More  Sătmărenii care intră în Ungaria, băgați în carantină

  Prefectul Radu Bud a condus astăzi o ședință alături de reprezentanții structurilor M.A.I. în cadrul căreia s-a analizat gestionarea situației de alertă, în special în contextul evoluției epidemiei de Covid-19. Cu această ocazie, au fost fpcute și o serie de precizări cu privire la măsurile privind controlul la frontieră cu Ungaria a cetățenilor străini, inclusiv din România.

  Ce se întâmplă cu sătmărenii care intră în Ungaria
  A fost prezentată nota de informare din data de 12.07.2020 emisă de autoritățile maghiare prin care au fost prezentate măsurile privind controlul la frontieră cu Ungaria a cetățenilor străini, inclusiv din România. Astfel, autoritățile maghiare au pregătit o listă a statelor pe trei categorii: zona verde, zona galbenă și zona roșie. România a fost inclusă pe lista statelor galbene, motiv pentru care la intrare în Ungaria cetățenii sunt supuși examinării medicale, în cazul în care prezintă simptome nu sunt lăsați să intre în Ungaria. În cazul în care nu prezintă simptome sunt obligați să intre în carantină sau în izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile.

  Cetățenii români sunt exceptați de la carantină sau izolare la domiciliu dacă prezintă 2 teste moleculare Sars-Cov-2 negative în limba maghiară sau engleză efectuate în ultimele 5 zile din care ultimul test să nu fie mai vechi de 72 de ore.

  În cazul sezonierilor agricoli, angajatorul ungar are obligația transmiterii unui formular electronic pe site-ul poliției ungare cu datele lucrătorilor. Punctele de frontieră în acest scop vor fi stabilite de șeful IGP Ungaria.

  Persoanele care doresc doar tranzitarea Ungariei se supun controlului epidemiologic, iar dacă nu prezintă simptome pot tranzita dacă demonstrează scopul călătoriei și pot dovedi că le este permisă intrarea în țara de destinație.

  Toate aceste restricții intră în vigoare din această noapte, de la ora 12.00.

  Alte acțiuni pentru combaterea pandemiei
  În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, polițiștii de frontieră de pe partea română sunt pregătiți să primească persoanele care intră în țară prin punctele de trecere a frontierei Petea și Urziceni, inclusiv celelalte puncte de trecere a frontierei româno-ungare.

  Polițiștii sătmăreni continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19.

  Prefectul Radu Bud a subliniat importanța acțiunilor de la acest week-end când peste 200 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, jandarmi, reprezentanții instituțiilor publice implicate și polițiști locali au desfășurat misiuni specifice.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE