More  Otto Lăcătuș, omul cu vioara…

   

  Otto Lăcătuș este omul care cantă şi-i încantă pe sătmăreni, zi de zi, in aceeaşi locaţie a municipiului Satu Mare. Majoritatea oamenilor il ştiu pe violonistul din centru,însă puţini îi ştiu povestea de viaţa…

  De câțiva zeci de ani cânt aici în centru și mulți oameni mă întreabă de ce cânt? De ce nu merg la lucru? Eu mă deschid în faţa dumneavoastră. Sunt un om bolnav,în urmă cu doi ani  am făcut două infarturi, de la la vârsta de 20 de ani nu am avut posibilitate să primesc un loc de muncă, deoarece nici un medic n-a vrut să garantezepentru mine. Eu înțeleg oamenii că muncesc și dacă îmi dă un bănuț, 50 de bani, un leu sunt foarte mulțumit, dacă nu ar fi oamenii atat de binevoitori, eu aş fi un om pierdut, ei mă ajută, ei mă face să trăiesc  și eu îi fac să se simtă bine. Când trec pe lângă mine, le cânt tot ce vorşi ce le place să asculte.Sunt sătmăreni care imi cer să le cant o anumită melodie, iar eu o cant cu mare drag.

  Majoritatea oamenilor din ziua de azi, au feţele triste…

  Oamenii sunt supărați. Eu încerc să îi înveselesc, să îi fac să se simtă bine,să fie mai veseli…uneori reuşesc, alteori nu… In funcţie de starea care o au, imi aleg şi melodiile pe care le interpretez.Eu sunt foarte mulțumit cu oamenii din Satu Mare pentru că mă respectă și și eu îi respect. Eu niciodată nu am fost beat, nu umblu beat, nu cer nimic,nu  am nimic cu nimeni, eu  doar cânt aici… cine vrea îmi dă un bănuț, cine nu,nu…eu ii respect la fel. Mulțumită lor trăiesc aici.

  Tinuta este de fiecare data impecabilă, şi asta datorită faptului că are respect fata de trecatori

  Consider că avand grijă la ceea ce port, respect oamenii. Nu pot să mă îmbrac oricum şi să vin ca un cerșetor. Vin oameni mulți la mine care mă știu sau nu ma știu, mai dau mână cu ei, dacă mă vad  urat îmbracat și murdar cine mai da mână cu mine, cine mă mai bagă în seamă? Trebuie să fii la locul tău, unde iţi este locul, acolo să stai, nici mai sus, nici mai jos.

  Eu cânt diferite genuri muzicale…

  Eu am încercat să cânt tot felul de muzică dar poate cânt ceva ce nu place oamenilor, am mai pățit… Am cântat în limba maghiară ,au fost oamnei care mi-au zis de cant in ungureste, am cantat in limba romana, mi-au zis de ce cant romana…eu încerc sa multumesc pe toata lumea.

  Melodia cu care nu am dat niciodată greş, a fost Balada lui Ciprian Porumbescu.

  Dacă nu as mai veni în centru, sa cant oamenilor,sigur le-as lipsi…

  Le-aş lipsi 99% .Am lipsit două luni jumate, cand am revenit, au venit mulți care mă știau, si m-au intrebat unde am fost, ce s-a intamplat, de ce am lipsit? Când am ieșit prima zi,  am simțit că nevoie de mine.

  Am fost plecat în străinătate, însă acasă este mai bine

  Am plecat fost o singură dată în Franța, dar nu mai vreau să plec. Era un bănuț ca lumea, acolo te plătesc, te apreciază, însă nu mi-a plăcut deoarece sunt tot felul de oameni de la care nu şti la ce să te aştepti, este mai bine acasă. Aici sunt numai oameni de treabă.

  Eu doresc ca cei care citesc acest articol, sa nu ma desconsidere, să nu creadă că eu stau aici și cânt pentru că cerșesc, eu nu stau la cerșit, nu întind mâna, eu cânt, să înțeleagă că eu sunt un om bolnav, stau aici pentru un trai, ca să pot să câștig și eu painea cea de zi cu zi. Trebuia sa-mi deschid mai devreme inima în faţa dumneavoastră, dar nu este tarziu nici acum, poate oamenii ma vor intelege mai bine.

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE