More

    S-au redeschis porţile Muzeului Judeţean. Prima expoziţie, după două luni , ne-a arătat luxul în lumea nobiliară transilvăneană

    În contextul pandemiei de COVID-19, care a determinat în majoritatea ţărilor luarea de decizii precum izolarea la domiciliu, distanţarea socială şi închiderea tuturor instituţiilor culturale, iată că după două luni iubitorii de istorie din Satu Mare, şi nu numai, au avut ocazia să asiste la o expoziţie inedită, sugestiv intitulată “Cornul abundenței. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană”.

    Expoziția a stat sub semnul luxului și al abundenței, reunind cele mai spectaculoase piese de vestimentație și podoabă din colecția medievală și premodernă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Sunt expuse peste 200 de piese de podoabă și de vestimentație, precum și arme decorative, menite să reflecte ținutele de gală ale lumii nobiliare din Transilvania. În contextul obstrucțiilor de călătorie ce le impune situația actuală, expoziția Cornul Abundenței oferă sătmărenilor un contact direct cu obiecte de patrimoniu de înaltă valoare.

    Vernisajul expoziției, realizat de Ziua Internațională a Muzeelor, în parteneriat cu Filarmonica Dinu Lipatti, Satu Mare s-a dorit a fi un eveniment care relansează viața culturală a orașului și a județului. Artiștii Mihalca Mija Alina (vioară), Kovács Emőke (vioară) și Catuna Dan (violoncel) au interpretat lucrări de Jean-Baptiste Lully, Henry Purcell și Antonio Vivaldi.

    Evenimentul a dorit să marcheze Ziua internaţională a muzeelor, care îşi propune, în 2020, să devină un punct de întâlnire atât pentru sărbătorirea diferitelor perspective care formează comunităţile muzeale, cât şi pentru promovarea instrumentelor în vederea identificării şi depăşirii prejudecăţilor între ceea ce expun şi poveştile.

    Tema în acest an este “Muzee pentru Egalitate: Diversitate şi Incluziune”. Potenţialul muzeelor de a crea experienţe semnificative pentru oameni din întreaga lume şi aparţinând tuturor păturilor sociale este esenţial pentru valoarea socială a acestora. Provocările incluziunii şi diversităţii şi dificultatea de a naviga printre probleme sociale complexe în medii din ce în ce mai polarizate, deşi nu aparţin muzeelor şi instituţiilor culturale, sunt importante, datorită respectului deosebit acordat muzeelor într-o societate.

    Scurt istoric al Muzeului Judeţean
    Primele colecţii muzeale sătmărene s-au constituit în cadrul cercului Kölcsey (1891), în anul 1905 înfiinţându-se Muzeul Municipal Satu Mare. După 1918, prin strădaniile cărturarului Dariu Pop, s-au pus bazele unui nou muzeu municipal. În anul 1958 renumitul artist sătmărean Aurel Popp conduce organizarea Muzeului Raional, aflat în actuala clădire a Muzeului de Artă (P-ţa Libertăţii nr. 21), unde a funcţionat până în anul 1984. În anul 1968, Muzeul a primit statutul de Muzeu Judeţean, având secţii de arheologie, istorie, etnografie, artă.

    Sediul administrativ de astăzi (B-dul. Dr. Vasile Lucaciu nr.21) găzduieşte şi expoziţia de bază, precum şi sălile de expoziţii temporare. Clădirea a fost construită în anul 1936, ca sediu al Prefecturii, din anul 1984 fiind transformată în muzeu.A avut inţial destinaţii administrative: Prefectura judeţului în perioada interbelică, Sediul Consiliului Popular Judeţean şi al Comitetului Judeţean Satu Mare al P.C.R. Din anul 1984 aici funcţionează Muzeul Judeţean Satu Mare, având organizate expoziţiile de bază şi sălile de expoziţii temporare.

    Colecția arheologică a Muzeului Județean Satu Mare s-a format din mai multe surse. Unul dintre nuclee îl constituie colecția de antichități a Cercului Kölcsey. Această colecție a fost fondată în 1890, concentrând obiecte antice și rarități adunate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de către sătmăreni pasionați de istorie și artă. Obiectele au fost expuse în trei săli situate la parterul Colegiului Reformat. Colecția a crescut exponențial în anii imediat următori fondării, devenind deosebit de diversificată.

    Potrivit raportului anual din 1909, existau deja 3910 obiecte arheologice, printre care se numără topoare de piatră din județ, materiale de construcții romane din Aquincum (actuala Budapesta), vase grecești și statuete egiptene. Paralel, a fost formată colecția liceului piarist din Carei, având un caracter similar. Această colecție cuprindea în 1889, anul fondării, 667 de piese, iar în anii 1921–1922 conținea deja un număr de 4272 obiecte. Al treilea nucleu îl constituie Muzeul Comitatului Satu Mare, înființat la Carei în anul 1901. Obiectele au fost expuse la sediul comitatului, iar piesele arheologice proveneau din săpături întreprinse în special cu ocazia întocmirii monografiei comitatului Satu Mare. În acest context, Aladár Vende a săpat în așezările din epoca bronzului de la Potău–Ciuncaş şi Carei–Bobald. După 1926, colecția a fost mutată la noul sediu de județ, orașul Satu Mare, contribuind la formarea Muzeului Prefecturii.

    Muzeul deţine colecţii de arheologie (preistorică, dacică, medievală), istorie (exponate legate de istoria breslelor, unelte, lăzi, sigilii, documente, carte veche, memorialistică), etnografie (instalaţii ţărăneşti, mobilier tradiţional românesc, şvăbesc, ucrainean şi maghiar, podoabe, icoane pe sticlă şi lemn, costume populare, textile utilitare şi decorative, ceramică, fotografii, etc.). Deţine bunuri culturale clasate în Tezaur şi Fond. Expoziţiile de bază au fost modernizate în anul 1992, precum şi în perioada 2002-2007.

    Astăzi, Muzeul Județean are în structura organizatorică 23 de muzee, case memoriale, gospodării țărănești, situri arheologice. În cadrul său funcționează din anul 1995 laboratorul zonal de restaurare și conservare, 3 biblioteci, patrimoniul muzeal însumând 400.000 de obiecte de patrimoniu. Muzeul are o editură proprie, înființată în 1995.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE