More


  BAC 2020: Când ,și mai ales cum se va da „Examenul de maturitate” în acest an!

  - Advertisement -

  Anul acesta, din cauza contextului epidemiologic actual, care a dat peste cap absolu toate domeniile, înclusiv Educația, elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral și frecvență redusă, vor susține examenul de Bacalaureat într-un mod neobișnuit.

  Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat luni că examenul de Bacalaureat va începe, în acest an, în data de 22 iunie. O noutate fiind că „Examenul de maturitate” va începe cu probele scrise și abia după aceea se vor da probele orale.

  Totodată, la începutul acestei săptămâni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că unitățile de învățământ nu se vor redeschide până în septembrie, când va începe noul an școlar. Însă, elevii din clasele terminale “vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale”.

  De asemenea, Monica Anisie a precizat, într-o intervenție televizată, că probele de competenţe, cunoscute ca probele orale, de la BAC 2020, vor fi susținute, însă nu a explicat și în ce condiții se vor susține acestea. Ministrul  a subliniat că se caută soluţii “mai simplificate”, în așa fel încât elevii să nu aibă de suferit. Anisie a mai spus că va fi pus la dispoziția părinților, elevilor și profesorilor un tel verde pentru orice nelămurire.

  Programele pentru examenul de BAC, valabile pentru examenele scrise din acest an, au fost publicate în Monitorul Oficial, în urmă cu două săptămâni. Din fiecare materie pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat conținutul pentru semestrul al II-lea.

  Având în vedere că se vor respecta calendarele actuale, iată cum va fi organizat Bacalaureatul în 2020:

  25 – 29 mai 2020 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

  22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris

  23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris

  24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

  25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

  Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

  După probele scrise, va urma Evaluarea Competențelor.

  Ministrul Sănătății, a declarat că nu exclude varianta susținerii online a examenelor naționale (Evaluarea Națională și Bacalaureatul), menționând că rămâne să vedem care va fi evoluția pandemiei în România.  Nelu Tătaru a explicat că în varianta în care examenul va fi cu prezența fizică a elevilor la școală, vor fi protocoale stricte de urmat.

  Cum se vor desfăşura examenele:

  Bacalaureatul se va organiza așa cum a fost planificat din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare.

  În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, care vor purta obligatoriu mască și mănuși, respectând toate măsurile de distanțare socială.

  Aceștia vor intra pe un coridor și vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală.

  De asemenea, părinții vor evalua riscurile asupra copiilor lor sau a membrilor familiei în ceea ce privește participarea elevilor.

  ”Examenul de maturitate”, cum se numea faimosul BAC în tinerețile sale, a fost introdus în țara noastră în 1925, atunci când dr. Constantin Angelescu, la acea vreme ministrul Instrucțiunii (echivalentul Ministerului Educației din zilele noastre), a hotărât să înființeze o nouă modalitate de a examina elevii din ultimul an de liceu.

  Această idee fusese împrumutată din Franța, acolo unde examenul introdus în școlile franceze pe data de 17 martie 1801, printr-un decret semnat de Napoleon Bonaparte.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img