More

    REALITATE. Un alt COLOS al industriei sătmărene este ÎNCHIS. Era un REPER pentru Satu Mare

    Un colos al industriei sătmărene își dă obștescul sfârșit. După 75 de ani de activitate, după ce ani la rând a fost un reper pentru Satu Mare, fabrica Mondiala se închide. Din câte se pare, definitiv.

    Cunoscutul creator de modă sătmărean, Cosmin Mureșan, își exprimă, într-um mod cât se poate de pertinent, tristețea provocată de faptul că pe fabrica Mondiala se pune lacăt.

    ”Sunt trist. O referinta socio-economica pentru orasul meu inceteaza sa mai existe dupa 75 de ani. Toti stim importanta pe care “Mondiala” a avut-o in devenirea personala a breslei locale de croitori dar si a dezvoltarii economice regionale.

    Sunt trist pentru ca un simbol va inceta sa mai existe. Inainte de Revolutie, Satu Mare era impartit in doua jumatati: una care lucra la Unio iar cealalta care lucra la Mondiala. Acum, amandoua institutiile sunt un morman darapanat de cladiri care nu mai amintesc de nimic din stralucirea de alta data.

    Sunt trist pentru ca ne pierdem reperele. Anul trecut cand am organizat expozitia “Satu Mare – un centru al modei romanesti” am omagiat aceasta institutie prin afectarea unui intreg etaj in care se povestea despre moda, tehnica si evolutia unui brand atat de complex. Va ramane un omagiu. Si atat. Ne pierdem reperele, ne pierdem referintele, ne pierdem identitatea”, scrie Cosmin Mureșan pe contul său de Facebook.
    Și alți sătmăreni își exprimă mâhnirea la aflarea acestei vești.

    Viorica Shibata: ”Nu moare doar o fabrica, moare un întreg segment de piața și procesul a început in urma cu ceva ani. Se trece la consumerismul sălbatic, materiale de doi lei, produs finit de cea mai slaba calitate, totul pentru un sezon, maxim doua. Apoi, gunoi! Next!”

    Sanda Albon: ”Colegele mele de facultate ne invidiau mereu pentru hainele de la Mondiala.pacat.chiar a fost un reper.”

    Din câte se pare, angajații de la Mondiala vor fi preluați de către o altă firmă de profil din Satu Mare.

    Ignatescu Alena: ”Angajații care au mai lucrat in Mondiala sunt preluati de firma noastră si imi vor deveni colegi. Cat mi-am forit eu sa lucrez la Mondiala? Acum Mondiala vine la mine. Fabrica asta a fost pepiniera specialistilor in domeniul confectiilor.”

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE