More


  Să ne cunoaştem eroii – 100 de ani de la nașterea sublocotenentului post-mortem Virgil Sălăjanu din Hotoan

  =

  Este păcat ca un erou să nu fie readus în memorie la 100 de ani de la nașterea sa. Astfel de fericite momente nu trăim în fiecare zi. Mulți dintre cei care și-au dat viața pentru apărarea patriei zac în uitare. Astăzi vom vorbi însă despre un caz fericit, exemplar pentru prezent și mai ales pentru viitor.

  Virgil Sălăjanu face parte dintr-o familie din Hotoan care prin mai mulţi membri a trăit din plin „teroarea istoriei” din secolul al XX-lea. Un unchi al său, Ioan, a făcut parte din vestita Legiune românească din Siberia, iar alţi doi fraţi ai tatălui său, Valer şi Vasile, au intrat în ordinul bazilitanilor (sub numele de Mihai, primul, şi Gavril al doilea), împărtăşind soarta Bisericii Greco-Catolice Unite cu Roma de după desfiinţarea din 1948: întemniţări, urmăriri obsesive şi permanente tracasări.


  Născut în Hotoan la 1 iunie 1920, într-o zi când sunt sărbătoriţi copiii, adică de 1 iunie, Virgiliu (așa este înscris în registrul nașeterilor), fiul familiei lui George Fogaș și al Mariei Găzdag, s-a dovedit a fi, aşa cum obişnuiesc să spună localnicii din satul său, un „prunc bun”. Şi silitor la învăţătură. A urmat studiile gimnaziale şi liceale la actualul Colegiu Naţional „Vasile Lucaciu” din Carei. Atât de silitor a fost, încât, absolvind cu eminenţă, s-a clasat primul între colegi, fiind şef de promoţie, după cum rezultă şi din tabloul de absolvire, portretul lui Virgil Sălăjanu fiind înconjurat de lauri.


  Dirigintele acelei clase a fost profesor Augustin Ossian (născut la Supuru de Sus), iar director Andrei Bogdan (născut la Portița), care avea să ajungă un reputat geograf. În jurul anului 1939 mai mulți membri din familia Fogaș și-au românizat numele de familie în Sălăjanu (Sălăgeanu, Florescu).

  Refugiat între fruntariile Ţării după august 1940, Virgil Sălăjanu a urmat Şcoala de Jandarmi din Drăgăşani. El şi-a dat viaţa în al Doilea Război Mondial, apărând aeroportul Băneasa. Între 25-28 august 1944 au căzut la datorie 22 de elevi ai acelei școli.

  În semn de recunoştinţă pentru jertfa lui Virgil Sălăjanu o stradă din Tăşnad îi poartă numele. În anul 2014 Hotoanul a îmbrăcat straie de sărbătoare. Prin grija consilierului local Virgil Bocancios, nepot al lui Virgil Sălăjanu, a fost ridicat un monument în memoria eroilor Hotoanului, căzuți în cele două conflagrații mondiale, dar și în alte împrejurări. Cu această ocazie, pe casa părintească a eroului Virgil Sălăjanu (locuită azi de vrednicul gospodar Mircea Bocancios, și el nepot al eroului) a fost dezvelită o placă memorială.
  Sursa: Dr. Viorel Câmpean

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img