More


  SANCȚIUNI. DSVSA TAIE în carne VIE. O PIZZERIE din Satu Mare și magazine de la țară, AMENDATE

  =

  Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat în cursul acestei săptămâni 91 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare, supermarketuri, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine legume fructe, unități de vânzare on – line.

  Controalele efectuate în unități, au fost realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală și non animală cu respectarea strictă a Ordonanțelor Guvernului României, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

  În desfășurarea atribuțiilor de serviciu, reprezentanții DSVSA Satu- Mare, au respectat întocmai măsurile de distanțare socială și prevederile legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

  În cadrul acțiunilor de verificare efectuate în această perioadă, de inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, aceștia au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, precum și existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virulicide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților de procesare carne și lapte, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în curțile și zonele de acces în unități. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin D.S.V.S.A. Satu – Mare, atenționează și sfătuiește în același timp, toți  consumatorii, că este obligatoriu să urmărească cu atenție sporită, atunci când cumpără produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile cum ar fi mâncărurile gătite de tip catering, carnea refrigerată indiferent de specia de la care provine, produsele din carne proaspete, lapte și produse lactate) precum și respectarea condițiilor prescrise pentru păstrarea și consumul acestora. Intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna/amestecate cu produse nealimentare, detergenți, dezinfectante impune o atenție sporită a consumatorilor, fiind necesar ca aceștia să verifice modul de prezentare al ambalajelor și a produselor achiziționate, precum și respectarea condițiilor de păstrare/depozitare specifice fiecărui tip de aliment.

  În urma neregulilor constatate, inspectorii DSVSA au aplicat amenzi în valoare totală de 13.600 lei.

  Astfel, un magazin alimentar din Socond a fost amendat cu 10.000 de lei, iar o pizzerie din municipiul Satu Mare cu 1.200 de lei, pentru ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea comercializării.

  Totodată, au mai fost aplicate și două amenzi contravenționale, câte 1.200 de lei unui magazin alimentar din Socond și unui magazin alimentar din Petea, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare.

  În urma acțiunilor de control în unități, a fost supusă sechestrului/reținerii oficiale și apoi confiscată, cantitatea de 2,3 kg specialități alimentare, în valoare de 76 lei. Produsele alimentare confiscate, au fost denaturate și dirijate spre incinerare într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor din județ.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img