More


  CÂȘTIG. SPITAL NOU la Satu Mare. Ce alte BENEFICII a mai avut Sătmarul în urma ÎNFRĂȚIRII cu Nyiregyháza

  =

  Municipiul Satu Mare și Nyiregyháza sărbătoresc în acest an 20 de ani de înfrățire. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, momentul a fost marcat doar printr-o întâlnire între primarii Kovács Ferenc și Gábor Kereskényi. Subiectul principal al discuției a fost tot pandemia de Covid2019, experiențele și provocările economice cauzate de acesta.

   

  La despărțire, primarul orașului Nyíregyháza a oferit sătmărenilor un cadou: 500 de viziere, un ajutor binevenit pentru comunitatea sătmăreană.

  Ce a câștigat Satu Mare după 20 de ani de înfrățire

  Dincolo de legătura simbolică, înfrățirea dintre Satu Mare și Nyiregyháza a însemnat în primul rând proiecte transfrontaliere comune. Cel mai important proiect a fost cel al modernizării blocului operator al Spitalului Județean Satu Mare.

  În 2012, când la cârma Consiliului Județean Satu Mare erau Arpad Csehi și Mircea Govor, președintele, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare care se ocupa de investițiile din județ, prin proiectul “2 tari – 1 graniță – 2 spitale – 1 scop: diminuarea cheltuielilor aferente bolnavilor prin aplicarea procedeelor chirurgicale moderne in judetele Szabolcs-Szatmar-Bereg si Satu Mare, în parteneriat cu Spitalul “Josza Andras” din Nyiregyhaza, au fost investite  3,8 milioane lei în reabilitarea a două săli de operație cu spațiile aferente, crearea de circuite funcționale corespunzătoare desfășurarii actului medical chirurgical, dotarea cu echipamente de intervenție chirurgicală moderne.

  Printre cele mai importante dotări ale blocului operator s-a numărat două săli de operație cu flux laminar și presiune pozitiva la interior, astfel că orice posibilitate de contaminare a atmosferei din interior este exclusa, lămpi de operație “inteligente” dotate cu o cameră de filmat HD, astfel că operația poate fi urmărită de la distanță, un sterilizator cu plasmă, aparate pentru laparoscopie cu imagini HD.

  Noul corp al spitalului, în parteneriat cu Nyiregyháza

  Investițiile și parteneriatul dintre spitalele din Satu Mare și Nyiregyháza, demarate de Arpad Csehi și Mircea Govor  are rezultate și acum după mai bine de 8 ani.

  Județul Satu Mare a obținut o finanțare de 11 milioane de euro pentru construirea unei noi clădiri, cu șase etaje chiar în vecinătatea actualului Spital, pe strada Prahovei. Consiliul Județean a depus în acest sens un proiect și a obținut finanțarea.

  În cadrul acestui proiect, astăzi s-a semnat, acordul de parteneriat dintre instituţiile partenere, respectiv între Spitalul Județean Satu Mare – lider de proiect, respectiv spitalele din Nyiregyhaza și Kisvarda (Ungaria).

  Investiția de extindere de la Spitalul Județean Satu Mare prevede construirea unui corp de clădire nou, legat de clădirea principală actuală a spitalului, pentru a remedia problemele de spațiu existente.

  De asemenea, se va construi un heliport pe acoperișul viitoarei clădiri. Actualul heliport al spitalului funcționează fără autorizație definitivă, locația actuală fiind o soluție temporară, nesustenabilă.

  În urma implementării proiectului se dorește asigurarea unor spații şi condiții adecvate şi conforme cerințelor specifice actuale pentru blocul operator şi secția ATI, inclusiv funcționalitățile adiacente acestora (sterilizare, etc.), mutarea secțiilor chirurgicale (neurologie, interne, oftalmologie) din Spitalul vechi în locația principală de pe strada Prahovei.

  Bugetul total aferent proiectului ROcHUs este 13.900.000 Euro, inclusiv TVA, fără cheltuieli neeligibile definite.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img