Ziua Protecției Civile, marcată la Satu Mare

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ”al judeţului Satu Mare, s-a desfăşurat vineri festivitatea dedicată Zilei Naţionale a Protecţiei Civile, sărbătorită, în fiecare an, în data de 28 februarie, dată la care, Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal din 1930, publicat la 23 martie 1933, în Monitorul Oficial al României, ca Regulamentul Apărării Pasive contra Atacurilor Aeriene. În prezenţa oficialiţăţilor judeţului Satu Mare, a comandanţilor şi şefilor unităţilor şi instituţiilor aparţinând Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, a reprezentanţilor instituţiilor publice deconcentrate si descentralizate; a cadrelor active şi în rezervă ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare, inspectorul şef, colonel Nicolae Dima, a prezentat aspecte legate de istoria protecţiei civile, de momente importante şi transformări prin care aceasta a trecut.

Aprecieri aduse celor care salvează vieți
Rând pe rând, au luat cuvântul prefectul radu Bud, președinteleConsiliului Județean, Pataki Csaba, viceprimarul municipiului Satu Mare, Gheorghe Stan, dar și fostul șef al ISU Satu Mare, col (r) Gheorghe Strâmb.

”Curajul, spiritul de sacrificiu şi disciplina cu care voluntarii şi profesioniştii au trasat noi limite între viaţă şi moarte, le-au tras respectul, încrederea şi recunoştinţa cetăţenilor judeţului Satu Mare. Fie ca deviza ”Cu viaţa mea, apăr viaţa”, sub care vă desfăşuraţi activitatea, să constituie şi în viitor motto-ul catalizator al tuturor misiunilor încredinţate. Vă doresc tuturor sănătate, succese depline în activitatea viitoare şi multă, multă putere de muncă! La mulţi ani, dragi salvatori!” – prefect Radu Bud.

”Încercăm să vă susținem atât pe partea de dotări, cât și pe partea de dezvoltare, fie că vorbim de protecție civilă, de pompieri, în sensul clasic, sau orice altceva ce ține de situațiile de urgență. În ultimii ani, am demonstrat că facem împreună progrese, iar anul acesta o să pornim mai multe șantiere, susținute inclusiv de Guvern cu o finanțare consistentă. Eu vă întind mâna de a fi în continuare aceiași parteneri uniți în salvarea cetățenilor și bunurilor acestora din situații de urgență fără pierderi majore.” Sunt cuvintele rostite de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba în fața pompierilor salvatori și a invitaților Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare, cu ocazia Zilei Naţionale a Protecţiei Civile.

Premiere și avansări în grad
Tot, în cadru festiv, au fost înmânate cupe şi premii obţinute în urma desfăşurării tradiţionalelor concursuri şi întreceri sportive, pe plan local, între subunităţile inspectoratului şi între unitățile teritoriale M.A.I. – ”Cupa Protecţiei Civile 2020” la: tenis de masă, fotbal-tenis, şah, bowling și volei.

De asemenea, patru pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare au primit noile grade în semn de recunoaștere a meritelor, profesionalismului și a implicării de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor.

Felicitări, plt. adj. Blaga Vasile-Constantin, plt. adj. Secheli Florin-George, plt. adj. Silaghi Sebastian-Ciprian și plutonier major Magda Ionuţ-Ciprian!

Tabără mobilă pentru sinistrați
În partea a doua a activităţii, invitaţilor le-au fost prezente: Tabăra mobilă pentru persoane sinistrate / evacuate în sistem containerizat şi bucătaria rulantă auto – mijloace intrate de curând în dotarea inspectoratului.

Acest complet este format din trei containere, fiecare fiind dotate cu: un cort având dimensiunea de 12 x 8 m, 10 corturi cu dimensiuni de 5 x 5 m, 67 paturi, 67 saci de dormit, mese şi bănci, 10 sisteme de aer condiţionat, 400 m de gard / plasă protecţie împrejmuire, proiectoare, sisteme de iluminare şi alte echipamente necesare pentru buna desfăşurare a activităţii. Completul de tabără şi bucătăria auto sunt mobile, putând fi amplasate oriunde este nevoie, cu ajutorul autocamioanelor din dotarea inspectoratului.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Ioana Bran: ”Am votat pentru amânarea a plății utilităților – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV”

Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, fost ministru al Tineretului și Sportului, a lucrat intens în aceste zile în comisii și ieri în...

REALITATE. A fost JALE ieri. 19 DECEDAȚI confirmați cu COVID-19 într-o singură zi

Ieri a fost o zi neagră pentru România, fiind consemnați 19 persoane decedate dintre cele infectate cu COVID-19. Din fericire, niciuna dintre aceste persoane...

O nouă veste TRISTĂ în fotbalul sătmărean! Fostul portar și arbitru, FIRI CÂMPAN s-a stins la doar 50 de ani!

  Veștile triste par că nu se mai opresc în această săptămână, în fotbalul sătmărean. Mai întâi l-am pierdut pe fostul atacant  din anii 70-80...

Continuă dotarea spitalelor din județ! Container destinat suspecților de Coronavirus la Spitalul din Negrești Oaș!

Consiliul Județean continuă dotarea spitalelor din județul Satu Mare, pentru o bună funcționare pe perioada stării de urgență. Astăzi, în curtea Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș a...

Marcel Ciolacu lansează un APEL către toți ROMÂNII: ”Un produs românesc CUMPĂRAT = un loc de muncă SALVAT!”

  Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat un apel către toți românii ca în actualul context actual și cel care va urma să încerce să...