More


  Lacul de Smarald de la Tarna Mare – minunăţia naturală de care puţină lume ştie, dar care odată descoperită îţi taie răsuflarea

  - Advertisement -

  Încă un argument că există multe locuri frumoase şi la îndemână de vizitat şi în judeţul Satu Mare este un lac aflat în apropierea localităţii Tarna Mare, o comoară naturală superbă şi căruia activiştii de la Drumeţii Hai-Hui i-au dat numele de Lacul de Smarald asta şi datorită culorii splendide, de un verde smarald, pe care lacul o reflectă.

  Iată cum descrie Nicu Petric, unul dintre liderii activiştilor de la Drumeţii Hai-Hui traseul pe care-l străbaţi până la lac şi întâlnirea cu această minunăţie naturală:

  “În multiplele noastre căutări în programul Google Earth, cercetând după noi locuri pentru drumeţii, am detectat acest lac în zona localităţii Tarna Mare, dar dosarul l-am pus undeva în sertar pentru o drumeţie viitoare, neluându-l în calcul pentru viitorul apropiat. Însă o informaţie primită de unul dintre membrii echipei noastre, şi anume că acest mic lac antropic (făcut de mâna omului ) ar fi mai special, ne-a determinat să prioritizăm acest dosar.

  Ca atare ziua Z a venit şi ne-am pornit la drum spre zona de nord -est a judeţului Satu Mare, zonă în care am făcut numeroase drumeţii, nerăbdători să descoperim o locaţie nouă. Şiruind cu maşina pe drumul judeţean 109M cu destinaţia Tarna Mare, îmbiaţi de vremea frumoasă ne oprim pentru un mic popas de belvedere chiar înainte de intrarea în localitatea Tarna Mare şi admirăm peisajul cu deschidere largă înspre Ucraina, remarcând Dealul Negru şi incercând să distingem releul de pe Vf. Tovsta, ambele pe teritoriu ucrainean.

  Ne reluăm călătoria cu maşina şi imediat după ce intrăm în localitatea Tarna Mare facem dreapta pe primul drum secundar iar privirea ne este atrasă de o frumoasă cabană aşezata pe un mândru plai. Mai înaintăm circa 1 km iar călătoria cu maşina se termină exact în dreptul pălinciei, care e acum inactivă, fiind extrasezon. Pornim la pas urmând să parcurgem pe jos cei 2 km rămaşi până la lac, cotind pe drumul din dreapta la prima răspântie care ne iese in cale. Traseul la pas e presărat şi cu câteva surprize plăcute sau amuzante, remarcăm o cruce într-o poieniţă, o placă cu un avertisment împotriva hoţilor de lemne pe care autorul a uitat să treacă un i şi ne previne că există supraveghere video, dar noi nu dăm de ea precum şi un frumos tunel verde făcut de vegetaţia de pe marginea drumului semn că acest drum este mai puţin circulat, poate chiar dat uitării.

  Ajungem la halda de steril semn că ne apropiem de lac, care se pare că a fost făcut cu scop minier, arealul în care se află aparţinând de fosta zonă minieră Turţ. Parcurgem şi această ultimă sută de metri şi principalul obiectiv al drumeţiei se desfăşoară în faţa ochilor noştri.
  Constatăm că într-adevăr descrierea care ne-a făcut să venim în acest loc este adevărată, lacul fiind de o frumuseţe aparte cu o culoare verde smarald, datorată chimismului apei ajutat de lumina şi căldura soarelui combinată cu prezenţa metalelor din sol. Nu putem să nu asemănăm acest lac cu mult mai celebrul Lac Albastru din judeţul vecin Maramureş. Pozăm lacul cu cei circa 150 de metri pătraţi ai săi, din cât mai multe unghiuri şi ne bucurăm de cromatica lui, favorizată de un cer albastru viu presărat cu nori albi pufoşi”.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img