Incendiu și nor toxic la Tășnad soldat cu doi morți și doi răniți grav (EXERCIȚIU)

Marți, 10 martie, în jurul orei 11.00, un apel la numărul 112 anunță izbucnirea unui incendiu la un operator economic situat pe raza oraşului Tăşnad. În interiorul depozitului de substanțe chimice, în urma unui scurtcircuit la instalația electrică, se produce un incendiu, care se propagă cu repeziciune. Din cele patru persoane aflate în depozit la momentul producerii incendiului, doi au fost grav rănite şi două au decedat.

Până la sosirea forţelor profesioniste, conducerea obiectivului a dispus măsura de evacuare a întregului personal, concomitent cu desfăşurarea operaţiunilor de lichidare şi limitare a propagării incendiului la restul clădirii.

Se constituie celula de criză şi se pune în aplicare planul propriu de intervenţie. Este alertat Punctul de Lucru Tășnad, care intervine cu o autospecială de stingere şi o ambulanţă SMURD și solicită forțe în sprijin din cadrul Detașamentului de Pompieri Carei, respectiv din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare, care se deplasează la locul intervenției cu o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD.

După efectuarea recunoaşterii, se constată faptul că în urma incendiului au rezultat emisii de substanţe toxice. Se ia măsura alertării populaţiei prin mesaj RO-ALERT şi se solicită autospeciala C.B.R.N. de la I.S.U. Bihor.

Acesta este, pe scurt, scenariul exerciţiului cu forţe şi mijloace în teren, desfășurat în data de 10.03.2020, pentru antrenarea structurilor de intervenție în gestionarea situațiilor de urgență generate de izbucnirea unui incendiu în interiorul depozitului de substanțe chimice al unui operator economic, care are ca obiect de activitate comercializarea produselor agricole – seminţe, îngrășăminte, pesticide, utilaje agricole.

Scopul acestui exerciţiu a fost verificarea modului de acțiune a structurilor implicate în intervenție la producerea unor astfel de situații de urgență şi îmbunătăţirea conţinutului planului de intervenție, pe baza concluziilor şi învăţămintelor desprinse.

La acţiunile de intervenţie, protecție şi înlăturare a efectelor negative ale situaţiilor tactice create au participat forţe şi mijloace ale: Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al județului Satu Mare, Comitetului Local pentru Situații de Urgență al orașului Tășnad, Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare, Unităţii de Primiri Urgențe Satu Mare, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Satu Mare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crișana” al judeţului Bihor, care a asigurat prezența autospecialei C.B.R.N. la locul evenimentului.

Exerciţiul a început cu câteva zile înainte, cu partea de antrenamente şi verificări, iar pe parcursul desfășurării acestuia, activităţile au decurs conform graficului şi planificărilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Guvernul ia în calcul revenirea la starea de urgenţă. SURSE

Potrivit unor surse Adevărul, la propunerea medicilor, Guvernul Orban ia în calcul reintroducerea stării de urgenţă în zonele în care s-au înregistrat foarte multe...

Marcel Ciolacu, despre legea carantinării şi izolării. “Nu putem vota această lege. Am o dezamăgire personală faţă de Klaus Iohannis”

Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a declarat, luni, că parlamentarii social-democraţi nu vor vota în Senat “până când prim-ministrul şi ministrul Sănătăţii nu...

Gabriel Leș: Legea privind carantinarea și este o aberație juridică

Senatorul PSD de Satu Mare, fostul ministrul al Apărării, Gabriel Leș, spune că Legea privind carantinarea și izolarea pe care guvernul Orban o vrea...

Marcel Ciolacu: “Când vom depune moţiunea, ea trece 100%. În acest moment avem 204 voturi”

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit luni pentru a discuta felul în care parlamentarii partidului vor vota în privinţa legii carantinării, iar la sfârşitul...

Handicapat… pe jumătate

Este greu de răspuns de ce parchează unii peste linii, așa cum se vede în imaginea alăturată publicată de activiștii de la DriversSM. Desigur,...