More


  Relansarea vieții culturale în Filarmonica de Stat ”Dinu Lipatti”

  =

  Filarmonica de Stat ”Dinu Lipatti” a rămas aproape de publicul său meloman chiar și în această perioadă grea. Colectivul filarmonicii a lucrat din greu la diferite programe și proiecte pentru a duce bucuria muzicii clasice în casele melomanilor. În perioada de carantină Filarmonica Satu Mare următoarele proiecte:

  1. STAGIUNE ONLINE
  În cadrul acestui proiect au fost promovate evenimentele virtuale pe pagina de Facebook a filarmonicii, au fost difuzate concerte online în fiecare joi din arhiva filarmonicii, concerte în direct cu soliștii filarmonicii, mesaje video de la artiștii instrumentiști ai filarmonicii interpetând diferite piese, studii; mesaje video pentru public de la dirijori, soliști programați în stagiunea 2019-2020 ale căror concerte au fost anulate, astfel exprimându-ne părerea de rău pentru anularea acestora.

  2. MINUTE EDUCATIVE
  A fost creată o relație de parteneriat cu Asociația ”Copiii de cristal sunt cheia sufletului” și cu DGAPSC. Asociația ”Copiii de cristal sunt cheia sufletului” are ca misiune integrarea copiiilor defavorizați în societate prin crearea atelierelor de ucenicie organizate cu ajutorul companiilor care se implică în proiect.

  În urma cursurilor de ucenicie, copiii defavorizați vor putea profesa la firmele de la care au învățat în perioada de ucenicie fiind și familiarizați cu domeniul învățat.

  În cadrul acestui proiect artiștii instrumentiști din cadrul filarmonicii au susținut ore online prin filmulețe educative pentru copiii din centru, astfel ei au putut explora felul în care muzica poate evoca imagini și s-au familiarizat cu sunetul mai multor instrumente. Formatul acestor ore, care încerca să includă și elemente activ-participative, a permis o îmbinare a valorii cultural-educative cu cea de amuzament, apropiind copiii în mod atractiv de muzica clasică.

  3. STAI ACASĂ
  În cadrul acestui program a fost realizat studiu individual zilnic la domiciliu. Artiștii filarmonicii s-au ocupat de pregătirea repertoriului stagiunii 2019-2020/ 2020-2021 în funcție de ceea ce am reușit să programăm în prealabil.

  4.KÖLTÉSZETÜNK (ONLINE) ÜNNEPE
  A fost realizată o coproducție în cadrul proiectulului ”Költészetünk (Online) Ünnepe” în colaborare cu Teatrul de Nord Satu Mare. În cadrul acestui proiect artiști din instituția noastră împreună cu alți artiști au interpretat poezia ”Noaptea” de Radnóti Miklós după prelucrarea ansamblului Kaláka

  5. CONCERT ACASĂ
  Un proiect cu artiștii instituției, interpretând Mica Serenadă (Eine kleine Nachtmusik) de Wolfgang Amadeus Mozart și alte piese cunoscute.

  ”Considerăm de o importanță majoră necesitatea asigurării în continuare, după încetarea stării de urgență, a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu Covid-19, dar în același timp simțim nevoia pentru revenirea vieții culturale, în etape, la situația de normalitate. Astfel am dezvoltat un plan de idei și strategii pentru a desfășura evenimente în maximă siguranță în perioada stării de alertă.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img