More


  VIDEO-FOTOGALERIE. ZIUA CATASTROFEI. ALARMĂ la MIRA Satu Mare!!!

  - Advertisement -

  Istoria vorbește despre inundații repetate ale Someșului la Satu Mare, ca despre un tribut pe care oamenii îl plătesc periodic. Someșul a produs inundații în ținuturile sătmărene în anii 1740, 1792, 1855, mai mari în anii 1884 și 1888, când nivelul apei a atins la Satu Mare cota de 630 cm. Al cincilea râu ca mărime și debit din România a adus în luna mai 1970 cea mai mare calamitate naturală din istoria Sătmarului. De atunci au trecut 50 de ani. 

  Între 1-10 mai, stațiile hidrometeorologice anunță: În munții Apuseni, Rodnei, în Carpații Răsăriteni ninge neobișnuit. Pe alocuri grosimea zăpezii atinge peste 3 metri…

  În tot bazinul Someșului însă plouă. Dar pământul e îmbibat de apă. A ajuns la saturație. Urmează câteva zile de căldură. Zăpezile se topesc brusc.

  Între 10-13 mai ploile se întețesc, la munte ca și la șes. În 24 de ore precipitațiile totalizează 100 l pe metru pătrat.

  Ploi puternice cad pe o suprafață de peste 15.000km pătrați din bazinul Someș, 60-80% din precipitații se scurg în bazinele de recepție ale Someșului și Turului, determinând creșterea catastrofală a nivelului apelor.

  În albii se adună miliarde de metri cubi de apă. Se anunță inundații puternice, sub formă de viituri, în amonte, pe Someș și Tur.

  La MIRA Satu Mare nimic grav deocamdată. La 13 mai, ora 17, nivelul atinge cota de atenție: 510 cm, cu o prevedere de creștere până la 700 cm în 24 de ore. E încă liniște. Se știe că ultima inundație la Satu Mare a avut loc în 1888. Cotele apelor au atins atunci 633cm. Poate totuși…

  Comandamentul județean ia măsuri de precauție… 

  14 mai ora 12. Sectorul hidrometeorologic din Cluj anunță lapidar incredibilul: la ora 22 – deci peste câteva ceasuri numai! – râul Someș va atinge la MIRA Satu Mare 900 cm!

  Aceasta însemna o depășire de peste 2 m a cotei de inundație, cu mai bine de 1 m a tuturor digurilor, inclusiv a celor două poduri – ferat și rutier – din greu amenințatul oraș nord-vestic.

  Însă în după amiaza zilei de 14 mai se dezlănțuie dezastrul. Dezastrul avea să se producă la ora 12, când digul din satul Cucu – comuna Odoreu – avea să cedeze.

  Treptat, digurile cedează în câteva puncte, în spatele fabricilor de pe strada Botizului, dinspre satele Berindan, Mărtinești, Cucu, Botiz, Eteni etc. înaintând spre Satu Mare într-o viitură uriașă de 2-3 m.

  Sunt acoperite de ape arterele principale ale orașului, întreg cartierul gării, Calea Traian, Grădina Populară, Parcul Lucaciu, străzile Margaretelor, Fabricii, Chendi, Egalității, Trandafirilor, Ștefan cel Mare, Ghica, Lazarului, Argeșului, Pionierilor, Republicii, Arțarilor, Anton Pann, Scânteii, Engels, Progresului, Botizului, Coșbuc, Piața Mică, în total 171 de străzi, cu o suprafață de 1.062.342 mp.

  Oamenii încearcă să se salveze improvizând plute din butoaie, scânduri, grinzi, cauciucuri. Sunt salvați peste 6.000 de oameni, în special copii și femei, în condiții deosebit de grele.

  Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul denumit azi „14 Mai”, unde Someșul a atins cota maximă de 2 m înălțime. Nici o casă din acest cartier nu a rămas întreagă, așa cum niciun om nu a rămas nemarcat pe viață după această tragedie.

  La nivelul orașului, pierderile suferite au fost estimate la 259 de milioane de lei, cele din industrie de 77 milioane de lei, în construcții și investiții 6 milioane, în circulația mărfurilor peste 18 milioane lei, în producție de 64 milioane de lei.

  Dintre localitățile cele mai afectate de inundații a fost Odoreul: din 4.800 de locuitori, 3.444 au fost sinistrați, 700 de familii rămânând fără adăpost.

  Apele au distrus și inundat fabricile „Ceram”, Fabrica „1 Septembrie”, „Solidaritatea”, „Iprofil”, Fabrica de Mobilă, Întreprinderea de produse industriale I.P.I, Gara și Depoul C.F.R., Uzina de apă, Depozitul de carburanți, Stația de transformare de 110 kw.

  La fabrica de Mașini Casnice „23 August” apele au distrus și avariat produsele finite, ceea ce a determinat întreruperea producției pe o perioadă de 8-17 zile. În unele părți ale Fabricii de Cărămidă apa a ajuns la nivelul de 1,5 m, iar stratul de nămol era de 50 cm.

  A treia zi de la inundarea orașului, Nicolae Ceaușescu ajunge la Satu Mare, venind din Dej, unde declară că este prioritară reluarea activității în fabrici. Sub conducerea lui Iosif Uglar, primul secretar de partid al judeţului Satu Mare, sătmărenii l-au întâmpinat, stând în apă până la genunchi și salutându-l. Ceaușescu a mai vizitat Satu Mare și în 27 noiembrie 1970, dorind să vadă reconstrucția orașului.

  Bilanțul decedaților din perioada inundațiilor din luna mai este un bilanț incomplet. Odată cu retragerea apelor numărul acestora crește. Potrivit volumului Epopee pe Someș, oficial s-au înregistrat un număr de 56 de victime, dar cercetările presei și documentele de arhivă arată că după retragerea apelor numărul decedaților în județ este de 73. Fără adăpost au rămas un număr de 5.693 de familii, aproximativ 20.000 de persoane.

  Pentru a comemora în acest an 50 de ani de la evenimentele catastrofale din mai 1970, Secția de Istorie a Muzeului Judetean Satu Mare, vă propune, printr-o expoziție virtuală, vizualizarea unor fotografii, filmări și documente de arhivă inedite din epocă ce stau mărturie la tragedia de acum 50 de ani. Fotografiile au fost realizate de Gheorghe Iancu, Martin Sarca, Janitzky Pál și alți fotografi profesioniști sau amatori din Satu Mare. Filmările, fotografiile, ziarele timpului şi documentele de arhivă expuse provin de la Muzeul Judeţean Satu Mare, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa. Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Arhiva Primăriei Municipiului Satu Mare, Arhivele Naționale ale României – Biroul Judeţean Satu Mare, TVR şi alte surse on-line, cărora ţinem să le mulţumim şi pe această cale pentru excelenta colaborare. Fotografiile Janitzky Pál sunt păstrate în colecția privată Pozsonyi Péter, succesorul familiei. Intenţia noastră şi a partenerilor, sub coordonarea Primăriei Municipiului Satu Mare, a fost cu totul alta, dorind să realizăm cea mai mare expoziţie stradală din istoria oraşului, în care să surprindem atât cursul Someşului de-a lungul istoriei Sătmarului, cât şi tragicele evenimente din 14 mai 1970, urmate de reconstrucţia şi urbanizarea oraşului nostru.

  ”Din păcate, situaţia cunoscută prin care trecem astăzi, ne-a obligat să adoptăm această soluţie de expoziţie virtuală, pentru ca sătmărenii să nu uite ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o jumătate de secol, Satu Mare fiind cea mai afectată localitate din România la aceste inundaţii”, spun cei de la Muzeul Judetean Satu Mare.

  Sursa video, foto și text: Muzeul Judetean Satu Mare  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img