More


  ORDONANȚĂ MILITARĂ. Sunt INTERZISE deplasările. ARMATA face ORDINE

  - Advertisement -

  Ordonanță militară: Din 25 martie sunt interzise deplasările, cu excepția celor profesionale sau pentru aprovizionare. Persoanele de peste 65 de ani (cu excepția celor care lucrează) pot părăsi domiciliul pentru aprovizionare doar în intervalul orar 11-13. Armata asigură personal și mijloace pentru suplimentarea forțelor de la frontiere și a celor de menținere a ordinii publice.

  Ministrul Afacerilor Interne a susținut o declarație de presă la sediul ministerului, alături de Raed Arafat și Bogdan Despescu, secretari de stat.

  Ministrul a detaliat ordonanța militară anunțată în cursul zilei de președintele Iohannis și premierul Orban.

  Marcel Vela a anunțat că persoanele cu vârsta de peste 65 vor putea părăsi locuințele în intervalul orar 11-13, pentru motivele: asistență medicală, din motive justificate, îngrijirea persoanelor vulnerabile, deplasări scurte legate de activitatea fizică individuală, nevoile animalelor de companie.

  Totodată, ministrul a anunțat că toate persoanele care vor veni în țară vor intra în carantină timp de 14 zile.

  Toate zborurile înspre și dinspre Franța și Germania vor fi suspendate pentru o perioadă de 14 zile, începând de mâine.

  Armata va asigura personal și mijloace pentru suplimentarea forțelor de la frontiere și a celor de menținere a ordinii publice.

  Secretarul de stat Raed Arafat că la marți la ora 20 erau confirmate 794 de cazuri de coronavirus în România.

  Principalele declarații ale ministrului și secretarilor de stat:

  „În decurs de numai o zi, 186 de persoane au fost infectate în țară, doar într-o zi. Am luat măsuri pe care le-am anunțat deja gradul, prin primele două ordonanțe militare. Ne aflăm și noi, cei de la pupitru, în situația de a nu ne fi văzut cele mai dragi ființe de câteva zile. Ieșirea cu bine din criză depinde de noi toți.

  Sănătatea noastră depinde de responsabilitatea noastră și de restricțiile care intră mâine în vigoare.

  Noaptea trecută, începând cu 22, poliția și jandarmeria au desfășurat cea mai amplă operațiune de după 1990.

  Numărul mare de persoane sancționate de ei ne arată că: forțele de ordine își fac bine treaba, lucru îmbucurător. Al doilea lucru: sunt încă foarte mulți români care nu-și dau seama de pericolele la care se expun pe ei și pe cei nevinovați.

  De aceea am emis ordonanța militară 3.

  Se interzice circulația persoanelor în afara gospodăriei, cu excepțiile: deplasarea în scop de serviciu. Am prevăzut chiar și locurile. Deplasarea pentru asigurarea bunurilor necesare hranei, deplasarea pentru cazuri medicale care nu pot fi amânate, îngrijirea altor persoane vulnerabile, deplasările în apropierea locuinței, dar nu activități sportive în echipă, deplasarea pentru donarea de sânge, deplasarea în scop de voluntariat, deplasarea pentru comercializarea produselor agricole.

  Deplasarea persoanelor de peste 65 de ani se va face între ora 11-13, pentru motivele: asistență medicală, din motive justificate, îngrijirea persoanelor vulnerabile, deplasări scurte legate de activitatea fizică individuală, nevoile animalelor de companie.

  Deplasarea persoanelor de la art. 2 e permisă și în afara intervalului, dacă se face în interes profesional sau scop agricol. Pentru verificarea motivului deplasării, se prezintă adeverința dată de angajator, legitimația de serviciu.

  Restul categoriilor de lucrători prezintă declarația pe propria răspundere, completată în prealabil. Am introdus un aliniat aici, prin care am prevăzut că adeverința de la angajator sau declarația pot fi prezentate și prin telefon, tabletă sau alt dispozitiv electronic. Măsura se aplică mâine, de la 12.

  Se instituie izolarea sau carantinarea pentru toate persoanele care intră în țară.

  Autoritățile locale identifică persoanele fără adăpost și le îngrijesc.

  Instituțiile publice și magazinele au obligația de a delimita spațiile pentru respectarea distanței minime de un metru. Piețele agroalimentare trebuie să organizeze activitatea, pentru ca între comercianți și cumpărători să existe distanță. Vânzătorii trebuie să poarte echipament de protecție.

  Se suspendă toate zborurile spre Franța și Germania și retur, pentru 14 zile. Nu se aplică pentru zborurile de stat, pentru marfă, tehnice necomerciale, umanitare. Se aplică de mâine, ora 23.

  Se interzice accesul piloților la bordul navelor venite din zone roșii și galbene dacă nu au echipament de protecție sau dacă nu s-a realizat carantinarea de 14 zile. Se aplică și pentru porturile de pe Dunărea Maritimă.

  MApN asigură: plasarea în pază a obiectivelor păzite de jandarmerie, personal și mijloace pentru sprijinirea activităților poliției de frontieră.

  Vor fi proiectate căi de comunicare cu persoanele aflate în carantină.

  Documentele care expiră în perioada stării de urgență pot fi schimbate în termen de 90 de zile de la expirarea stării de urgență.

  Activități permise în centre comerciale: vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii care asigură livrare, cât și vânzarea produselor de optică medicală.”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img