More


  VIDEO/FOTO. SĂRBĂTOARE, Dragobetele, CINSTIT cum se cuvine de MOȚII din Gelu. Momente DEOSEBITE

  - Advertisement -

  Adevărata sărbătoare a dragostei la români s-a bucurat de onoarea cuvenit din partea locuitorilor satului și a oaspeților lor

  Încercând să țină piept sărbătorilor comerciale importate din occident, moții din Gelu încearcă să-și mențină vii tradițiile și obiceiurile populare. Astfel, în ultima sâmbătă înainte de a intra în Postul Paștelui au sărbătorit, cum se cuvine, Dragobetele, adevărata sărbătoare a dragostei la români. Evenimentul a avut loc în incinta Căminului Cultural din localitate și s-a bucurat de o prezență numeroasă.

  Oameni cu suflet mare

  Sărbătorirea Dragobetelui în satul Gelu a fost posibilă datorită implicării soților Constantin și Leontina Salai, dar și a altor ajutoare de nădejde, care merită toate felicitările pentru modul în care au organizat acest frumos eveniment.

  Ei au afirmat că, din cauza faptului că de luni se intră în Postul Paștelui, sâmbătă, la Gelu au fost sărbătorite și Dragobetele, și 1 Martie, și 8 Martie.

  ”Am dorit să sărbătorim, în aceeași zi, și Dragobetele, și 1 Martie, și 8 Marte, și de aceea am ales ultima sâmbătă înainte de a intra în Postul Paștelui. Mărțișorul și Ziua Femeii nu mai pot fi sărbătorite deoarece pică în Postul Paștelului. Vrem, în măsura în care se poate, să păstrăm tradițiile aduse de moșii și strămoșii noștrii din Țara Moților și vrem să dăm un semnal de unitate pentru noi”, au declarat soții Salai.

  Petrecere până în zori

  La sărbătoarea de la Gelu au participat circa o sută de persoane, maistru de ceremonii fiind cunoscutul interpret de muzică populară și de petrecere, Adi de la Satu Mare.

   

  Printre oaspeți s-a numărat și primarul comunei Terebești, comună de care aparține satul Gelu, Mariana Avorniciții, alături de soțul ei, consilierul județean Nicolae Avorniciții.

  De asemenea, și copiii din Gelu, componenții Grupului Folcloric ”Urmașii Iancului”, coordonați de Mariana Rițiu, au prezentat un scurt program artistic compus atât din melodii vechi de dragoste, din folclor, cât și o serie de cântece moțești și patriotice, ajutați atât de formație, cât și de primarița Avorniciții, dar și de restul celor prezenți în sală.

  Publicată de Ioan-Florin Dura pe Duminică, 23 februarie 2020

  În continuare Ariana Donca a spus câteva cuvinte despre Dragobete, despre însemnătatea acestei sărbători și despre tradițiile și obicieiurile legate de adevărata sărbătoare a dragostei la români.

  Apoi, până spre dimineață, cele circa o sută de persoane prezente la această frumoasă maifestare au sărbătorit Dragobetele cu multă voioșie.

  PETRECERE DE DRAGOBETE LSA GELU

  Publicată de Ioan-Florin Dura pe Sâmbătă, 22 februarie 2020

   

  Dragobete la Gelu

  Publicată de Ioan-Florin Dura pe Sâmbătă, 22 februarie 2020

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img