More


  La Breb şi serile sunt magice. Mai ales când concertează Adrian Naidin

  =

  Despre unul dintre cele mai vizitate sate din România de către turişti, cuceriţi de felul în care acesta este conservat dar şi de frumuseţea cadrului natural în care este amplasat, am mai scris în paginile cotidianului nostru. Poate acesta a fost motivul pentru care am ales ca anul acesta, una dintre vacanţele verii să o petrec în Breb (la aproximativ două ore de mers cu maşina din Satu Mare) un loc cu adevărat special, acolo unde timpul parcă s-a oprit în loc.

  De ce este Brebul magnet pentru turiști din toate colțurile lumii? Răspunsul este simplitatea acestui sat tipic românesc, în care tradițiile nu au murit. În această localitate din Maramureș, sătenii își văd de treburile lor ca acum sute de ani. Tocmai de aceea, nu există gospodărie fără animale iar mirosul este exact acela ca din vacanţele pe care le petreceai la ţară la bunici.

  Străzile din sat nu sunt asfaltate, şi nu din cauză că primăria nu ar fi vrut, ci pentru că cei veniţi în sat vor să se păstreze totul aşa, ca odinioară. Astfel, doar drumul principal din sat este asfaltat, însă celelalte uliţe sunt drumuri de ţară în adevăratul sens al cuvântului. Este minunat să te plimbi pe uliţele Brebului şi să ai senzaţia că te găseşti într-un veritabil muzeu în aer liber. Aici găseşti case tradiţionale din lemn superb decorate, iar gospodarii care parcă te invită să pătrunzi dincolo de gardurile din lemn face ca dorinta de a vedea camerele decorate în stilul vechi maramureşan să se instaleze cu fiecare pas pe care îl faci. Locul este autentic şi o plimbare pe jos este cu siguranţă o experienţă minunată.

  În ghidul de prezentare al localităţii una dintre atracţii este Breb 148 – Local food & garden, un loc care nu trebuie ratat, atât pentru mâncarea delicioasă, pentru spaţiul şi modul în care a fost realizată această oază de linişte cât şi pentru gazdele locului. Şi cum după atâta plimbare ne-a lovit foamea am hotărât să luâm prânzul aici. Mâncarea ca la mamam acasă: supă de cartofi, sarmale cu mămăliguţă şi cozonac cu nucă, toate stropite cu horincă şi afinată la discreţie, că doară aşa sunt nişte gazde adevărate.

  În imediata apropiere se află Căsuţa Bunicilor, un loc parcă desprins din basmele copilăriei unde totul pare a fi ireal de frumos şi de autentic. Căsuţa din Copac este fără doar şi poate centrul de rezistenţă a acestei pensiuni atât de speciale, unde gazda te îmbie cu un păhărel de horincă de cum i-ai trecut pragul şi unde poţi să mânânci, direct din copac, cele mai parfumate mere.

  Şederea noastră la Breb a coincis cu un eveniment cultural de o mare emoţie artistică dat nu doar de cei care au urcat pe scenă ci şi de motivul pentru care a fost realizat. Violoncelistul Adrian Naidin, revelația ultimilor ani în spațiul cultural românesc, împreună cu Ceteraşii din Breb şi cu Coconii din Breb au susţinut un concert cu scop caritabil, beneficiarii fiind 70 de copii ai Centrului de zi Micul Prinţ din Sighetul Marmaţiei. A fost o seară magică la Casa din Vale, unde am avut parte de momente magice! Ceterașii din Breb și Coconii din Breb, au fost minunați, ca de fiecare dată, iar muzica lui Adrian Naidin a sunat de s-au cutreierat munţii! Maestrul de ceremonii a fost simpaticul Bogdan Bob Rădulescu (Haurenţiu cum îl cunoaşte toată lumea) un om mai fain de care nici că găsești, cel care a făcut ca fiecare parte din sufletul nostru să-și arate sensibilitatea. Iar măria sa publicul a fost cu adevărat special, rezonând cu tot ce a s-a prezentat pe scenă dar mai ales cu muzica şi cu violoncelul lui Naidin. Bun fost, puţin fost! Dar nu-i bai, ne vedem şi anul viitor. În aceeaşi formulă!

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img