Tinerii sătmăreni și cenaclul ca formă de organizare culturală în anul 2020

Suntem în anul 2020, într-un secol al vitezei – după cum e deja clișeic a spune – un secol în care dezvoltarea tehnologică este extrem de accelerată și când cultura trebuie să țină pasul dacă își propune să rămână actuală printre tinerele generații. În municipiul Satu Mare există mai multe organizații culturale care își desfășoară activitatea și sunt adresate tinerilor, printre care și Cenaclul Alfazet. Cum răspunde noilor provocări ale anilor pe care îi trăim această organizație, ne povestește chiar președintele Cenaclului Alfazet, Daniel Voloscsuk.

Gazeta de Nord-Vest: Pentru cei mai mulți dintre cititori și probabil și potențialii noi membri, cuvântul “cenaclu” este de rezonanță trecută, aș spune chiar comunistă. Amintește cu siguranță de Cenaclul Flacăra. Ce înseamnă cenaclu în anul 2020? Cum s-a actualizat această formă de organizare culturală?

Daniel Voloscsuk: Asocierea termenului de „cenaclu” cu regimul comunist a fost meționată de mai mulți tineri pasionați de cultură, astfel că noi, Cenaclul Alfazet, ne-am gândit la o reimplementare a acestui termen sub forma unui grup organizat de tineri, care își doresc ceva mai mult de la viață, ceva prin care să se dezvolte atât pe plan personal, cât și profesional.

Gazeta de Nord-Vest: În calitate de președinte al Cenaclului Alfazet, cum plănuiești să revoluționezi modul în care se desfășoară activitățile cenaclului alături de ceilalți membri astfel încât totul să se ridice la așteptările anilor și vremurilor pe care le trăim?

Daniel Voloscsuk: Un aspect foarte important în organizarea unui astfel de grup constă în sistematizarea filierelor cenaclului, acest proces bazându-se pe alegerea în funcții a cât mai mulți tineri care știu și sunt dispuși să învețe cum să comunice și să lucreze cu oamenii. Astfel că, în loc de a avea un singur „sus-pus”, cum s-ar zice, am reușit sa creem un sistem cu ajutorul căruia să ne organizăm mult mai eficient.

Gazeta de Nord-Vest: De ce s-ar alătura Cenaclului Alfazet un potențial nou membru?

Daniel Voloscsuk: Ei bine, după cum am menționat anterior, Cenaclul Alfazet se adresează tinerilor care vor să se dezvolte pe mai multe planuri, dar și celor care simt acea chemare înspre artă și cultură. Drept exemplu, de-a lungul anilor, mulți dintre tinerii alfazetiști au reușit să se realizeze pe plan profesional și au ajuns recunoscuți în țări precum Franța, Olanda, sau chiar S.U.A.

Gazeta de Nord-Vest: Cum este prezentul și cum vezi viitorul vieții culturale sătmărene? Plănuiești să rămâi aici pe termen mai lung (chiar și după absolvirea liceului) să contribui la dezvoltarea ei?

Daniel Voloscsuk: Deocamdată cultura sătmăreană nu este apreciată destul de către tinerele generații, motivul fiind neadaptarea la noile preferințe ale tinerilor în ceea ce privește organizarea unor evenimente culturale. Însă, Cenaclul Alfazet va face tot posibilul pentru a face cultura sătmăreană să corespundă cerințelor adolescenților. În ceea ce privește rolul meu în Cenaclul Alfazet în anii ce vor urma, voi fi mereu alături de cei care vor veni în locul nostru și îi voi sprijini cât mai mult posibil și pe toate planurile necesare.

Cei care doresc mai multe detalii legate de Cenaclul Alfazet îl pot contacta pe președintele organizației, Daniel Voloscsuk, pe Facebook.

Rareș Jucan

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ATENȚIE! PROGRAMUL cabinetelor de PEDIATRIE de la Policlinica Veche

În urma reorganizării activității pe unele secții ale SJU Satu Mare, a redistribuirii personalului, în programul cabinetelor de pediatrie din cadrul Ambulatoriului Integrat Satu...

VIDEO – EDITORIAL ÎN EXCLUSIVITATE Jurnal de campanie de pe frontul bătăliei ANTI COVID 19 Episodul 2

Ne aflăm în plină perioadă de pandemie COVID 19, în vreme de mare criză medicală, economică și socială … de ce nu existențială, vremuri...

PREVENȚIE. Termometre cu INFRAROȘU, la intrarea într-o fabrică din Satu Mare. Măsuri SPECIALE

După apariția articolului ALERTĂ! Un posibil FOCAR de infecție cu CORONAVIRUS la Satu Mare. Este vorba despre o FABRICĂ din Gazeta de Nord Vest,...

Program modificat la Policlinica veche! Vezi când sunt deschise cabinetele de PEDIATRIE în această lună!

 În urma reorganizării activității pe unele secții ale SJU Satu Mare, a redistribuirii personalului, în programul cabinetelor de pediatrie din cadrul Ambulatoriului Integrat Satu...

OFICIAL: Scade numărul persoanelor aflate în carantinare sau izolare, în județ!

Prefectul Radu Bud a organizat azi o ședință de lucru cu reprezentanții structurilor M.A.I. pentru analizarea eficienței măsurilor și acțiunilor desfășurate pentru...