More


  Peste 90% dintre școlile din județ nu dipsun de niciun fel de sistem de pază

  - Advertisement -

  În ședința lunară a Colegiului Prefectural de marți, 3 martie, condusă de prefectul Radu Bud, a fost prezentată ”Analiza privind implementarea măsurilor din Planul Național Comun de Acțiune pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar și zonele adiacente acestora – semestrul I an școlar 2019-2020”. Cu această ocazie, s-a adus la cunoștința faptul că peste 90% dintre școlile din județ nu dispun de niciun sistem de pază. Tocmai de aceea, se are în vedere montarea de camere de supraveghere în toate școlile din județ.

  Planul Teritorial Comun de Acțiune
  În cursul semestrului I al anului școlar 2019-2020, Instituția Prefectului, Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare, Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Satu Mare au pus în aplicare măsurile din ”Planul Teritorial Comun de Acțiune” pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar de pe raza județului Satu Mare pentru anul școlar 2019-2020.

  Relevant este faptul ca în acest an școlar, la zi, toate unitățile școlare, au încheiat acorduri de cooperare cu subunitățile de poliție de pe raza de competență, în vederea prevenirii fenomenului infracțional, existând o bună colaborare între aceste instituții care, de altfel, au același obiectiv comun – ”prevenirea și reducerea fenomenului infracțional în zona unităților de învățământ preuniversitar”.

  Opt infracțiuni, în școli
  La nivelul județului Satu Mare, în anul școlar 2019 – 2020 activează 132 unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică care sunt frecventate de circa 51.211 de elevi.

  Toate cele 132 unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică de pe raza județului sunt în responsabilitatea efectivelor de poliţie din cadrul I.P.J. Satu Mare, iar pentru fiecare unitate de învățământ a fost desemnat cel puțin câte un polițist care răspunde de prevenirea şi combaterea fenomenului ilicit în incinta acestora.

  Cu toate acestea, în primul semestru a anului școlar 2019-2020 au fost sesizate opt infracțiuni.

  121 de școli din cele 132 fără pază
  Una dintre principalele cauze care au favorizat producerea faptelor antisociale o reprezintă lipsa, în unele cazuri, unor forme de pază și supraveghere eficiente. Astfel, dintre cele 132 unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică din județ, 74 de grădinițe și 47 de școli gimnaziale nu dispun de nici un fel de formă de pază sau sisteme de supraveghere video. Adică peste 91%.

  ”Big Brother” în toate școlile
  Printre propunerile pentru îmbunătățirea climatului de siguranţă publică în zona unităților de învăţământ preuniversitar în perioada următoare se numără asigurarea cu mijloace de pază, cu accent pe cele de supraveghere video, a tuturor unităților de învățământ preuniversitar și responsabilizarea unor persoane, fie cadre didactice, fie alte categorii de angajați din unitățile școlare, pentru supravegherea și monitorizarea elevilor, în timpul și în afara orelor de curs, respectiv pe timpul pauzelor.

  Cele 132 de unități de învățământ cu personalitate juridică dețin 476 de clădiri. Dintre acestea, pentru zece unităţi de învăţământ din mediul rural s-a emis decizie de suspendare temporară a activităţii.

  Dintre cele 476 de clădiri, 106 nu necesită Autorizaţii de Securitate la Incendiu – fiind clădiri construite înainte de anul 1992 și asupra cărora nu s-au realizat intervenţii, 161 de clădiri sunt neautorizate, iar restul autorizate.

  De menţionat faptul că legislaţia specifică şi obligaţiile administratorilor imobilelor şi a directorilor unităţilor de învăţământ au fost prezentate de-a lungul anilor în şedinţele organizate la nivelul Instituţiei Prefectului, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a unităţilor administrativ teritoriale. În ultimii ani, datorită acestor întâlniri periodice s-a reuşit autorizarea mai multor clădiri cu destinaţia – unitate de învăţământ.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img