More


  Trei instituţii – o singură gândire!

  - Advertisement -

  Aşa se poate vorbi despre comuna Culciu, unde primăria, şcoala şi biserica au devenit, cu adevărat, instituţii ale cetăţenilor şi pentru cetăţeni.

  Vorbind pe rând cu fiecare conducător al respectivelor instituţii, mi-am dat seama ce înseamnă unitatea în gândire, unitate care duce la putere. Acolo există un primar cu experienţă, care în aproape 16 ani a reuşit să cunoască populaţia, familiile de pe teritoriul a şase localităţi, cu bune şi cu rele din cotidianul trăit de fiecare. Domokos Alexandru ştie ce s-a făcut de-a lungul anilor pentru cetăţeni, ştie ce lucrări sunt în derulare şi mai ştie exact ce se va realiza, ce mijloace financiare există şi termenul de executare. Se bucură de sediul administrativ – adevărată primărie, se bucură de salariaţi cu multă experienţă, pentru care cetăţeanul este “urgenţa”! Acolo există mereu acel “geniu”, creator, cu vastă experienţă, ambiţios, luptător şi iubitor de oameni. Domokos Alexandru ştie bine că poporul este suveran şi mai ştie că realizează obiective atât de utile pentru cetăţenii din Culciu Mare, Apateu, Cărăşeu, Culciu Mic şi Lipău.

  A transformat iluminatul public în unul eficient şi ca putere şi cu economie de bani. Vorbeşte cu satisfacţie de introducerea apei în casele oamenilor, de canalizare, de extinderea reţelei de gaz metan, de căminele culturale, de şcoli şi grădiniţe, de drumuri şi biserica ortodoxă ce necesită ajutor financiar din partea primăriei. M-a surprins plăcut că, în emisiunea “Oameni şi fapte”, primarul s-a ataşat total pentru a ajuta biserica, acum când are nevoie de ajutor. Am reluat discuţia în “Glasul Bisericii” cu părintele paroh Călin Palfi, care ştie cum să mulţumească primarului pentru buna intenţie a acestuia!

  Un preot aparte este dl. Călin Palfi, om cu studii, citit, cult şi demn de a preda la Liceul Ortodox din Satu Mare. Chiar am spus în emisiune că elevii dânsului şi credincioşii din Culciu pot fi fericiţi că au un astfel de părinte temeinic pregătit. În familia preotului Călin Palfi educaţia nu are secrete. Va fi invitatul NVTV la o emisiune specială în studio! Este un model de perfecţiune apreciat de P.S. Iustin şi P.S. Timotei, alături de părintele director Gabriel Groza.

  Astfel de oameni îşi vor păstra importanţa de-a lungul anilor, iar credincioşii vor fi mereu alături de ei. Preotul Călin Palfi manifestă în tot ce face un mare interes pentru aspectul moral şi bunul simţ al credincioşilor, urmărind idealurile de dreptate, egalitate frăţească între oameni şi adevăr, reuşind întotdeauna să-şi disciplineze imaginaţia şi sensibilitatea prin ordine, echilibru şi claritate. Vom urmări desfăşurarea lucrărilor de la biserică! La şcoala gimnazială din centrul de comună, directoarea (profesoară de română-religie), dna. Prunilă Anca, se străduieşte să continue frumoasele tradiţii şi moştenirea lăsată de harnicul director Rentea, căruia ISJ îi mulţumeşte pentru tot ce a realizat, la fel şi foştii elevi şi cadre, alături de părinţi. N-a uitat dna. Prunilă Anca s-o facă şi dumneaei, cum n-a uitat să aducă laude frumosului colectiv de dascăli (21 la număr), care zi de zi se ocupă admirabil de copii. Sigur, directoarea Anca Prunilă se dovedeşte pretenţioasă cu sine, dar şi cu cei din jur, pretenţii de bună colaborare, de învăţare reciprocă în activitatea atât de importantă cum este educaţia. Pune bază pe clasa a VIII-a, pe activitatea de orientare profesională, pe colaborarea cu părinţii, pe orele educative, pe seriozitatea învăţătorilor şi diriginţilor. Ştie că o bună colaborare cu părinţii este finalizată pozitiv, dar nu este de acord ca să se “dea teme părinţilor”, şi nici să se înveţe mecanic. Ştie directoarea că şcoala trebuie să-i înveţe pe copii cum să înveţe! Acesta-i cel mai important lucru pentru copii. Şcoala arată bine, clase primitoare, interes deosebit pentru condiţii propice studiului. Directoarea ştie bine ce are de făcut!

  Interesant mi s-a părut faptul că toate preocupările acestor oameni sunt îndreptate spre populaţie, spre copii şi credincioşi. Admir activitatea celor trei conducători care, de fapt, dau “ora exactă” în comună. Există în comuna Culciu un primar iubit de populaţia de toate vârstele şi etniile, există o directoare îndrăgită de copii, cadre şi părinţi, există un preot deosebit, cu har şi dar de la Bunul Dumnezeu!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img