MĂCEL. Peste O SUTĂ de porci, UCIȘI de DSVSA în județ. Două FOCARE NOI de PESTĂ PORCINĂ

În această săptămână în județul Satu Mare și-au făcut apariția două noi focare de pestă porcină africană. Din acest motiv, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare a luat decizia de a ucide peste o sută de porci. Cel mai mare focar a fost depistat la Ardud Vii, în timp ce un altul a fost depistat la Bixad.

Fără despăgubiri

Directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța a declarat pentru Gazeta de Nord vest că în focarul de gripă porcină africană de la Ardud Vii au fost peste o sută de porci.

”De fapt, este vorba despre o exploatație non-profesională unde au fost găsiți peste o sută de porci. Din păcate, niciunul dintre acești porci nu erau identificați, astfel că proprietarul nu va fi despăgubit după ce porcii au fost sacrificați”, a precizat Nicolae Dumuța.

În focarul de la Bixad au fost doar șase porci implicați, toți crotaliați, care erau ai unei femei mai în vârstă. Cu acești porci au fost crotaliați, proprietara a putut fi despăgubită.

Peste o sută de porci uciși și amenzi

La Ardud Vii situația a fost mai aparte. În sensul că doi cetățeni din comună și-au vândut unul altuia porci necrotaliați. Cei doi au fost amendați unul cu 1.600 de lei pentru neanunțarea imediată a medicului veterinar, despre suspiciunea sau apariția unei boli transmisibile la animale, iar celălalt cu 1.200 de lei pentru cumpărarea de suine, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară.

În urma efectuării anchetei epizootologice s-a dispus confiscarea și incinerarea uni număr de 107 capete suine în valoare de 105.000 lei, într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar.

 

Proprietarul porcilor din Ardud Vii, pe lângă faptul că a fost amendat, nu poate fi nici despăgubit deoarece porcii nu erau crotaliați.

”Este foarte important ca animalele să fie crotaliate pentru a putea fi identificate. Dacă animalele nu pot fi identificate, în cazul în care se întâmplă ceva, animalele sunt ucise, însă proprietarul nu mai poate fi despăgubiri. DSVSA face despăgubiri, însă doar în limitele legii”, a mai spus Nicolae Dumuța, directorul DSVSA Satu Mare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

BREAKING NEWS. Au fost REDESCHISE VĂMILE Petea și Urziceni. PROGRAM SPECIAL

Printr-o notă de informare emisă de autoritățile din cadrul Ministerului de Interne maghiar, punctele de trecere a frontierei de pe teritoriul Ungariei au primit...

MĂCEL. Peste O SUTĂ de porci, UCIȘI de DSVSA în județ. Două FOCARE NOI de PESTĂ PORCINĂ

În această săptămână în județul Satu Mare și-au făcut apariția două noi focare de pestă porcină africană. Din acest motiv, Direcția Sanitar Veterinară și...

MINUNAT. Ziua și VINDECAREA la Satu Mare. Două dintre acestea, în ultimele 24 de ore

Lucrurile iau o turnură bună pentru județul Satu Mare. Practic, în ultimele opt zile s-au produs opt vindecări la Satu Mare. Ziua și vindecarea....

PREMIERĂ! Doi sătmăreni în numărul din mai al National Geographic România

Numărul din luna mai a revistei National Geographic din Statele Unite prezintă o premieră pentru județul Satu Mare. Pentru prima dată, în cadrul paginilor...

Mircea Govor: “Avem un guvern de nota 1!”

Invitat miercuri seara în emisiunea Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Mircea Govor, s-a declarat total nemulțumit de...