintr-o localitate cu o populaţie relativ mică, Satu Mare şi din alte localităţi ale judeţului (Carei, Halmeu, Odoreu, etc.) s-au ridicat zeci de campioni mondiali, europeni şi olimpici, medaliaţi ai marilor concursuri internaţionale, concurând de la egal la egal cu reprezentanţii cluburilor din marile capitale ale scrimei mondiale. Bineînţeles că nu putem începe povesteste scrimei sătmărene fără două dintre numele de legendă a acestui nobil sport: Alexandru Csipler, întemeietorul şcolii de scrimă de la Satu Mare şi Petru Kuki unul dntre cele mai bune produse ale şcolii sătmărene de scrimă, cel care a dus scrima românească în Hall of Fame-ul Federaţiei Internaţionale de Scrimă.

    Maestrul Alexandru Csipler, a scos  campioni pe  bandă rulantă
    S-a născut în anul 1909 la Satu Mare. Câștigă primul titlu de campion național la vârsta de aproape 18 ani, și deși va repeta performanța de mai multe ori, devine un specialist recunoscut și pe plan internațional ca antrenor: în 1939 absolvă academia de scrimă de la Paris, revine în orașul natal și urmează seria de succese repurtate de sportivii sătmăreni pe plan intern și la competițiile internaționale.

    E surprins de vâltoarea celui de al doilea război mondial, deportat în Uniunea Sovietică, de unde revine și va pune bazele școlii de scrimă de la fabrica Unio.

    Antrenamentele se desfășurau într-o sală necorespunzătoare, lipsită de aerisire până cînd, împreună cu colegul său de antrenor Wielland Ferenc reușesc să obțină acordul pentru construirea unei săli moderne de scrimă, sală inaugurată în 1976 și care îi portă astăzi numele.

    A girat succesele sătmărene, și implicit naționale de scrimă în perioada 1950–1970. E numit antrenor al echipei naționale de către federația de resort și va pregăti selecționata pentru olimpiada de la Melbourne din 1956 (unde Szabó Olga obține medalia de argint la floretă feminin, concursul individual), la jocurile olimpice de la Roma din 1960 (unde Maria Vicol va fi medaliată cu bronz la concursul individual de floretă) și la olimpiada de la Tokio din 1964, concomitent fiind antrenor și la echipa de club din Satu Mare.

    În 1955 va fi distins cu titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1994 primește titlul de cetățean de onoare al municipiului Satu Mare. În 1999, la iniţiativa antrenorilor şi sportivilor stabiliţi în străinătate, s-a ridicat bustul din bronz al antrenorului, la care a participat însuşi maestrul Csipler Alexandru, care a decedat la scurt timp după dezvelire, la 31 decembrie 1999.

    Sub îndrumarea sa au pornit spre succes o serie de campioni naționali, europeni și mondiali, respectiv sportivi medaliați la olimpiade, cum ar fi: Ardeleanu-Weiszböck István, Ardeleanu-Tasi Zsuzsanna, Bodóczi Miklós, Fekete Attila, Funkenhauser Zita, Gombos-Orosz Rozália, Haukler István, Jeneiné Gyulai Ilona, König Rita, Petru Kuki, Moldován-Zsák Marcella, Şamşudean-Ferenczi Elena, Stahl-Jencsik Katalin, Szepessy József și Wéber Mónika. Ca reprezentant al celei mai tinere generații, printre discipoli se numără și Simona Pop (Deac), componenta echipei de spadă feminin, devenită campioană olimpică la Rio de Janeiro (2016).

    Petru Kuki, sătmăreanul care a dus scrima românească în Hall of Fame-ul Federaţiei Internaţionale de Scrimă

    Petru Kuki şi-a început cariera sportivă la 9 ani, intrând în sala de scrimă la grupa maestrului Alexandru Csipller. La început a cochetat cu fotbalul visându-se un viitor Dumitrache, deoarece îi plăcea “s-o bage-n aţe”. S-a plictisit de sportul rege după un joc și câteva sfaturi de la tatăl lui – Dumnezeu să-l odihnească – și unchiul fotbalist la Olimpia Satu Mare.

    A avut norocul să-l cunoască şi să-l aibă antrenor pe Alexandru Csipler, cel căruia îi trecuseră prin mâna atinsă de Dumnezeu medaliaţi olimpici şi mondiali: Ecaterina Stahl-Iencic, Ştefan şi Suzana Ardeleanu, Magdalena Bartoş, Ileana Gyulai-Drîmbă, Marcela Zsak. Maestrul Csipler a început să practice scrima sub îndrumarea profesorului Virgilio Pellegrini, apoi a studiat sabia cu maestrul italian Italo Santelli şi spada iar floreta cu maestrul francez Lucien Mérignac. După ce a absolvit la Academia de arme de la Paris în anul 1939, a devenit profesor de scrimă, primul în Sibiu, apoi în Satu Mare. În anul 1994 a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Satu Mare, unde o sală de scrimă îi poartă numele.
    ”Șandor baci” (așa-i spuneau sătmărenii lui Alexandru Csipler), văzând potenţialul care exista în tânărul sportiv, i-ar fi spus: ”Drăguțo, te scot campion mondial!”. Aşa se face că junul fotbalist și-a schimbat șortul și tricoul cu masca și arma de pe planşa întinsă de Şandor Csipler. De aici încolo e muncă, muncă și iarăși muncă.

    În 1972 apare primul succes internaţional când Petru Kuki cîştigă titlul balcanic la Ankara. Devine de două ori campion al lumii la juniori 1974 – Istanbul şi 1975 la Mexico iar în 1981 pierde la o ,,tuşe” aurul mondial la seniori într-o finală cu rusul Smirnov, disputată în Franţa. Domină clar întrecerea internă devenind de opt ori campion naţional şi de şase ori campion balcanic. Participă la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice: Montreal (1976 – locul 9), Moscova (1980 – locul 6) şi Los Angeles (1984 – locul 10).

    E considerat pe bună dreptate reprezentant al generaţiei de aur a floretei româneşti. A fost coleg de-a lungul carierei cu Ionel Drîmbă, Mihai Ţiu, Ştefan Ardelean, Haukler Ştefan. Ca arbitru internaţional a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice şi la numeroase Campionate Mondiale şi Europene. În paralel a ocupat şi funcţia de antrenor al lotului României de floretă masculin şi a fost preşedinte al secţiei de scrimă de la Clubul Steaua.A activat doar sub culorile cluburilor Steaua şi CS Satu Mare. De trei ani este antrenor la Amman la lotul Iordaniei.

    În 2015, la 100 de ani de existenţă, în cadrul Congresului de la Paris, Federația Internațională de Scrimă (FIE) a decis să includă în Hall of Fame, ca semn de recunoaștere a rezultatelor excepționale, și pe șase foști mari campioni ai scrimei din țara noastră.

    Din acea listă de renume face parte şi sătmăreanul Petru Kuki, alături de alte nume mari precum Ana Pascu, Reka Szabo, Laura Badea, Ioan Pop și Mihai Covaliu.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE