More

    Președintele de onoare al Societățll Cultural-Patriotice “Avram Iancu” Ioan Bâtea a fost înmormântat azi. Slujba a fost oficiată de Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

      Președintele de onoare al Societățll Cultural-Patriotice “Avram Iancu”a trecut la cele veșnice.Azi a fost înmormântat de la ora 15:00  la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei.Slujba  de înmormântare a fost oficiată de Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Starețul Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul Scărișoara Nouă ,arhimandrit Spiridon Belei și un sobor de preoții .
    Moțul Ioan Bâtea a fost înmormântat în zi de
    sărbătoare de Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul .
      Personalitate marcantă a istoriografiei românești și, în special, a istoriei moților din Maramureș și Sătmar, din neamul cărora își trăgea obârșia, cunoscutul procuror  Ioan Bâtea,a avut o importantă contribuție la cunoașterea istoriei moților de pe aceste meleaguri, lăsând posterității memorabile pagini de istorie, cuprinse în cele 14 cărți publicate.A fost strâns legat de locuitorii satului Scărișoara Nouă, unde a văzut pentru prima dată lumina zilei, la 1 ianuarie 1930.
      Ioan Bâtea a fost primul dintre cei care au avut inițiativa, încă înainte de 1989, împreună cu alți consăteni, să întemeieze o mănăstire ortodoxă în hotarele satului natal.
      Această dorință sfântă a devenit realitate în ziua de 24 iunie 1991, cu ocazia sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, când s-a Sfințit  locul de mănăstire, de către vrednicul de pomenire PS Iustinian al Maramureșului și Sătmarului.
    Și după voia bunului Dumnezeu acesta a fost înmormântat în mănăstirea care a întemeiat-o.
    Radu Roca  a dorit sa fie personal alături de cei care își iau rămas bun de la Ioan Bâtea ,:Președintele de onoare al Societățll Cultural-Patriotice “Avram Iancu”  un român adevărat.
    Radu Roca  transmite prin intermediul ziarului nostru condoleanțe familiei îndurerate, Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE