Actorul sătmărean Sergiu Tăbăcaru, despre lumea teatrului

Lumea teatrului este o lume fascinantă atât pentru public, cât poate mai ales pentru cei care o fac să prindă viață – actorii. Transpunerea în personaje care să impacteze emoțional spectatorii este un proces laborios, dar și misterios, cu multă muncă deopotrivă – până când spectacolul prinde contur. Despre toate acestea, dar și despre altele, ne povestește astăzi Sergiu Tăbăcaru – actor la Teatrul de Nord din municipiul Satu Mare.

Gazeta de Nord-Vest: Cum ți-ai decoperit talentul pentru actorie? Povestește-mi puțin despre momentul în care te-ai hotărât să devii actor. Ce te-a determinat să iei acea decizie?

Sergiu Tăbăcaru: Probabil undeva prin clasa a X-a când am făcut parte din trupa de teatru a liceului. Cred că atunci am descoperit că rezonez cu arta în general. Pot doar să le mulțumesc domnului Erdos Carol și domnului Ioan Ardelean pentru că m-au învățat ce înseamnă teatrul. Probabil crucială în decizia mea a fost și colaborarea din clasa a XI-a cu Teatrul de Nord Satu Mare, când am făcut parte din distribuția Ancona (regia Gelu Badea). Când a fost să aleg unde să mă duc la facultate, știu că aveam în cap un singur lucru: teatru.

Gazeta de Nord-Vest: Ce este cel mai fascinant în meseria de actor și ce este cel mai dificil?

Sergiu Tăbăcaru: Fascinante sunt multe lucruri în lumea artei, dar procesul de creație care stă la baza unui spectacol mi se pare mie cel mai fascinant. Cum un personaj simplu devine, de la zero în prima zi, un personaj complex pe parcursul repetițiilor. Dacă iubești ceea ce faci, nimic nu este dificil, ca în orice meserie.

Gazeta de Nord-Vest: Enumeră-mi și descrie-mi pe scurt trei calități ale unui actor bun.

Sergiu Tăbăcaru: Muncitor, sincer, curios. Un actor nu poate dezvolta un rol fără muncă. Dacă aștepți ca totul să vină de la sine, te minți pe tine. Talentul este doar o bucată dintr-o creație. Restul este muncă. Deși interpretăm niște personaje, trebuie să trăim ce au trăit ele ca să poți să transmiți publicului adevărul. Un actor trebuie să caute toată viața, să experimenteze, să fie curios. Pe scenă, de la rol la rol, suntem supuși unor noi provocări, provocări la care facem față și cu ajutorul propriilor experiențe.

Gazeta de Nord-Vest: Unde aspiri să ajungi pe viitor în lumea actoriei? Care este visul care te alimentează în fiecare zi?

Sergiu Tăbăcaru: Nu cred că îmi doresc să ajung undeva anume. Îmi doresc să pot și să fiu lăsat să îmi fac treaba cât mai bine aici și cred că asta e cel mai important. Cea mai mare satisfacție o ai atunci când după o lună de repetiții tu ești mulțumit de ce ai făcut și spectatorul pleacă și el acasă cu ceva, un gând, un sentiment, o stare. Teatrul este pentru oameni, nu pentru scaune. Dacă spectatorul iese din sală nemulțumit, înseamnă că ceva nu e bine.

Rareș Jucan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

“Aţi ţinut românii închişi în case şi aţi distrus economia, în timp ce şmecherii PNL s-au îmbogăţit pentru trei generaţii”

Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu l-a acuzat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, pe premierul Ludovic Orban, spunând că acesta a profitat de pandemie...

Cozmin Guşă, mesaj pentru Ludovic Orban: “Românii vă consideră mai corupţi decât guvernările PSDragnea”

Cozmin Guşă a comentat, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, rezultatele primului sondaj post-pandemie realizat de CURS. Analistul politic a tras cinci concluzii,...

O șansă pentru Mani Gyenes…

Ediţia 2020 a raliului Red Bull Romaniacs, programată iniţial pentru 21-25 iulie, a fost amânată pentru perioada 27-31 octombrie din cauza pandemiei de coronavirus,...

Tincu, autogol în meciul “erorilor”

Poli Iaşi şi Sepsi s-au întâlnit în etapa cu numărul 8 din play-out-ul din Casa Liga 1. Meciul a fost unul destul de interesant...

Încă șapte autobuze hibrid nou-nouțe

Ieri au sosit din Polonia încă șapte autobuze hibrid Solaris Urbino. Primăria Satu Mare dezvoltă transportul public din fonduri europene! A cumpărat, în ultimii...