Constantin Lucaciu – un mare luptător pentru drepturile românilor ardeleni. A fost totdeauna de-a dreapta fratelui său mai cunoscut, Vasile Lucaciu

Acum 100 de ani, pe 23 mai 1920 s-a stins din viață un luptător pentru drepturile românilor ardeleni: Constantin Lucaciu. A fost totdeauna de-a dreapta fratelui său mai cunoscut, Vasile Lucaciu.

S-a născut în 1860 în Baia Mare unde tatăl său Mihai Lucaciu era învățător. Mihai Lucaciu a fost învățător și în Apa unde i s-a născut fiul Vasile. Mihai Lucaciu provenea din Iojib.A termimat seminarul teologic greco-catolic de la Gherla fiind hirotonit ca preot celib în 1886.
A funcționat ca și capelan (ajutorul preotului paroh) pe lîngă fratele său Vasile Lucaciu la parohia din Șișești , iar în 1892 a fost numit ca preot paroh la Iojib.

Tot în 1892 a fost desemnat ca delegat al alegătorilor români din comitatul Sătmar la Conferința alegătorilor români de la Sibiu unde s-a hotărât trimiterea unui memorandum către împăratul Franz Iosif pentru a-l informa și a-i cere sprijin în legătură cu problemele românilor din partea ungară a imperiului.

A fost printre cei 300 care au dus Memorandumul la Viena. După cum se știe Memoranumul nu a fost primit de împărat iar apoi au început represaliile împotriva inițiatorilor. Vasile Lucaciu a fost condamant la închisoare.

Și-a ridicat vocea pentru apărarea poporului său de fiecare dată când era nevoie. La 1900, la Congregația comitantes a Sătmarului a protestat împotriva intenției de a pune în discuție propunerea secuilor din Trei-scaune de modificare a legii minorităților prin care naționalitățile să nu poată să se adreseze în scris, în limba lor, când se adresează funcționarilor din administrație. Degeaba, propunerea de modificare a fost susținută și trimisă către Parlamentul din Budapesta.

La 1904 a propus prin “Un smerit memoriu” ca pe modelul reuniunii Mariane, “Cununa Preaonoratei și de Dumnezeu Născătoarei Vergure Maria”, pe care a creat-o la Iojib, să se înființeze asemenea reuniuni în toate parohiile.

Demersul lui a avut succes și în multe parohii au apărut asemenea reuniuni. În 1906 a fost candidatul Partidului Național Român în cercul Cărășeu pentru alegerile parlamentare. A pierdut la o diferență de 210 voturi.

La începutul anului 1907 a fost mutat la parohia Craidorolț unde a rămas până în 1914. Tot in 1907 a fost ales președinte al Reuniunii învățătorilor greco-catolici din comitatele Sătmar și Ugocea aparținătoare la Dieceza de Gherla.

În 1910 a fost iar candidatul PNR în cercul Cărășeu dar s-a retras în urma violențelor și abuzurilor. În 1912 a participat la adunările de protest împotriva alipirii forțate a parohiilor românești la episcopia gr. cat. maghiară de Hajdudorog, nou înființată în 1912. La adunarea de protest din Odoreu a luat apărarea poporului împotriva pretorelui (solgăbirăului) care a încercat să oprească pe vorbitorii adunării să țină discursuri în limba română. Mulțimea adunată striga: vrem vorbire românească. Tot în 1912 a fost și la marele protest împotriva episcopiei maghiare de la Hajdudorog ce s-a ținut la Alba-Iulia pe 29 mai și la care au participat 20.000 de oameni dar mulți nu au putut ajunge din cauza inundațiilor de atunci.
Până la plecarea în Regat s-a implicat activ în ASTRA despărțământul Sătmărean ținând diverse prelegeri. A participat la reuniunile generale ale ASTRA care erau adevarate sărbători la care participau o mulțime de oameni.

În timpul primului război mondial s-a refugiat, împreună cu fratele său, în România, unde în anii de neutralitate (1914-1916) a dus o luptă de convingere a politicienilor din Regat ca aceștia să abandoneze neutralitatea și să vină în ajutorul românilor de peste Carpați. În 1917 a plecat în S.U.A. împreună cu Vasile Lucaciu pentru a pleda cauza românilor. A fost preot la o parohie din Detroit.

Dupa Unire revine acasă, iar la 12 august 1919 a fost numit preot și protopop la Satu Mare. La venirea în Satu Mare a fost primit ca un erou.

A murit pe 23 mai 1920 și a fost înmormântat în cimitirul de la Gara din Satu Mare. Mormântul i s-a pierdut.

Sursa: Dr. Viorel Ciubotă, prt. Dr. Doru Lostun, “Un mare patriot român: Constantin Lucaciu”, Revista Eroii Neamului, an VI, nr. 4 (21), Dec. 2014

Nicolae Ghişan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Judoka de la CSM Satu Mare, pe Creasta Cocoșului

Judoka de la CSM Satu Mare au participat la o drumetie in muntii Gutâi pana pe varful Creasta Cocosului. In aceasta perioada judoka satmareni isi...

Rally Raid / BAJA – Satu Mare la final

Prima etapă a Campionatul Național de Rally Raid România, organizată în județul Satu Mare la sfârșitul acestei săptămâni, s-a încheiat sâmbătă, 11 iulie, cu...

Prima de relocare pentru cei care-schimbă domiciliul din cauza job-ului

De primă de relocare beneficiază șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate...

Razie împotriva alcoliștilor care s-au urcat la volan

Poliţiştii sătmăreni continuă acţiunile pentru prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulaţie, pe raza judeţului. Astfel, vineri dimineață, în intervalul orar...

Desant în miez de noapte

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19, la nivelul județului Satu Mare, în ultimele 24 de ore au fost desfăşurate în zone aglomerate, centre...