More


  Proiect de comemorare a eroilor neamului, elaborat la Satu Mare

  =

  Consiliul Județean Satu Mare, în parteneriat cu Instituția Prefectului și asociațiile de rezerviști militari din județul Satu Mare, iniațiază un proiect de comemorare a eroilor neamului căzuți în cele două Războaie Mondiale. În vederea implementării proiectului, ieri a avut loc o primă ședință de lucru la care au participat inclusiv reprezentanții unităților ce aparțin Ministerului Afacerilor Interne și Garnizoanei Satu Mare.

  Prima ședința
  La ședință au fost prezenți și subprefectul Cosmin Bota, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, șefii tuturor unităților ce aparțin Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne din Garnizoana Satu Mare, asociațiile civice inițiatoare și președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Satu Mare.

  Inițiatorii au prezentat scopul și rolul acestei propuneri prin care se dorește întreținerea locurilor de veci ale soldaților români căzuți în cele două Războaie Mondiale și totodată comemorarea sacrificiului lor, inclusiv pentru generațiile viitoare.

  Pe lângă asigurarea conservării și întreținerii periodice a mormintelor de război, proiectul prevede și cultivarea în mentalul public a datoriei civice și patriotice privind păstrarea memoriei înaintașilor noștri. Pentru ca aceste obiective să fie constant atinse, este nevoie de implementarea unui program oficial de activități de comemorare a eroilor neamului, cel puțin odată pe an, în toate locurile de înhumare ale eroilor.

  “Nu suntem la prima acțiune de acest gen. În cursul anului trecut, Consiliul Județean a încheiat un proiect amplu de reabilitare a 30 de monumente și morminte dedicate memoriei eroilor căzuți în cele două războaie, indiferent de naționalitatea acestora și steagul sub care au luptat. În 2019 s-a realizat și un album fotografic în care sunt incluse peste 180 de obiective identificate la nivel de județ. Vrem acum să creăm un parteneriat mai larg și să implicăm fiecare comună în întreținerea monumentelor și în acțiunile de comemorare a eroilor“, a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, în cadrul ședinței.

  Inițiativă apreciată
  Prefectul Radu Bud a apreciat inițiativa de a elabora un program multianual de comemorare a eroilor neamului căzuți în cele două Războaie Mondiale pe teritoriul județului Satu Mare. Prefectul a propus stabilirea unui program comun de activități în coordonarea Instituției Prefectului și cu implicarea autorităților publice locale și centrale, a unităților MApN și MAI aparținând Garnizoanei Satu Mare, a asociațiilor civice, atât de rezerviști, cât și de tineret.
  În perioada următoare se va concepe un calendar anual de comemorare a eroilor neamului la fiecare loc de înhumare de pe raza județului.

  Pe teritoriul județului Satu Mare sunt cartografiate și înregistrate 23 de morminte ale soldaților cunoscuți și necunoscuți căzuți în timpul celor două Războaie Mondiale, majoritatea fiind reabilitate în perioada 2018-2019 prin finanțarea asigurată de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img