More


  Prin exemplul său, P.S. Iustin este mereu lângă sevele pământului!

  - Advertisement -

  Îmi place să scriu despre oameni – adevăraţi , oameni care prin tot ceea ce fac ajută multă lume! Mă tot întreb cât de greu se mai fac oamenii oameni! Pe P.S. Iustin Sigheteanul l-am cunoscut cu mulţi ani în urmă, iar cu doi ani în urmă l-am felicitat în presă şi personal la împlinirea a 57 de ani şi cei 7 ani de acasă! Acum, după doi ani, pot spune, cu siguranţă, în numele celor de la NVTV şi Gazeta de Nord-Vest, că P.S. Iustin se bucură de recunoştinţa multor credincioşi, convinşi că binele făcut la şes se întoarce la munte, dovadă a iubirii acestui neam pe care-l slăveşte, îl apără şi se roagă pentru el!

  P.S. Iustin ştie bine, mult prea bine, istoria acestui neam apăsat, mereu umilit, sub povara birurilor grele, apăsat până la umilinţă, cocârjat de atâtea poveri, de impozite şi taxe, iar cu epidemia mârşavă, anevoie se mai târăşte prin cenuşiul realităţii ce-l trăim, mai ales că actualii guvernanţi s-au amestecat şi în tainele bisericii neamului, dând ordonanţe militare, prin care mulţimea de credincioşi (poporul suveran) n-a putut răspunde la bucuria rostită de P.S. Iustin, de toţi preoţii prin “Hristos a înviat!” cu satisfacţia şi mulţumirea “Adevărat a înviat!”. Această ruptură sufletească ne-a făcut să ne “liniştim”, aducându-ne aminte de Pastorala semnată de P.S. Iustin şi citită cu bucurie şi intonaţia aleasă în fiecare biserică ortodoxă din judeţul nostru. A fost şi rămâne una dintre cele mai cuprinzătoare de până acum, ea cuprinzând oameni din toate categoriile sociale, oameni cu credinţă în Dumnezeu, oameni ce simt spusele P.S. Iustin răsunând ca un clopot de alamă, ce ne trezeşte la o realitate românească, pe care biserica trebuie s-o trăiască. Mereu, prin prezenţa în bisericile Episcopiei, P.S. Iustin, prin verbul său melodios şi încurajator, de multe ori tăios ca un brici, se adresează credincioşilor, cu îndemnuri la unitate şi la creşterea credinţei în Bunul Dumnezeu, ca în versurile lui Adrian Păunescu: “Ferească Dumnezeu de ţara-n care/ Nimic nu merge şi-s blocate toate/ Şi-n care nici o inimă nu bate/ Şi-i sărbătoare doar când omul moare/… Ferească Dumnezeu de ţara unde, / De propriu-i Stat poporul se ascunde”.
  De câte ori l-am auzit pe P.S. Iustin făcând îndemnuri la unitate în jurul Bisericii neamului, unitate care înseamnă putere, având în vedere încrederea ce mai există în Biserică, rămânând singura instituţie care adună oamenii în jurul ei, nu-i împrăştie! Mare lucru şi… adevărat!

  Dacă ar trebui să subliniez o altă trăsătură ce domină sufletul imens al P.S. Iustin, ar fi dragostea puternică de Neam, de Ţară, de Limba Română, de adevăr şi dreptate. E supărat că oamenii valoroşi în plină putere de muncă părăsesc ţara după ce i-am pregătit în şcoli şi facultăţi, punându-şi capacitatea în slujba altora, care profită după ei. Sunt atât de actuale versurile aceluiaşi poet: “Morminte se pregătesc de drum, / În România deromânizată. / Supuşi nu mai au nimica sfânt, / Ca pe cravate, jurăminte-şi schimbă, / Nu mai avem nici fabrici, nici pământ,/ Vorbim şi limba noastră-n altă limbă. / Şi-acum s-aude clopotul fatal,/ Din vremuri de urgie şi de grindeni / Şi spre scara ultimului bal, / Din zori, vom fi români de pretutindeni”… Şi-i tot mai mică România Mare / Şi ţara, în reforme internată,/ Se află-n moarte clinică, deodată. / Nu răstigniţi, din nou, această ţară / Că Învierea va dura prea mult, / N-o-mprumutaţi bolnavului tumult/ De sub o nouă piatră funerară”.

  Vorbind şi scriind mereu după emisiunile televizate, am constatat că Episcopul nostru, P.S. Iustin, este atât de iubit de credincioşi, iubire care este reciprocă, nemuritoare de sinceră, adevărată şi molipsitoare! Foarte des, P.S. Iustin îl imploră pe Părintele Îndurător să dea credincioşilor Episcopiei noastre sănătate, bucurii şi împliniri! Face aceste rugăciuni, de multe ori, cu lacrima strivită şi cu siguranţa că şansa ţării mai există trăgând nădejde pentru acest popor creştin! Există la P.S. Iustin, pe această brazdă înflorită a nădejdii, a speranţei Neamului, acolo unde “Pământul meu de suflet stă de veghe”, o speranţă ce ne-o transmite prin tot ce întreprinde, prin tot ce fac preoţii din această frumoasă, mare şi puternică Episcopie a Maramureşului şi Sătmarului! E ca şi cum P.S. Iustin nu-şi discută ţara, ci-i simte cuvântul ei cel greu şi ferm! De aceea, P.S. Iustin este omul ferm, patriot, cu spirit de dreptate, de iubire de neam, de adâncă cinstire faţă de cei care s-au jertfit pentru Neam şi Ţară!

  Are P.S. Iustin în cuvintele sale o înţelepciune şi o frumuseţe, o putere pe care le simţim ale noastre, findcă în ele suntem noi! La împlinirea a 59 de ani de viaţă, putem să-i mulţumim P.S. Iustin pentru dăruirea ce-o dovedeşte credincioşilor, să-i transmitem cele mai bune gânduri de sănătate, de împliniri şi bucurii! Să rămână Omul intrat în conştiinţa publică drept “Mare Episcop” al nostru, cu rădăcini adânci în viziunea despre lume şi viaţă a credincioşilor!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img