ALARMĂ. FURTUNA și GRINDINA AMENINȚĂ Sătmarul. Cod PORTOCALIU și GALBEN în județO nouă alertă meteorologică a fost emisă în urmă cu puțin timp pentru județul Satu Mare. Partea de nord și nord est a județului se află sub un cod galben de furtună, în timp ce partea de sud și vest sub incindența unui cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. Alerta meteorologică este valabilă astăzi, între orele 12. și 22. În zona portocalie ne putem aștepta și la căderi de grindină de medii și mari dimensiuni.

Potrivit Severe Weather Alert – România spațiul geografic al țării noastre se va afla în sectorul anterior al unui nucleu ciclonic centrat deasupra Germaniei, antrenând spre sudul și sud-estul continentului european o masă de aer cald și instabil, de sorginte nord-africană.

În acest context sinoptic, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua temporar și pe arii relativ extinse în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, local în nordul Moldovei, partea nordică și central-estică a Olteniei, dar izolat și în vestul Munteniei.

Se vor semnala averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale în general de 55-70 km/h, ce trecător pot lua aspect de vijelie și grindină de mici sau medii dimensiuni, izolat, posibil în cantități mai însemnate. Cantitățile de apă vor depăși local 10-15 mm, iar punctiform 30 mm.

𝐂𝐎𝐃 𝐏𝐎𝐑𝐓𝐎𝐂𝐀𝐋𝐈𝐔 (areale din județele Bihor, Sălaj, Satu-Mare)

𝐅𝐞𝐧𝐨𝐦𝐞𝐧𝐞 𝐯𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞: grindină de medii și izolat mari dimensiuni (diametru ~ 1.5-3 cm), vijelii cu rafale de 70-80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, izolat cantități însemnate de apă

Local, în zona marcată cu avertizare cod portocaliu, probabilitatea pentru fenomene severe (cele anterior menționate) va fi mai ridicată, pe fondul parametrilor convectivi favorabili (SBCAPE ~ 1000-1400 J/kg, forfecarea vântului: profilul 0-6 km ~ 15-17.5 m/s și 0-1 km ~ 12-16 m/s).

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts