More


  Tarna Mare – comună cu oameni respectați!

  - Advertisement -

  Indiferent de “bălăcărelile” și gâlceava ce există în România, aici, la Tarna Mare, oamenii își văd de treabă, se înțeleg și încearcă prin toate mijloacele să-și îmbunătățească nivelul de trai. “Politica murdară” este dată la o parte de cetățeanul de acolo și nici nu face obiectul intereselor sale. Viața oamenilor de acolo se scurge normal, ca un pârâu și nu cunoaște creștere sau descreștere, și curge, de când îl știu oamenii, liniștit și ordonat, aducând în fiecare dimineață un aer proaspăt și curat așa cum este sufletul acestor stăpâni ai locurilor. S-ar părea că așezarea geografică, graniță naturală cu Ucraina, i-ar împiedica pe locuitori să fie așa cum spuneam mai sus, dar… din contră, le face viața interesantă, poate fiind sub supravegherea unității de grăniceri care își fac datoria de a menține ordinea impusă de legile țării. Acești grăniceri, în majoritate, s-au stabilit acolo, și-au întemeiat familii frumoase, demne de admirație, își cresc și-și educă copiii cu totul altfel, fiind un exemplu pentru multe localități ale județului și țării. Fiind ei acolo, se impune, vrei – nu vrei, ordinea, disciplina, curățenia și punctualitatea. Mai mult, așa cum spunea doamna Sobius Monica, primarul comunei, se adaugă ceva la bunul simț și respectul pentru om! Oricum, prezența lor înseamă un “dar” de la Dumnezeu!

  Poate avansările la excepțional în grad ar trebui să țină seama de aceste lucruri! Despre ace;ti bravi oameni în haine militare am aflat și de la directoarea școlii, doamna profesoară Claudia Păcurar, care nu a fost zgârcită cu vorbele și a descris frumoasa atmosferă ce există în școală, insistând asupra dezvoltării școlii cu o clasă ce pregătește viitori grăniceri, clasă ce ar face practica pe viu. Dar… toate se mișcă greu, ca în sectoarele vieții sociale, culturale și economice. Pe cine interesează acest lucru din cei de “sus”? Ce-i frământă pe ei soarta acestui “colț de țară”, deși România n-are colțuri, că e frumoasă, rotundă și atractivă! Ar trebui să ne realizăm noi lucrurile, fără să așteptăm dispoziții de la București. O astfel de clasă este atât de necesară și s-ar desfășura în condiții atât de prielnice și potrivite, fără mari cheltuieli, dar cu urmări de excepție: educație specifică, cadre pentru academie, model în localitate și județ, selecție vocațională, patriotism și ținută demnă de un tânăr crescut “pe graniță”!

  Acolo, la Tarna Mare, există o școală de excepție, unde sportul este la el acasă, educația și știință de carte sunt prezente oricând, respectul pentru om nu este întâmplător! Se vede clar influența Bisericii, a preotului paroh Daniel Păcurar, un om care știe bine că adevărata știință este cea care cunoaște cauza lucrurilor, iar știința modernă este de origine creștină! Am discutat multe lucruri cu acest bine pregătit preot, Daniel Păcurar, aflând că oamenii bisericii au dăruit mult științei, punându-și capacitatea intelectuală în slujba credinței. Rațiunea și credința sunt legate și se inspiră reciproc, știind că Dumnezeu a pus în inima omului dorința de a cunoaște adevărul. E o plăcere să stai de vorbă, chiar în emisiuni televizate, cu acești trei oameni importanți de la Tarna Mare – ora exactă venind de la ei! Primărița realizează lucruri atât de utile pentru cetățenii comunei, încât oamenii, mulți, o opresc și îi adresează mulțumiri, atât de simplu, prin cuvinte, pe care le analizezi și îți dai seama că au o profunzime și trăinicie, ele pornind din adâncul sufletului. I se potrivește această muncă întocmai ca o mănușă. Vorbind cu acești oameni și despre ei, ne dăm seama clar că civilizația este rodul credinței în Dumnezeu și majoritatea oamenilor, asemeni lor, sunt credincioși. Prin emisiuni de felul acesta și prin discuții – adevărate dialoguri vii și utile, încercam să demonstrăm că știința este cale spre vindecarea ateilor, existând, totuși, speranța!

  Să nu uităm că Eminescu a fost creștin și spunea: “Cine neagă pe Dumnezeu, acela neagă ordinea morală a Universului”, iar Biserica este mama Neamului Românesc de totdeauna!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img