More


  148 de ani de când Avram Iancu veghează sfânt Ardealul

  =

   

  Aproape un secol și jumătate de când Crăișorul Munților a devenit legendă. Aproape un secol și jumătate de când, în ciuda tuturor detractorilor, a falsificatorilor de istorie și a impostorilor, ne tremură mândru vocea când îi rostim numele, ne oțelește privirea când îi evocăm faptele și ne plănuiește viitorul când îi citim testamentul.
  Duminică, 13 septembrie, la bustul lui Avram Iancu de pe soclul „pietrificat pe vecie”, cum s-a exprimat Mircea Dobra – președintele recunoscut al moților din Ținutul Sătmarului, s-au adunat circa 50 de ii purtate mândru de locuitoare ale Ianculeștiului, Marnei, Scărișoarei și a celorlalte sate populate cu moți și a cam tot atâtora bărbați adevărați. Dacă adunăm și privitorii care au ținut să participe la această sărbătoare a moților sau doar a curioșilor aflați în treacăt putem spune că au comemorat aproape 250 de persoane acest eveniment. După intonarea imnului și cuvintele din suflet adresate de Mircea Dobra antreprenorului Marius Balaji care a subvenționat construcția operei de artă, părinții Lucian Mihai de la Parohia Horea și Mircea Oneț de la Parohia Ianculești ne-au readus aminte de subțirimea stratului de ozon care desparte cele două lumi.
  După „momentele de virtuozitate ale tulnicăreselor de la Ianculești, tulnicul fiind un strigăt de luptă sau de iubire al moților din Apuseni”, cum elegant s-a exprimat Mircea Dobra în alocuțiunea sa, au ținut discursuri emoționante (pe care le puteți vedea și auzi pe site-ul https://www.gazetanord-vest.ro) Daniela Bălu – directorul Muzeului Județean Satu Mare (o adevărată lecție de istorie predată nu pentru a o învăța, ci pentru a o cunoaște), subprefectul Cosmin Bota (moț din Horea prin strămoșii săi), viceprimarul Adrian Albu , Ionel Costescu – președinte al Asociației Codrenilor, Vasile Ciocan – președintele Asociației Țara Oașului, Claudiu Ținca – președinte „Uniți pentru Satu Mare”.
  Au depus coroane și jerbe la poalele Crăișorului: Prefectura, Primăria Satu Mare, Șc. Gen. Avram Iancu Satu Mare, Comunitatea de moți Scărișoara Nouă, Asociația Țara Oașului, Asociația Codrenii, Comunitatea de moți din Marna, Asociația Tempora, Asociația Uniți pentru Satu Mare, Asociația moților din Ianculești, Asociația Avram Iancu – filiala Carei, Comunitatea de moți de la Horea și Asociația pensionarilor în numele căreia s-au înclinat, în fața bustului lui Avram Iancu, Livia Haidu (la moment aniversar după cum ne-a spus Adrian Albu) și simpaticul și neobositul nostru Petrică zis și Trepied.
  Gruiță Ienășoiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img