More


  O sătmăreancă cu suflet generos aduce bucurie în viaţa copiilor defavorizaţi. “Copiii de cristal sunt cheia sufletului” este organizaia care întrezăreşte o rază de lumină şi speranţă în viaţa micuţilor

  =

  Loredana Cardoş este persoana pentru care parcă a fost inventat voluntariatul, misiune nobilă, care aşa cum ne spune chiar ea este ceva care te împlineşte, fără a aştepta nimic în schimb şi care aduce valoare comunităţii din care faci parte. “Ajutând copiii defavorizați ne simțim împliniți și asta ne încarcă cu energie pozitivă ori de câte ori ne îndeplinim misiunea.

  Nimic nu se compară cu sentimentul că ai contribuit la comunitatea din care faci parte sau că ai ajutat nişte persoane mai puţin norocoase.”

  Loredana îşi iubeşte semenii necondiţionat şi este de părere că zâmbetul oamenilor care primesc ajutor nu poate să fie răsplătit cu nimic plus că este ceva care te încarcă sufleteşte şi îţi oferă bucurie.

  Sătmăreanca face voluntariat de când se ştie. “Mi-am dat seama că legătura mea cu copiii şi familiile defavorizate a început în anul 2007, făcând practica la diverse centre, prin intermediul facultăţii de psihologie. În tot acest timp am realizat cât de mult contează pentru mine să văd rezultate pozitive în ceea ce priveşte dezvoltarea lor personală”, ne spune Loredana.

  Povestea organizaţiei “Copiii de cristal sunt cheia sufletului” a început când un amic de-al ei a fost rugat (întrebat) de prietenul lui plecat într-o misiune în Sudanul de Sus (Africa), dacă poate ajuta cu un set de echipamente de fotbal, tricouri, jambiere şi mingi, pentru copiii defavorizaţi de acolo. Ajutorul real a venit doar după ce Loredana s-a implicat total pentru această misiune, reuşind într-un timp foarte scurt să mobilizeze instituţii şi să obţină fondurile necesare. “Aici a început practic povestea mea, oferind primul ajutor într-un timp foarte scurt şi făcând o imensă bucurie. Nu este etic şi nici moral să rămânem indiferenţi faţă de situaţia celor din jurul nostru, mai ales când noi putem să ajutăm”, ne spune Loredana.

  Utilitatea acestei organizaţii s-a văzut şi la începudul Pandemiei cu Covid 19, când timp de trei luni au fost paralizate toate activităţile scial economice. “ Am creat pe facebook un cont închis unde alături de Teatrul de Nord, Filarmonica Dinu Lipatti şi Liceul de Arte din Cluj Napoca am interacţionat cu copiii de la diferite centre , cărora le-au fost prezentate diferite spectacole sau programe interactive. A fost o încărcare sufletească de ambele părţi”, ne spune sătmăreanca.

  Scopul asociației “Copiii de cristal sunt cheia sufletului” constă în contribuirea la îmbunătăţirea vieţii oamenilor, prin acordarea de sprijin moral, informaţional, educativ, social şi material, dar şi promovarea intereselor copiilor prin implicarea acestora în activități: caritabile, sociale, culturale şi de dezvoltare personală.

  De asemenea misiunea asociaţiei este de a-i integra pe copiii defavorizaţi în societate prin crearea de ateliere de ucenicie cu ajutorul companiilor care se implică în proiect. În urma cursurilor de ucenicie, copiii defavorizati vor putea profesa la firmele de la care au învăţat în perioada de ucenicie fiind şi familiarizaţi cu domeniul învăţat.

  ”Trebuie să scăpăm de obsesia diplomelor şi mentalitatea care vede mapa sub braţ ca pe un ideal în viață.Nu diploma, ci munca onestă te va face om! Nu toți copiii trebuie să ajungă filozofi , medici, informaticieni sau ingineri. Un bun electrician sau montator de faianță poate câştiga în România 4.500 de lei pe luna iar un instalator profesionist e mai cautat decat un PR-ist cu master în relatii internaționale. Copiii sunt viitorul, iar viitorul lor depinde în mare măsură de educaţia pe care o primesc” .

  Momentan Loredana ţine cursuri, la centrul Tatiana şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, de dezvoltare personală, de exprimare, de cunoaşterea codului bunelor maniere, comunicare, îndrumare in ceea ce priveste alegerea meseriei potrivite, educație financiară, autocontrol comportamental , deficitul vorbirii şi realizarea temelor, a proiectelor în Word sau PowerPoint. Toate aceste cursuri se adresează şi copiilor din familiile normale.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img