VIDEO/FOTO. SĂRBĂTOARE, Dragobetele, CINSTIT cum se cuvine de MOȚII din Gelu. Momente DEOSEBITE

Adevărata sărbătoare a dragostei la români s-a bucurat de onoarea cuvenit din partea locuitorilor satului și a oaspeților lor

Încercând să țină piept sărbătorilor comerciale importate din occident, moții din Gelu încearcă să-și mențină vii tradițiile și obiceiurile populare. Astfel, în ultima sâmbătă înainte de a intra în Postul Paștelui au sărbătorit, cum se cuvine, Dragobetele, adevărata sărbătoare a dragostei la români. Evenimentul a avut loc în incinta Căminului Cultural din localitate și s-a bucurat de o prezență numeroasă.

Oameni cu suflet mare

Sărbătorirea Dragobetelui în satul Gelu a fost posibilă datorită implicării soților Constantin și Leontina Salai, dar și a altor ajutoare de nădejde, care merită toate felicitările pentru modul în care au organizat acest frumos eveniment.

Ei au afirmat că, din cauza faptului că de luni se intră în Postul Paștelui, sâmbătă, la Gelu au fost sărbătorite și Dragobetele, și 1 Martie, și 8 Martie.

”Am dorit să sărbătorim, în aceeași zi, și Dragobetele, și 1 Martie, și 8 Marte, și de aceea am ales ultima sâmbătă înainte de a intra în Postul Paștelui. Mărțișorul și Ziua Femeii nu mai pot fi sărbătorite deoarece pică în Postul Paștelului. Vrem, în măsura în care se poate, să păstrăm tradițiile aduse de moșii și strămoșii noștrii din Țara Moților și vrem să dăm un semnal de unitate pentru noi”, au declarat soții Salai.

Petrecere până în zori

La sărbătoarea de la Gelu au participat circa o sută de persoane, maistru de ceremonii fiind cunoscutul interpret de muzică populară și de petrecere, Adi de la Satu Mare.

 

Printre oaspeți s-a numărat și primarul comunei Terebești, comună de care aparține satul Gelu, Mariana Avorniciții, alături de soțul ei, consilierul județean Nicolae Avorniciții.

De asemenea, și copiii din Gelu, componenții Grupului Folcloric ”Urmașii Iancului”, coordonați de Mariana Rițiu, au prezentat un scurt program artistic compus atât din melodii vechi de dragoste, din folclor, cât și o serie de cântece moțești și patriotice, ajutați atât de formație, cât și de primarița Avorniciții, dar și de restul celor prezenți în sală.

Publicată de Ioan-Florin Dura pe Duminică, 23 februarie 2020

În continuare Ariana Donca a spus câteva cuvinte despre Dragobete, despre însemnătatea acestei sărbători și despre tradițiile și obicieiurile legate de adevărata sărbătoare a dragostei la români.

Apoi, până spre dimineață, cele circa o sută de persoane prezente la această frumoasă maifestare au sărbătorit Dragobetele cu multă voioșie.

PETRECERE DE DRAGOBETE LSA GELU

Publicată de Ioan-Florin Dura pe Sâmbătă, 22 februarie 2020

 

Dragobete la Gelu

Publicată de Ioan-Florin Dura pe Sâmbătă, 22 februarie 2020

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Marcel Ciolacu lansează un APEL către toți ROMÂNII: ”Un produs românesc CUMPĂRAT = un loc de muncă SALVAT!”

  Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat un apel către toți românii ca în actualul context actual și cel care va urma să încerce să...

Legea a TRECUT de Parlament! Plata facturilor la apă, energie, gaze, gunoi, cablu, internet se SUSPENDĂ TREI LUNI!!!

  Facturile la apă, energie, gaze, gunoi, cablu, internet se suspendă 3 luni. Legea amânării plății a trecut de Parlament. Camera Deputaților a adoptat vineri, în...

Miza pe SĂNĂTATE! Cultura de la Consiliul județean intră în ȘOMAJ TEHNIC!

  Instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Satu Mare își întrerup activitatea, iar contractele de muncă ale angajaților se suspendă pe perioada stării de...

Pe perioada stării de urgență! Program de lucru, modificat, la Direcția de Finanțe Cluj Napoca!

 PROGRAM DE LUCRU CU PUBLICUL Conducerea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca informează contribuabilii că, pe perioada stării de urgență,  programul  de lucru cu...

Șase noi aparate de ventilație non-invazivă în dotarea Spitalului TBC! Patru dintre ele cumpărate de Consiliul județean Satu Mare!

Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare a fost dotat cu șase  aparate de ventilație non-invazivă, vitale pentru pacienții cu infecții respiratorii acute. anunță printr-un comunicat...