FOTOGALERIE. ARESTAT. Un ȚEPAR notoriu a LOVIT din nou. NOUĂ înfracțiuni de ÎNȘELĂCIUNEUn țepar notoriu a lovit din nou și a săvârșit nouă infracțiuni de înșelăciune. Din aceleași cauze, țeparul a mai făcut câțiva ani grei de pușcărie, dar nu s-a liniștit, acum, foarte probabil, se va întoarce, din nou, la răcoare.

Țepe de peste 150.000 de lei

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au reținut vineri 29 mai a.c., un bărbat de 31 de ani, din Pișcari fiind bănuit de săvârșirea a 9 infracțiuni de înșelăciune.

Este vorba despre I. F, care în trecut a mai fost închis după ce a săvârșit o serie de înșelăciuni sub același tipar ca cel folosit acum.

În urma cercetărilor efectuate de polițiști, aceștia au constatat faptul că susnumitul în perioada 28 martie – 28 mai a.c., atribuindu-și diferite calități mincinoase, respectiv funcționar public în cadrul mai multor instituții publice din municipiul Satu Mare, ar fi indus în eroare mai multe persoane juridice, solicitând în scopul edificării unui cămin pentru bătrânii afectați de COVID 19 sume de bani și materiale de construcție, cauzând un prejudiciu în valoare de aproximativ 150 000 de lei.

Bunurile solicitate le-a comercializat ulterior către mai multe persoane fizice, de pe raza județului Satu Mare.

Și-a construit o casă la Pișcari

Potrivit surselor Gazetei de Nord Vest, îu urma acestor țepe, I. F. și-a construit o casă în localitatea Pișcari, și a vândut materiale de construcții la cetățenii de etnie romă din Pișcari și Botiz.

Acesta s-ar fi dat drept oficial a mai multor primării din județul Satu Mare, făcea comandă pentru materiale de construcții apoi arunca cartela de pe care ar fi făcut comanda. Dar, în cele din urmă, după mai multe acțiuni, polițiștii i-au venit de hac.

Romii din Pișcari, revoltați

Tot cartierul de romi sunt revoltati de ceea ce a făcut cel cercetat. Ei sunt hotărâți să nu îl mai primească în localitate după ce va ieși din pușcărie.

După ce în 2018 a ieșit din pușcărie, acesta a stat în concubinaj cu o femeie din Pișcari în comunitatea de romi, unde, de altfel, și-a și ridicat casa.

Doar 10% din prejudiciu, recuperat

La data de 29 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigarea a Criminalității Economice, beneficiind de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Satu Mare, au organizat şi desfăşurat o acţiune, ocazie cu care au fost puse în executare un număr de 2 mandate de percheziție domiciliară și 8 mandate de aducere, reușind recuperarea a aproximativ 15 000 de lei din prejudiciul cauzat.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activități infracționale în cadrul dosarelor penale întocmite sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare.

O bună parte din activitatea de cercetare a activității infracționale a lui I. F. a fost efectuată cu profesionalism de polițiștii Postului de Poliție Terebești, în frunte cu șeful de post Sorin Lăpuște, nimeni altul decât polițistul care, în urmă cu doi ani, a salvat viața unui om prins într-o viitură la Rătești în urma unei ploi torențiale.

Notă: Facem precizarea că, în cazurile prezentate, efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

A mai făcut închisoare și în trecut pentru înșelătorii trase la indigo

În 2013, I. F a ajuns din nou după gratii, după ce a obţinut sume de bani de la diferite societăţi comerciale în numele Consiliului Judeţean, folosind contracte false. Tânărul a mai fost condamnat și în trecut pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni, dar şi-a reluat de îndată ce a ieşit din Penitenciar activitatea infracţională, apelând la acelaşi mod de operare.

După ce a fost eliberat în aprilie 2013, I. F. a ajuns, la scurt timp, din nou după gratii. Pe atunci tânărul avea 25 de ani, fiind reținut de poliţiştii de investigare a fraudelor, beneficiind de sprijinul ofiţerilor SIPI Satu Mare. Ulterior, instanţa a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

La acea dată, anchetatorii au susținut că bărbatul a acţionat de fiecare dată după acelaşi plan: contacta telefonic reprezentanţii unor societăţi comerciale şi, pretinzând că este angajat al Consiliului Judeţean, se arăta interesat de achiziţionarea unor produse pentru casele de copii. Astfel, a reuşit să primească, în numele instituţiei, produse alimentare, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte ori biciclete pentru copii, paleţi de lemne, fără a mai achita ulterior contravaloarea bunurilor. Toate aceste produse au fost mai apoi valorificate de suspect, care şi-a însuşit sumele de bani astfel obţinute.

Într-un alt caz, tânărul a solicitat şi a obţinut sume de bani, pretextând că acestea sunt necesare unor copii bolnavi de cancer, ce necesită tratament medical de urgenţă la Bucureşti. Pentru a crea aparenţa unor operaţiuni legale, Iovan a promis şi încheierea unui contract de sponsorizare cu respectiva societate, act care, desigur, nu a mai fost perfectat.

Din probele administrate atunci, poliţiştii au stabilit că au fost prejudiciate cu sume de peste 25.000 lei, trei societăţi comerciale, însă există indicii temeinice care atestă faptul că au mai fost înşelate şi alte persoane ori firme.

Pentru ca suspectul să răspundă penal de toate faptele comise, poliţiştii adresează un apel tuturor persoanelor ce au fost înşelate de I. F. să formuleze plângeri penale şi să furnizeze informaţiile deţinute cu privire la activitatea sa infracțională.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts