More  Politicienii scindați și atacurile electorale

  Scindarea politicienilor în atâtea și atâtea partide și partidulețe fărămițează puterea electoratului, iar după alegeri, de obicei, sunt multe nemulțumiri din cauza rezultatului imprevizibil. Atunci se naște în mintea unor politicieni sentimentul patriotismului și sunt aruncate tot felul de acuzații asupra liderilor politici, care n-au știut „să unească forțele politice” în alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale. Degeaba „se tot fac anumite calcule” în timpul campaniilor electorale pentru că nimeni nu găsește soluții pentru coagularea forțelor politice compatibile. În acest fel, s-ar face economie de bani, iar forțele politice inteligente s-ar putea succeda la putere în funcție de programele de relansare economică și socială destinate renașterii și prosperității României. Duelurile electorale s-ar putea transforma în dezbateri eficiente pe marginea modalităților de rezolvare a priorităților țării. Ar dispărea „frecușurile, șantajul și jocurile de culise” ale unor partide, dar și tot felul de negocieri forțate de împrejurările calculelor electorale, care au alte conotații și nicidecum „Interesul național”. ,,Puzderia de partide politice” dispersează consensul național și provoacă „multe trădări” și polemici ineficiente, care se răsfrâng asupra demersurilor timide inițiate de unii politicieni pentru ca România să intre „în starea de normalitate”. Acestea sunt doar câteva opinii vehiculate în spațiul public de unii alegători, care s-au săturat de „circul și șmecheriile” din politica românească.

  În acest context, de pluripartidism exagerat, încrâncenat, iar pe alocuri fanatic, a început campania electorală pentru alegerile locale. Unii candidați se afișează în campanie ca niște „scorpioni” cu acul ridicat, gata de luptă, și înțeapă „în stânga și-n dreapta” cu tot felul de acuzații mai mult sau mai puțin credibile. Revoltător este faptul că în timpul acestor acuzații adresate unor partide, „aruncate ca din praștie” în fața alegătorilor, lipsesc cei acuzați, care nu au posibilitatea să se apere sau să-și exprime și dumnealor „punctul de vedere oficial”. Există tot felul de dezbateri politice televizate, gratuite, specifice campaniei electorale, prin intermediul cărora candidații, cu alură de „judecători”, pot să-și exprime punctul de vedere, dar în același timp le oferă și contracandidaților posibilitatea să riposteze, să infirme sau să demonteze anumite acuzații nedrepte sau exagerate. Au fost campanii electorale, aferente alegerilor locale, în care unii candidați denigrați și acuzați în mod exagerat, de anumiți contracandidați, au obținut mai multe voturi din partea alegătorilor. Avem un „electorat matur”, cu o anumită experiență, care „nu mai poate fi păcălit” de unii candidați cârcotași ce-și îndreaptă discursurile electorale demolatoare, tendențioase și umilitoare împotriva unor contracandidați, în loc să-și etaleze cu preponderență programul lor electoral destinat nevoilor existente în comunitățile unde și-au depus candidatura.

  Mai există un alt tip de candidați, care-și „focalizează” campania electorală de popularizare a ideilor în fața colegilor de partid și „vorbesc în neștire”, la o bere, la o cafea, de parcă s-ar afla într-un ,,turn de fildeș”. Culmea e că mai și „visează cu ochii deschiși” că vor câștiga alegerile. E drept că e pandemie, dar dumnealor ar trebui să-și îndrepte „tirul ofertei electorale” pentru a convinge electoratul din comunitățile de care aparțin… La atacurile venite din partea altor contracandidați, răspunsurile ar trebui să fie adresate electoratului, cu argumente riguroase, iar cel atacat nu ar trebui să se angreneze cu acuzatorii în tot felul de „polemici incendiare”. Alegătorii, fie ei tineri sau în vârstă, vor să afle care sunt perspectivele investiționale și schimbările oferite de potențialii aleși pentru comunitățile ,,în care trăiesc zi de zi”. Candidații serioși trebuie să dea dovadă de inteligență, cumpătare și înțelepciune. Unii candidați consideră că dacă își intensifică acuzațiile vor câștiga capital electoral „cu nemiluita”, în loc să pună accent pe ideile lor forte pentru a-i determina pe alegători să-i voteze pe 27 septembrie 2020.

  În condițiile actuale ale pluripartidismului exagerat, nesigur și derutant, există semne vizibile, care-i determină pe unii lideri să se coalizeze în această campanie electorală în baza unei compatibilități existente în programele lor electorale. Unii politicieni probabil vor deveni refractari la aflarea acestei idei, dar cum rămânem atunci cu „propunerea reducerii numărului de parlamentari”? „Unitatea în diversitate” ar fi alternativa necesară pentru a învinge orice alte tentative de subminare a intereselor românilor de către unii politicieni duplicitari, care aspiră la puterea deplină în România? Da! În urma alegerilor locale:,,Să învingă cei mai buni!”.

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE