More

    Spectacolul Rasputin în programul de concurs al festivalului de la Kisvarda

       După mai mulți ani de absență, Trupa Harag György participă din nou la Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda. Trupa evoluează, în carul programului de concurs, pe data de 27 august, ora 17.30 cu drama Rasputin de Szőcs Géza în regia lui Sardar Tagirovsky. Spectacolul a cărei distribuție cuprinde aproape toată trupa sătmăreană, a avut premiera absolută în limba maghiară la Satu Mare în luna octombrie a anului 2019.

       „Prezența la festivalul de la Kisvárda este foarte importantă pentru noi, nu numai pentru faptul că, după mulți ani, ne reîntoarcem acum în programul festivalului, ci și pentru că, din cauza pandemiei, acum vom juca din nou, după foarte multe luni, într-o sală de spectacole. Ne-a întristat mult faptul că foarte multe festivaluri au fost anulate sau amânate, printre care festivalul MITEM organizat la Budapesta de Teatrul National, sau festivalul DESZKA din Debrețin. După aceste vești triste, este o mare bucurie pentru noi faptul că putem prezenta publicului maghiar, cât și breslei acest minunat spectacol.” – a declarat Bessenyei Gedő István, directorul artistic al Trupei Harag György. 

        Drama lui Szőcs Géza este un raport istoric colectiv despre conștiința europeană și globală. Drama pune accent pe realitatea istorică prin prisma fictivă al lui Rasputin. Această ficțiune este ultimul refugiu pasional al supraviețuirii în haosul apocaliptic al umanității. Deoarece tânjește copilărește după pacea lumii. Visează o lume în care nu ne ucidem nici în societate, nici în războaie. Fiecare dorință se aliază curenunțarea , iar faptele cu filozofia. Este o dramă care oglindește imaginea lui Rasputin așa cum aceasta se conturează în societatea contemporană. O imagine dumnezeiască, dar în același timp foarte umană și foarte înfricoșătoare. Figura sfântă și păcătoasă a lui Rasputin este intangibilă deoarece puterea lui nu este asemenea împăraților, regilor și țarilor, ci deține puterea privirii fermecătoare a hazardeurilor și saltimbancilor.

       Distribuția: Rappert-Vencz Gábor, Bándi Johanna, Gaál Gyula, Frumen Gergő, Orbán Zsolt, Zákány Mihály, Péter Attila Zsolt, Kovács Éva, Budizsa Evelyn, Poszet Nándor, Varga Sándor, Bogár Barbara, Gál Ágnes, Laczkó Tekla, László Zita, Méhes Kati și Rappert-Vencz Stella.  

        Scenografia: Kupás Anna inv., muzica: Bakk-Dávid László inv., conducător muzical: Manfrédi Annamária, asistent de regie: Pável Réka, Székhelyi Dániel și Szigeti Bálint, machiaj: Moldován Blanka, regizor tehnic: Szabó Ritta.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE