PREMIERĂ. Loc de promenadă și RELAXARE în loc de MIZERII și bălării. Unde VREA Primăria să facă ASTA

Primăria municipiului Satu Mare vrea să transforme radical malul Someșului, porțiunea flată între cele două poduri. Astfel, în loc de mizerii și bălării, zona se vrea a fi transformată într-un loc de promenadă și relaxare. Proiectul a fost depus spre finanțare, iar în ședința de joi consilierii locali sătmăreni vor dezbate și, cel mai probabil, aproba, un proiect de hotărâre cu privire la partea de cofinanțare ce revine municipiului Satu Mare.

Proiect depus spre finanțare

Proiectul “Transformarea zonei degradate malurile Someşului între cele două poduri în zonă de petrecere a timpului liber pentru comunitate” a fost depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, prin Axa Prioritară 4 Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4.2 Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului, Obiectivul specific- Reconversia şi refunctionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reşedinţă de judeţ.

Obiectivul general al proiectului este reconversia şi refuncţionalizarea terenului degradat şi neutilizat din zona malurilor Someşului între cele două poduri rutiere din municipiul Satu Mare.

Parc pe aproape 60 de mii de metri pătrați

Culoarul râului Someş este perceput ca axa structurantă a dezvoltării spaţiale viitoare, la nivel urban, metropolitan şi regional. Prin măsuri de amenajare a malurilor, Someşul poate deveni cel mai semnificativ spaţiu public al oraşului şi element structural de coeziune între diferitele cartiere şi tipuri de activităţi. Malurile Someşului constituie astăzi cea mai mare rezervă de suprafeţe publice din municipiu. Cele două diguri ce despart albia rîului de oraş susţin cel mai important traseu pietonal și velo pe direcţie Est-Vest, astfel ca malurile Someşului au posibilitatea de a se transforma într-un parc care să alinieze de-a lungul râului oferte de agrement şi sport.

Amenajarea peisageră a malurilor râului şi mobilarea lor cu nuclee de atracţie, oferte de agrement vor creşte substanţial atractivitatea acestui spaţiu ce se va deschide generos spre publicul larg.

Parcul în suprafaţă de 57.998 mp va fi structurat pe diferite zone, fiecare adresându-se altui tip de vizitator. Reabilitarea zonei şi amenajarea parcului propus vor contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei prin asigurarea unui ambient plăcut de petrecere a timpului liber prin activităţi de recreere, sportive, de joacă, sau printr-o simplă plimbare. Realizarea unui sistem de iluminat public adecvat şi a unui sistem de supraveghere video vor contribui la reducerea gradului de infracţionalitate în zonă, conducând la creşterea siguranţei publice. Realizarea unui sistem Wi-Fi va contribui la petrecerea timpului liber în mod plăcut pentru toate generaţiile.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1.Remodelarea terenului şi transformarea acestuia într-un parc la dispoziţia comunităţii sătmărene. Activităţile avute în vedere în cadrul proiectului ce vor conduce la realizarea acestui obiectiv specific sunt nivelarea terenului şi însămânţarea gazonului pe platformele orizontale dintre taluzurile malurilor, gazonarea terenului între dalele aleilor, potecii şi piaţetelor, salubrizarea terenului degradat, cosire şi însămânţare cu iarbă, toaletarea copacilor existenţi.

2.Dotarea parcului cu facilităţi de recreere şi petrecere a timpului liber. Activităţile avute în vedere în cadrul proiectului ce vor conduce la realizarea acestui obiectiv specific sunt lucrările de amenajare de alei, locuri de joacă, terenuri de sport / fitness, montarea de mobilier urban, instalaţii de iluminat, supraveghere video, distribuţie semnal Wi-Fi.
Perioada de implementare a proiectului este de 30 de luni.

Bugetul integral al proiectului

Bugetul total al proiectului este în valoare de 8.493.748, 01 lei inclusiv TVA din care valoarea eligibilă este de 7.658.439, 98 lei iar valoarea neeligibilă este de 835.311, 03 lei. Valoarea contribuţiei proprii este de 153.168, 74 lei din valoarea totală eligibilă aferentă Municipiului Satu Mare, reprezentând cheltuieli eligibile. Sumele vor fi asigurate în Secţiunea de dezvoltare a bugetului local la Capitolul 67.02 Cultură, recreere, religie, Titlul 58 Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.

”Faţă de cele prezentate mai sus, propunem Consiliului Local al Municipiului Satu Mare aprobarea proiectului în valoare totală de 8.493.748, 01 inclusiv TVA, asigurarea contribuţiei proprii de 2% în valoare de 153.168, 74 lei ce revine autorităţii administraţiei publice locale a Municipiului Satu Mare, asigurarea cheltuielilor neeligibile în valoare de 835.311, 03 lei precum şi asigurarea tuturor fondurilor necesare implementării proiectului “Transformarea zonei degradate malurile Someşului între cele 2 poduri în zonă de petrecere a timpului liber pentru comunitate”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, sume ce vor fi recuperate în baza cererilor de rambursare întocmite de către Primăria Municipiului Satu Mare”, se arată în expunerea de motive al proiectului de hotărâre ce va fi discutat în ședința de joi a Consiliului local Satu Mare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Dilema Burdea

Cu toate că autoritățile sătmărene au reamenajat sensul giratoriu de la Burdea, cu delimitări ale benzilor de circulație, sunt unii șoferi care nici așa...

Viaţa artistică la Satu Mare după cel de al doilea război mondial

Viaţa în general, viaţa culturală, artistică după al doilea război mondial era săracă, tristă, pesimistă. Satu Mare după bombardările din septembrie 1944 arată jalnic,...

Infractor periculos, prins și încarcerat

La data de 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, au pus...

Hoațe din magazine, reținute de polițiști

La data de 6 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției oraș Tășnad au fost sesizați cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi...

Record de cazuri noi de COVID-19 la nivel național

A cincea zi consecutiv, la Satu Mare nu a fost înregistrat niciun caz nou de coronavirus. În schimb, ieri, la nivel național, a fost...