More

    FRF a ”ÎNGHEȚAT” Liga a 3-a! Cum poate promova campioana județului SATU MARE în eșalonul trei?

    Campionatul Liga 3, ediția 2019/2020, s-a încheiat în mod oficial. .Planul unic al Federației Române de Fotbal, prezentat în videoconferința cu reprezentanții cluburilor celui de-al treilea eșalon fotbalistic și cu președinții de AJF uri , a fost pus în aplicare. Propunerea Departamentului Competiții al FRF a fost adoptată de Comitetul de Urgență din 11 mai, decizia urmând a fi aprobată în viitoarea ședință a Comitetului Executiv.

    Actualul sezon al Ligii 3 se încheie prematur, după doar 16 etape desfășurate dintr-un total de 30, din cauza pandemiei de COVID-19 care a dus la moartea a aproximativ 1.000 de oameni în România până astăzi și la aproape 300 de mii în întreaga lume. Nu va retrograda nicio echipă, iar în Liga 2 vor promova cluburile clasate pe prima poziție în fiecare serie sau învingătoarele unui baraj în dublă manșă între locul 1 și locul 2 din fiecare serie, dacă diferența între primele două formații este egală sau mai mică de trei puncte. FRF consideră că în actualul mod în care vor fi desemnate campioanele primează meritul sportiv.

    Astfel, Aerostar Bacău (Seria 1) și U Craiova 1948 SA (Seria 4 – FOTO) au promovat direct în Liga 2, iar barajele pentru accederea în eșalonul secund sunt: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac – CSM Slatina (Seria 3) și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare (Seria 5).

    Prin această decizie, FRF le răspunde, astfel, celor opt cluburi fruntașe din Liga 3 care aveau de gând să strângă semnături din Liga 2 pentru a solicita forului condus de Răzvan Burleanu să decidă promovarea a zece echipe din cel de-al treilea eșalon, adică primele două clasate din fiecare serie, pentru a nu mai fi organizate baraje. În acest mod sperau ca Liga 2 să se transforme într-un campionat cu două serii a câte 14 cluburi.

    Aerostar Bacău, Foresta Suceava (ambele din Seria 1), Unirea Slobozia, Mostiștea Ulmu (ambele din Seria 2), Progresul Spartac, CSM Slatina (ambele din Seria 3), Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare (ambele din Seria 5) aveau acest gând pe care Liga2.ro l-a prezentat, de asemenea, în exclusivitate.

    14 echipe campioane județene vor promova în Liga 3. Clasatele le locul 2 în mini-grupele de baraj au șanse mari să promoveze și ele

    Totodată, FRF a anunțat și cum se va completa viitorul sezon al Ligii 3. Așa cum Liga2.ro a anunțat în exclusivitate, actualele dueluri de baraj dintre campioanele Ligii 4 vor fi anulate, urmând ca federația să organizeze o nouă tragere la sorți pentru stabilirea a 14 mini-grupe de promovare. Se vor întâlni câte trei echipe campioane județene, iar câștigătoarea fiecărei grupei va accede în Liga 3. Astfel, nu vor mai promova 21 de cluburi din prima, așa cum era până acum, ci 14.

    Însă, și cele mai bune cluburi care vor încheia pe locul 2 mini-grupa din care vor face parte, departajate pe baza unor anumite criterii, vor avea și ele șansa de a urca în Liga 3, dacă vor fi locuri vacante. Numărul celor care vor promova din Liga 4 devine, astfel, nesigur în acest moment, FRF urmând a primi echipe până când va completa o Liga a 3-a cu 90 de competitoare.

    Data la care va avea tragerea la sorți, cât și datele de disputare a meciurilor de baraj nu au fost încă stabilite.

    Liga 3 cu 90 de cluburi în ediția 2020/2021

    Viitorul sezon al Ligii 3, ediția 2020/2021, se dorește a avea cinci serii a câte 18 echipe, deci va fi mai numeros cu zece cluburi decât cel actual, care a fost format din cinci serii a câte 16 cluburi.

    Trei echipe vor pica din Liga 2, 77 din 80 au rămas active în Liga 3, 14 vor promova din Liga 4, iar locurile vacante până la 90 vor fi completate cu alte cluburi care vor participa la mini-grupele de baraj, dintre cele situate pe locul 2.

    Data de începere a noului sezon nu e stabilită momentan.

    Comitetului de Urgență al FRF a luat decizii și în privința campionatelor de fotbal feminin, cât și futsal.

    Iată comunicatul FRF:

    ”Prin hotărârea Comitetului de Urgență FRF din 11 mai 2020, campionatul Ligii 3 nu va mai fi reluat pentru partidele rămase de disputat în sezonul 2019-2020.

    Având în vedere recomandările făcute în vederea reluării antrenamentelor sportive, ținând cont de faptul că majoritatea cluburilor nu dețin resursele materiale, umane și financiare pentru a îndeplini condițiile menționate în Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății și considerând că meritul sportiv trebuie să primeze, Comitetul de Urgență FRF a validat propunerea Departamentului Competiții FRF, avizată de Administrația FRF în urma consultărilor avute cu membrii afiliați.

    LIGA 3

    Situația retrogradării

    • Sezonul de Liga 3 ediția 2019/20 este înghețat, nicio echipă nu retrogradează.

    Cum se promovează în L2

    • În Liga 2 ediția 2020/21 promovează echipele clasate pe prima poziție în fiecare serie sau învingătoarele unui baraj în dublă manșă între locul 1 și locul 2 din fiecare serie, dacă diferența între primele două clasate este egală sau mai mică de 3 puncte.

    Cum se promovează din L4

    • Din Liga 4 în Liga 3 vor promova 14 echipe, câștigătoarele mini-grupe de baraj în trei între reprezentantele județelor. Fiecare echipă va disputa un singur joc împotriva fiecăreia dintre celelalte două echipe din mini-grupă.
    • Data limită pentru comunicarea către FRF a reprezentantei fiecărui județ în parte/a Municipiului București la barajul de promovare în Liga 3 va fi stabilită și comunicată în timp util.
    • FRF va analiza modalitatea de desemnare a fiecărei reprezentante a județelor/Municipiului București, urmând a refuza participarea la barajul de promovare în Liga 3 a echipelor care nu au fost desemnate printr-o procedură transparentă, nediscriminatorie și în care principiul meritului sportiv să primeze.
    • Tragerea la sorți pentru stabilirea mini-grupelor aferente barajului pentru promovarea în Liga 3 va fi efectuată la o dată ulterioară cu mențiunea că se păstrează împărțirea pe zone geografice deja comunicată de FRF pentru organizarea barajului anterior menționat.
    • Datele de disputare a jocurilor de baraj pentru promovarea din Liga 3 în Liga 2 vor fi de asemenea anunțate ulterior. Federația Română de Fotbal monitorizează în continuare situația privind pandemia COVID-19 și va programa partidele în funcție de situația la nivel național.

    Cum va arăta viitorul sezon de L3 

    • Liga 3 sezonul 2020/2021 va fi astfel configurată în 5 serii de câte 18 echipe, prin completarea cu 3 formații retrogradate din Liga 2 (două formații s-au retras deja pe parcursul sezonului din această competiție).
    • Prin excepție de la prevederile art. 18 alin 1 lit. a din ROAF, locurile vacante în Liga 3 (maximum 7 locuri) vor fi completate cu cel mai bine clasate echipe de pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.
    • În situația în care există mai mult de 7 locuri vacante în Liga 3, locurile vacante rămase ulterior aplicării criteriului de mai sus vor fi completate în ordine, în conformitate cu prevederile art. 19.9 din ROAF, iar dacă și ulterior aplicării prevederilor din ROAF rămân locuri vacante, acestea vor fi ocupate prin aplicarea în continuare a dispozițiilor din prezenta decizie, respectiv cu echipele situate pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.
    • Dacă o echipă situată pe locul 1 într-o mini-grupă în urma barajului de promovare în Liga 3 nu se înscrie în competiție, nu îndeplinește condițiile de participare sau se retrage înainte de începerea competiției Liga 3 sezonul 2020/2021, locul vacant astfel apărut va fi completat cu echipa situată pe locul 2 în mini-grupa respectivă.
    • sursa liga2.prosport.ro

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE