Nu avem zonă metropolitană în județ

Prefectura Satu Mare nu recunoaște niciuna dintre cele două variante de zonă metropolitană din județul Satu Mare: nici cea de pe o rază de 30 de km, nici cea înființată în 2013. În aceste condiții, toți locuitorii județului Satu Mare trebuie să completeze declarație pe propria răspundere atunci când pleacă din localitatea de domiciliu.

Ședință la Prefectură
În cadrul ședinței de lucru săptămânale din data de 19 mai 2020 cu reprezentanții structurilor M.A.I., s-a decis că aliniatul 3 al articolul 17 privind excepțiile la interdicția deplasării persoanelor din Hotărârea CNSU nr. 24/14 mai 2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național nu se poate aplica în județul Satu Mare pentru nicio aglomerare de localități deoarece în acest moment nu este definită juridic o arie administrativ-teritorială ca zonă metropolitană în baza art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi.

Drept urmare, pe perioada stării de alertă, toți cetățenii județului Satu Mare care se deplasează în afara localității de domiciliu au nevoie de declarație pe proprie răspundere.
Persoanele care se deplasează în scop profesional în altă localitate au nevoie de unul dintre cele trei documente justificative: legitimația de serviciu sau adeverință de la angajator sau cu declarația pe propria răspundere.

Explicațiile prefectului
Prefectul Radu Bud a explicat, pentru cititorii Gazetei de Nord Vest, care este situația cu privire la zona matropolitană, subiect atât de intens discutat în ultima vreme din cauza faptului că legea ar permite circulația liberă, fără declarație, în interiorul unei astfel de zonă.

Potrivit prefectului, în județul Satu Mare nu există nicio zonă metropolitană. Cea înființată în 2013, pe vremea când primar se afla Dorel Coica, și a cărui președinte este Gheorghe Rentea, este, potrivit prefectului Radu Bud, un ONG, nu o unitate administrativ teritorială.
De asemenea, în legislație, nu există nicio prevedere legală cu privire la o raza de 30 de km în jurul unui oraș de gradul întâi care să se numească, juridic vorbind zona metropolitană.
Astfel că, spunea prefectul radu Bud, pe raza județului este necesară declarație pe proprie răspundere, care poate fi folosită pe mai multe zile dacă persoana care o deține are același traseu, sau o legitimație de serviciu sau o adeverință de la angajator. Nu toate trei deodată, ci doar una dintre ele.

Există un ONG zonă metropolitană
Explicațiile prefectului sunt contrazise de către președintele Zonei Metropolitane, Gheorghe Rentea, entitate înființată la Satu Mare în 2013 având personalitate juridică. Potrivit acestuia, Zona \Matropolitană funcționează și în prezent sub forma unui ONG, afirmând că nu are statut de unitate administrativ teritorială.

Din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Zona Metropolitană Satu Mare” fac parte 1.Primaria Municipiului Satu Mare, 2.Primaria Municipiului Carei, 3.Primaria Oraşului Ardud, 4.Primaria Oraşului Tasnad, 5.Primaria Comunei Agris, 6.Primaria Comunei Apa, 7.Primaria Comunei Beltiug, 8.Primaria Comunei Berveni, 9.Primaria Comunei Camin, 10.Primaria Comunei Craidorolt, 11.Primaria Comunei Culciu Mare , 12.Primaria Comunei Doba, 13.Primaria Comunei Dorolt, 14.Primaria Comunei Foieni, 15.Primaria Comunei Gherta Mica, 16.Primaria Comunei Lazuri, 17.Primaria Comunei Mediesu Aurit, 18.Primaria Comunei Micula, 19.Primaria Comunei Moftin, 20.Primaria Comunei Odoreu, 21.Primaria Comunei Orasu Nou, 22.Primaria Comunei Paulesti, 23.Primaria Comunei Socond, 24.Primaria Comunei Terebesti, 25.Primaria Comunei Turt, 26.Primaria Comunei Valea Vinului 7.Primaria Comunei Viile Satu Mare.

Gheorghe Rentea consideră că în această zonă metropolitană s-ar putea circula, fără probleme, fără ca cetățenii să fie nevoiți să completeze declarațiile pr propria răspundere.
Prefectura, în schimb, este de altă părere.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Tânăra adoptată în America și-a regăsit familia din Satu Mare după 19 ani!

Tânăra născută în anul 2000 în Negrești-Oaș și adoptată în anul 2001 de o familie din Statele Unite ale Americii (SUA) a reușit să...

Permise suspendate pe bandă rulantă

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat la data de 20 mai a.c., activități de menținere a unui climat de...

ULTIMELE INFORMAȚII din Petea. Ce au făcut vameșii maghiari

Situație mai mult decât ciudată în Vama Petea. Potrivit informațiilor Gazeta de Nord Vest, vameșii maghiari ar fi permis până la ora 11.00 tranzitarea...

DECIZIE. TAROM și WIZZ AIR reiau cursele AERIENE de la Satu Mare. Atât cele spre LONDRA, cât și spre București

Cursele aeriene încep să revină pe Aeroportul Internațional Satu Mare. Este vorba atât de cursele spre Londra, cât și spre București. Potrivit anunțului făcută de...

BĂTAIE DE JOC. Românii, trimiși de la Urziceni, la Petea, dar ambele vămi sunt BLOCATE

Recent Gazeta de Nord Vest a aflat că situația de la Vama Petea, unde autoritățile maghiare, fără să dea nicio explicație, nu permit tranzitarea...