More

    Înființarea rețelei de gaz metan, o prioritate pentru conducerea comunei Moftin

    Una dintre prioritățile conducerii comunei Moftin este înființarea rețelelor de distribuție a gazului metan către populație. Potrivit primarului Gheorghe David, în primă fază se are în vedere înființarea acestor rețele în Moftinu Mic, Moftinu Mare și Domănești. Se așteaptă o modificare a Legii Energiei pentru ca Primăria Moftin să se poată racorda la magistrala de gaz.

    Situația actuală
    Primarul comunei Moftin, Gheorghe David, a declarat pentru Gazeta de Nord-Vest că se așteaptă o modificare legislativă care să permită Primăriei Moftin să finanțeze direct lucrările de branșare la magistrala de gaz a Transgaz. În prezent, acest lucru poate fi făcut doar de un concesionar. Comuna Moftin are un concesionar pentru distribuirea gazelor naturale la populație, respectiv o firmă care a câștigat licitația în 2002.

    ”Concesionarul s-a obligat, printr-un act adițional la acest contract, să realizeze aceste rețele în localitatea Moftinu Mic, iar noi, ca primărie, avem obligația să suportăm cheltuielile legate de de stația de reglare și măsurare. Este stația care aduce gazul de la înaltă presiune, la joasă presiune”, a declarat primarul Gheorghe David.

    În așteptarea unei modificări legislative
    ”De vreo șase-șapte luni am așteptat o modificare de act normativ prin care UAT-urile vor avea dreptul de a cere racordarea la conducta magistrală TransGaz. Potrivit Legii Energiei, până acum UAT-urile nu aveau dreptul de solicitant. Neavând această calitate, nu putem achita direct contravaloarea investițiilor în aceste stații.

    Neavând acest drept, a trebuit să găsim alte metode de a achita taxele respective, și anume de a le achita concesionarului, ceea ce nu era foarte sănătos.

    Am fost, chiar și eu, de mai multe ori la Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei (ANRE) solicitând o modificare legislativă. Am înțeles că există deja o poziție a președintelui ANRE care modifică Legea Energiei tocmai pe această linie de a permite UAT-urilor dreptul de a solicita racordarea la conducta magistrală. În momentul când intră în vigoare acest ordin, se schimbă multe lucruri. Pentru că vom putea cere noi, ca și comună, racordarea la conducta magistrală și de a achita noi taxele aferente”, a explicat situația, primarul comunei Moftin, Gheorghe David.

    Rețele de gaz funcționale
    Primarul Gheorghe David spune că, în mod normal, până la finele acestui an trebuie să se lucreze la introducerea rețelei de gaz metan în Moftinu Mic, iar undeva pe la jumătatea anului viitor aceasta să fie funcțională.

    ”În mod normal, dacă Transgazul își face documentația necesară, noi spunem că până la finele acestui an ar trebui să lucrăm la realizarea rețelei de gaze naturale în Moftinu Mic. Asta înseamnă că, pe la jumătatea anului viitor, rețeaua de distribuție a gazului metan în Moftinu Mic ar trebui să fie funcțională”, a declarat Gheorghe David. Primarul a mai spus că astfel de investiții vor urma la Domănești și Moftinu Mare.

    ”Urmăm să vedem ca în anii următori să găsim surse de finanțare pentru înființarea rețelei de gaze naturale în celelalte două localități mari din comună, respectiv 2021 – Domăneștiul, respectiv 2022 – Moftinu Mare”, a mai spus primarul Gheorghe David.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE