Protest cu morți la Penitenciar

Ceea ce s-a dorit a fi, în prima fază, un protest mai dur la Pentineciarul Satu Mare, s-a transformat, în cele dinurmă, într-o tragedie. Trei persoane și-au pierdut viața după ce zece deținuți și-au incendiat, în semn de protest, camera în care erau deținuți, alte două fiind în stare foarte gravă la spital. Cazul este cercetat de procurorii sătmăreni.

Trei decedați
Pompierii sătmăreni au fost anunțai miercuri seara, la ora 20:22, despre izbucnirea unui incendiu la Penitenciarul Satu Mare. Din informaţiile primite prin apel la 112, incendiul a izbucnit într-o cameră de deţinere şi 10 persoane lipsite de libertate au fost evacuate de către angajaţii Penitenciarului.

La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Satu Mare cu trei autospeciale de stingere şi două ambulanţe SMURD, dintre care una cu modul de terapie intensivă şi una cu echipaj de prim ajutor, iar în sprijin, a fost solicitată şi o ambulanţă SMURD cu modul de terapie intensivă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş. De asemenea, la locul evenimentului, au intervenit şi 4 ambulanţe aparţinând Serviciului de Ambulanţă Judeţean.
Incendiul a fost localizat şi lichidat rapid, însă, din nefericire, în urma evenimentului, trei persoane au decedat şi alte două au fost găsite în stare foarte gravă. Acestora li s-au aplicat manevre de resuscitare şi, ulterior, au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe. Alte cinci persoane au fost evaluate din punct de vedere medical la faţa locului, însă nu s-a impus transportarea acestora la spital.

La finalizarea intervenției, pompierii au stabilit ca și cauză probabilă de producere a incendiului: acţiunea intenţionată cu scopul de a genera un incendiu, însă circumstanţele producerii acestuia vor fi stabilite de către organele judiciare abilitate în efectuarea cercetărilor.

Protestul, confirmat și de Administraţia Naţională a Penitenciarelor
Incendiu de la Penitenciarul Satu Mare a fost provocat voluntar de un grup de zece deținuți în semn de protest, lucru confirmat, printr-o informare de presă, de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

”Vă informăm că în jurul orei 20.30, la nivelul Penitenciarului Satu Mare, a fost înregistrat decesul a trei persoane private de libertate, urmare incendierii voluntare a unei camere de deținere. Incidentul a fost notificat judecătorului de supraveghere a privării de libertate, în prezent desfășurându-se demersuri în vederea sesizării unității de parchet responsabile. Cauzele și împrejurările producerii incidentului vor putea fi stabilite, cu exactitate, de organele judiciare abilitate în efectuarea cercetărilor.

Subliniem că incendiul s-a produs imediat ulterior efectuării apelului de seară, procedură în cadrul căreia persoanele private de libertate implicate nu au invocat nemulțumiri”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţională a Penitenciarelor.

Cazul, certetat de procurori
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare efectuează cercetări cu privire la infracţiunea de omor calificat, reţinându-se următoarea stare de fapt:

La data de 18 martie 2020, orele 20.00, un număr de 3 persoane private de libertate, încarcerate în Penitenciarul Satu Mare, în regim semideschis de executare a pedepsei închisorii, aflate în încăperea cu numărul E 4.1, de la etajul IV al Secţiei de deţinere E4, au baricadat uşa celulei în care erau încarceraţi cu mai multe saltele şi un pat supraetajat metalic, incendiind saltele aşezate în dreptul uşii.

În aceste condiții, trei deţinuţi au decedat, iar doi au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare, starea lor fiind bună. Concluziile provizorii ale medicului legist de la Serviciul de Medicină Legală Satu Mare au fost acelea că decesul celor 3 persoane s-a datorat asfixiei provocată de intoxicaţia cu fum.

La efectuarea cercetărilor Parchetul de pe Iângă Tribunalul Satu Mare a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare – Serviciul de Investigaţii Criminale.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

CHEF în Țara Oașului cu persoane ce erau OBLIGATE să stea în IZOLARE. Petrecăreții au acum DOSAR PENAL

Șase persoane din județul din Țara Oașului au acum dosar penal după ce au chefuit în noaptea de duminică spre luni auchefuit la locuința...

MASACRU provocat de coronavirus. 13 DECESE în doar CÂTEVA ORE. Numărul morților CREȘTE constant

În această după-amiază am avut parte de un adevărat masacru la nivel național provocat de coronavirus. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat joi după-amiază...

VIDEO/FOTO. Desant al MASCAȚILOR în județ. ACȚIUNE în FORȚĂ în comunitatea de ȚIGANI

Mascații au intervenit astăzi în forță în comunitatea de țigani din orașul Ardud, de pe strada Cărămidăriei. Nu cu mult timp în urmă, în...

ACȚIUNE. DEZINFECȚIA continuă la Satu Mare. Care sunt CARTIERELE vizata în această seară

Primăria Satu Mare continuă acțiunile de dezinfecție! Astăzi, de la ora 21.00 se va interveni în cartierele Soarelui, Micro 17, Carpați I și Carpați...

FOTOGALERIE. Crucea Roșie, Filala Satu Mare, a achiziționat și donat materiale de protecție împotriva PANDEMIE COVID19

Cu ajutorul sponsorilor generoși, Crucea Roșie, Filiala Satu Mare, a reușit să achiziționeze o serie de materiale de protecție și nu numai, care au...