Raport de activitate al primăriei Livada pentru început de 2020

Primele două luni ale lui 2020 găsește primăria din Livada cu o activitate prolifică pe mai multe paliere, investițiile fiind complexe și menite să dezvolte orașul și localitățile aferente. Fie că vorbim despre infrastructură sau investiții în educație sau spații de petrecere a timpului liber, primăria Livada este un exemplu pozitiv la nivelul județului Satu Mare.

Spații de petrecere a timpului liber și modernizare școală

Față de ce a fost în ultimul trimestru al anului 2019, sunt în derulare în continuare următoarele lucrări: amenajare spații petrecere timp liber în centrul orașului pe suprafață de 3,4 ha. Acolo există două terenuri în stânga și dreapta a drumului județean 19. S-a făcut amenajarea suprafeței în proporție de 30%, respectiv s-a purtat pământ și se încarcă pentru aducerea la cote. Lucrările se desfășoară după cum permite vremea.

Se desfășoară lucrările și există speranță de finalizare în cel mai scurt timp posibil la reabilitare și dotare școală generală cu clasele V – VIII din centrul localității. Acolo sunt 4 corpuri de clădire care se modernizează și se va efectua inclusiv dotarea cu mobilier nou, aparatură pentru informatică – laptop-uri și calculatoare, dar și tablă interactivă. O parte din mobilier a fost livrat deja. Se așteaptă undă verde de la constructor pentru când se poate efectua mutarea cu mobila nouă în clădirile nou-renovate.

Rețea de apă și canalizare pentru localitățile arondate

E o noutate că s-a eliberat ordinul de începere lucrări la extinderea rețelei de canalizare în Dumbrava Mică, Dumbrava și Adrian – localități aparținătoare de orașul Livada. Aici momentan se desfășoară organizarea de șantier și urmează de asemenea începerea săpăturilor în scurt timp. Va fi puțin incomod pentru localnici, dar primăria cere înțelegere întrucât aceste demersuri sunt pentru binele comunității.

La sistemul de alimentare cu apă în Livada Mică și Dumbrava s-a lucrat și momentan 70% din rețea este finalizată inclusiv în localitatea Dumbrava. În paralel cu realizarea rețelei de apă se lucrează și la rețeaua de canalizare. Finalizarea este preconizată pentru anul 2021.

Asfaltări și înnoire de pătură asfaltică

S-a început asfaltarea străzilor locale incluse în proiectul de modernizare străzi în orașul Livada, care cuprinde 23 de străzi. Majoritatea dintre acestea nu au fost niciodată asfaltate. Infăptuirea acestei investiții necesită de asemenea înțelegere din partea locuitorilor pentru că va fi circulație de mașini de mare tonaj care vor căra piatră spartă și se va circula cu diferite limitări în tot acest proces. Finalizarea asfaltărilor se dorește a fi până la finalul lui 2020. În plus față de acest proiect, din fonduri proprii, primăria Livada dorește să reînnoiască pătura asfaltică de pe Strada Teilor și Strada Zorilor, care duc către localitățile Livada Mică și Dumbrava.

Proiecte pentru tineret

Tot din fonduri proprii, primăria dorește – pentru a da posibilitate tinerilor și copiilor să facă sport – să construiască un teren de fotbal cu gazon sintetic în centrul orașului, pe Strada Baia Mare și un teren de handbal – amenajat în curtea școlii. Realizarea acestor două proiecte este planificată pentru anul în curs.

De asemenea, se lucrează la depunerea unei noi cereri de finanțare pentru al treilea apel de proiecte din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – Slovacia – România – Ucraina. Proiectul primăriei Livada se numește Green Youth Project. Se are în vedere construirea unui loc de joacă ecologic pentru copii mai mici, aproape de centrul orașului, pe o suprafață de 2366 m2 pe Strada Scânteii.

Reabilitare termică blocuri de locuințe și amenajarea unui centru pentru vârstnici

Totodată, e în derulare, prin fonduri europene, proiectul de reabilitare termică blocuri de locuințe. S-a pornit în luna februarie o nouă achiziție pentru lucrările de construcții. Este a doua încercare de demarare a proiectului. La prima a renunțat constructorul, iar acum sunt așteptate firme care să își exprime disponibilitatea.

În același timp, în centrul orașului, există o fostă clădire a grădiniței, care, din fonduri europene, se va reamenaja și moderniza și se va transforma în centru de zi pentru vârstnici. Acest proiect se află în faza de pregătire, achiziție, lucrări de execuție.

Așadar, lucrurile se mișcă într-o direcție bună, proiecte în implementare, derulare sau aproape în stadii de finalizare există – și astfel viitorul se anunță a fi unul promițător.

Rareș Jucan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Anunt mediu

Intreprinderea Individuala Pop Petru Sorin cu sediul in Carei, Str. Cimitirului nr 31, jud. Satu Mare, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de obtinere...

FOTOGALERIE. GEST UMANITAR. Motocicliștii și luptătorii donează! SÂNGE, desigur!

Clubul moto al forțelor de ordine "Blue Knights" - Romania V în colaborare cu Clubul de Arte Marțiale #GrandMMA-Satu Mare, nu a putut sta...

Coronavirus a mai făcut o VICTIMĂ. Decesul CU NUMĂRUL 24

În noaptea trecută, a mai fost raportat după ora 00.45, un deces al unei persoane confirmată cu noul #coronavirus. Deces 24 Femeie, 80 ani, din judetul...

REALITATE. Doar TIRIȘTII mai tranzitează Vama Petea. Traficul a scăzut DRASTIC

Așa cum era de așteptat, traficul prin Vama Petea a scăzut drastic în ultimele zile. Doar șoferii de tir mai fac trafic prin vamă. “În...

DEMERSURI. Trecerea graniței româno-maghiare va fi din nou LIBERĂ navetei transfrontaliere

Trecerea graniței româno-maghiare va fi din nou liberă navetei transfrontaliere pentru cei care lucrează dincolo de graniță. Persoanele cu domiciliul aflat în raza de 30...