More


  INCREDIBIL. SĂTMĂRENII pot intra în Ungaria FĂRĂ CARANTINĂ. Ungurii, NU

  - Advertisement -

  O situație cel puțin bizară se întâmplă în aceste momente în statul vecin, Ungaria, după ce autoritățile de aici impus, de miercuri, noile reguli de acces pe teritoriul statului maghiar. Potrivit acestor noi reguli, românii pot intra pe teritoriul statului vecin fără să intre în carantină, în timp ce cetățenii maghiari nu. În aceste condiții, cetățenii cu dublă cetățenie, română și maghiară, se folosesc de actele românești pentru a trece prin vămi fără probleme. 

  După cum se știe, toți cetățenii maghiari care ibtră pe teritoriul Ungariei și care vin din state aflate în zona galbenă, sunt obligate să intre în carantină instituționalizată sau la domiciliu, după caz.

  Dar, există derogări specifice anumitor categorii de persoane. Dintre acestea:

  • cetăţenii anumitor state vecine, inclusiv România, (lucrători transfrontalieri, deţinători de imobile etc.) pot intra pe teritoriul Ungariei pe o rază de 30 de km în zona de frontieră pentru maximum 24 de ore.
  • lucrătorii sezonieri din agricultură provenind din toate statele vecine pot intra în Ungaria la solicitarea angajatorului şi după informarea prealabilă de către angajator a Inspectoratului General al Poliției. Demersurile angajatorului se fac electronic, cu 48 de ore înainte, iar cererea va cuprinde numele și documentul de identitate al angajatului, locul desfăşurării activităţii, locul cazării și durata raportului de muncă. Suplimentar, angajatorii sunt obligati să informeze în scris lucrătorii sezonieri, în limba maternă a acestora, despre condițiile şi data intrării pe teritoriul Ungariei. Trecerea frontierei se realizează doar prin punctele care vor fi stabilite de conducerea poliției ungare în acest scop, în mod organizat, în grupuri. Lucrătorii sezonieri pot intra după efectuarea controlului medical care nu confirmă suspiciunea contactării virusului COVID-19. După intrarea în Ungaria, salariatul sezonier va fi luat în evidenţele de autorităților de sănătate publică şi va intra în carantină la locul de muncă timp de 14 zile.  La încetarea raportului de muncă, angajatorul este obligat să anunțe atât punctul de trecere a frontierei, cât și autoritățile de sănătate publică din Ungaria cu 48 de ore înaintea plecării.
  • călătoriile în scop de afaceri – managerii sau angajaţii companiilor înregistrate în Ungaria sau în ţările menţionate în Hotărârea de Guvern 341/2020 pot intra în Ungaria fără restricții, dacă respectivele companii sunt afiliate,  iar în accepțiunea legii privind impozitarea între ele există relaţii contractuale. Persoana în cauză trebuie să demonstreze că deplasarea se face în interes de serviciu.

  Cu alte cuvinte, cetățenii români pot intra pe teritoriul Ungariei pe o distanță de până la 30 de km, fără nicio problemă.

  În această situație, cetățeni cu dublă cetățenie, română și maghiară, care au domiciliul în Ungaria dar lucrează la Satu Mare, sau invesr, cu domiciliul în Satu Mare și locul de muncă în Ungaria, sau care au proprietăți în statul vecin, se folosesc în aceste zile de documentele românești pentru a trece fără probleme prin vămile cu Ungaria, fie la ieșire, fie la întoarcerea în țară.

  Dacă ar prezenta documentele maghiare, așa cum până acum o făcea majoritatea celor aflați în această situație, sunt obligați să intre în carantină pentru cel puțin 48 de ore.

  De remarcat este și faptul că dacă la controlul medical făcut în vămi, un cetățean român nu îndeplinește condițiile de sănătate, acestuia îi este interzis să intre în țară.

  Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta: 0036 13 847 689, al Consulatului General al României la Szeged: 0036 62 424 431 sau al Consulatului General al României la Gyula: 0036 66 464 579, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0036 30 535 69 12 sau ale oficiilor consulare: 0036 30 6777 980 – Consulatul General al României la Szeged și 0036 30 6357181 – Consulatul General al României la Gyula.”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img