More


  ACUZAȚII. Un PRIMAR din județul Satu Mare, ACUZAT de ABUZ și ILEGALITĂȚI

  =

  Primarul comunei Păulești, Zenoviu Bontea, este acuzat de o serie de ilegalități. Recent, pe adresa redacției Gazeta de Nord Vest a sosit o scrisoare prin care sunt descrise o serie de acțiuni făcute de primarul Zenoviu Bontea, considerate ca ilegalități de semnatarul acesteia. Din păcate, primarul comunei Păulești nu a dorit să comenteze aceste acuzații. Mai mult decât atât, a amenințat că dă în judecată redacția Gazetei de Nord Vest.

  Ce acuzații sunt aduse

  În cele ce urmează, publicăm integral scrisoare primită la redacție despre acțiunile și faptele primarului comunei Păulești, Zenoviu Bontea.

  ”Deși ne-am obișnuit că trăim vremuri în care murim cu dreptatea în mână, în care câștigul propriu și al unor grupuri de interese bine organizate tind să preia controlul, zilele acestea comuna Păulești este un butoi cu pulbere, care a și explodat în fața edililor locali, constatând că aceștia au dus cu zăhărelul cetățenii comunei în ultimul mandat.

  Din octombrie 2019, Instituția Prefectului Județul Satu Mare este sesizată în mod repetat asupra modului abuziv și ilegal prin care se adoptă în Păulești hotărâri și alte acte administrative, de către primarul Bontea Zenoviu și o mână de consilieri locali care nu își cunosc rostul de a fi de fapt aleși și de a reprezenta cetățenii comunei și nu interesele lor proprii.

  Toate acestea până vineri, 28.08.2020, când actualul primar, Bontea Zenoviu, a fost somat în scris, de Institutia Prefectului Satu Mare, să intre în legalitate cu actele pe care le adoptă, sau altfel vor fi inițitate în instanță proceduri administrative de anulare a actelor încheiate.

  pc seidnta CL 01.09.2020 PROCEDURA PREALABILA HCL 53-61 PAULESTI

  Forțat de împrejurări, marti, 01.09.2020, primarul Bontea a fost nevoit să convoace o ședință urgentă a Consiliului Local Păulesti, care a avut loc la Căminul Cultural Păulești, unde, pentru a se justifica, primarul Bontea a lansat tot felul de acuzații, mai ales la adresa secretarului comunei, pentru a căuta țapi ispășitori și pentru a duce în eroare pe mai departe consilierii locali.

  Astfel, primarul Bontea i-a reproșat secretarului că acesta nu și-ar îndeplinii atribuțiile de serviciu pentru care este plătit și a permis desfășurarea ședințelor anterioare ale consiliului local în condiții ilegale, precum și adoptarea unor hotărâri care nu respectă legea, deși sarcina secretarului este exact acest lucru, să nu permită ilegalități.

  Secretarul comunei a reamintit consilierilor locali că toate obiecțiile sale cu privire la contrasemnarea de legalitate a hotărârilor adoptate au fost făcute publice, o dată cu hotărârile adoptate, și au fost aduse la cunoștința lor și în timpul ședințelor, doar că aceștia, la instigarea Primarului, au ales totuși să voteze aceste acte ilegale, nepermițând efectiv secretarului să ia cuvântul în ședințe.

  Coincidență sau nu, din octombrie 2019 și până recent, primarul Bontea Zenoviu a intreprins demersuri pe lângă Instituția Prefectului cu privire la acele acte care nu erau legal adoptate, făcând afirmații verbale nerespectate că acestea vor fi remediate, dar de când șeful Cabinetului Prefectului Radu Bud, și-a dat demisia de la Prefectură, în luna august 2020, promisiunile goale ale primarului Bontea nu mai aveau sprijin politic.

  Proiecte de hotărâre adoptate ilegal

  Astfel, și în cursul anului 2019, au fost reluate unele puncte de pe ordinea de zi a unor ședințe anterioare de consiliu local, care nu aveau avizul de legalitate a secertarului, iar aceste puncte, la propunerea primarului Bontea Zenoviu, au fost din nou supuse aprobării în alte ședințe de consiliu local, când secretarul a fost înlocuit cu un consilier din cadrul Primariei Păulești, care nu a avut obiecții cu privire la legalitate, deși consilierul nu avea competențele necesare să se exprime în acest sens, iar Institutia Prefectului a comunicat mai multe nereguli.

  PROCEDURA PREALABILA HCL 53-61 PAULESTI

  Același lucru s-a întâmplat și în ședința Consiliului Local Păulești din 01.09.2020, când, la inițiativa primarului Bontea, au fost reluate toate punctele de pe ordinea de zi a ședinței din 17.08.2020, dar primarul tot nu a remediat obiecțiile cu privire la ilegalitatea acestor proiecte de hotărâri, ele neîntrunind nici acum, în a doua ședință de consiliu local, condițiile necseare pentru a putea fi avizate de legalitate de către secretarul comunei.

  În această situatie sunt proiectele care privesc infrastructura și rectificarea bugetului local pe anul 2020, unde primarul Bontea a început deja lucrările din teren fără a avea aprobarea consiliului local, astfel el a dus tratative cu constructorii să înceapă lucrările fără aprobarea documentațiilor necesare și fără a avea bani prevăzuți în buget în acest scop, mizând că, ulterior, va supune aprobării consilierilor locali aceste documentații.

  Prin repetarea proiectelor de pe ordinea de zi a ședințelor în care nu a fost obținut avizul de legalitate, dar fără a remedia obiecțiile care afectau corecta aplicare a lor, primarul încerca astfel să șteargă urma abuzurilor și a actelor ilegal adoptate și puse deja de el în practică, deși știa că aceste acte nu au avizul de legalitate.

  Probleme cu privire la ilegalitățile din Primăria Păulești

  Probleme cu privire la ilegalitățile din Primăria Păulești au fost sesizate la Instituția Prefectului și cu privire la eliberarea documentațiilor de urbanism, unde, primarul, împreună cu personalul din compartimentul urbanism, condiționa, fără bază legală, după bunul plac, eliberarea autorizațiilor de construire, în unele cazuri, ca în alte cazuri, în care sunt implicate persoane cunoscute din Păulești ca fiind samsari imobiliari, să permită cu o lejeritate mult mai mare, să se construiască în lipsa actelor care să reglementeze amenajarea urbanistică corecta a teritoriului.

  Mai mult, în majoritatea cazurilor, emiterea autorizației de construire era condiționată de donarea către Primărie, cu titlu gratuit, a unor porțiuni din proprietăți private, pentru a le adăuga la drumurile deja existente, ca pe de altă parte să includă în proiecte de amenajare și asfaltare, plătite din banii cetățenilor comunei, de la bugetul local, unele străzi care nici măcar nu sunt proprietatea comunei, dar care în schimb oferă acces la diferite proprietăți ale personalului din Primărie, astfel crescând valoarea terenurilor deținute de anumite persoane fizice, datorită unor investiții de infrastructură făcute din banii publici.

  Astfel, tot după demisia șefului Cabinetului Prefectului, în luna august 2020, Instituția Prefectului a solicitat primarului Pauleștiului să intre în legalitate și cu o altă hotărâre de consiliu local, adoptată în februarie 2020, prin care primarul a condiționat dezvoltarea urbanistică într-o zona din Amați, de donarea către Primărie, din partea persoanelor fizice, proprietari din zonă, a unor bucăți de teren pentru a modifica structura drumului de acces, care deja la momentul realizării lui fusese de fapt aprobat de Primăria Păulești în forma existentă, dar acum primarul Bontea, în reprezentarea Primăriei, s-a răzgândit și a solicitat constituirea unui loc de întoarcere mai mare, nereglementat de planurile urbanistice din acea zonă.

  Deși campania din 2016 a candidatului Bontea la scaunul de primar voia să fie bazată pe corectitudine, transparența și deschiderea față de cetățean, pentru care la acea vreme Bontea își manifesta vehement dorința să le respecte, odată văzut în funcție, se constata că cetățenii comunei au căzut de fapt din lac în puț, una se afirmă și susține în public, și alta este realitatea și se face.

  Oamenii care au avut tangență directă cu Primăria Păulești au constatat pe propria piele acest lucru trist, iar dezvoltarea la care face trimitere acum primarul, cauzează, în realitate, grave deficiente bugetare, fapt care se dorește a fi ascuns în spatele unor acte ilegal adoptate și care tot de buzunarul oamenilor de rând va fi simțit.

  Primarul și-a mărit salariul

  Motivația consilierilor locali care adoptă aceste hotărâri ilegale poate fi de fapt prezentă la cât mai multe ședințe de consiliu, datorită indemnizației de ședință pe care o primesc, care, conform legii, este de până la 10% din indemnizația primarului, ori în Comuna Păulești, primarul Bontea Zenoviu primește o indemnizație de 10.400 lei/luna, la care acesta și-a mai adăugat un spor de 25% pentru că implementează patru proiecte din fonduri europene.

  Proiecte derulate din fonduri europene sunt de fapt continuarea unor astfel de inițiative a echipei vechi din Primăria Păulești, derulate prin firme de consultanță de specialitate, cu contracte de zeci de mii de lei și, în același timp, și cu personal angajat din Primărie și plătit în plus pentru contribuția lor la implementarea proiectelor.

  Se pare că Bontea Zenoviu nu ține cont de faptul că atribuția principală a unui primar e de fapt acest lucru, dezvoltarea comunei, pentru aceasta primește deja indemnizația pentru funcția de primar, aparent insuficientă pentru Bontea, care și-a majotat-o cu încă 25%, cu aceste încasări el dublându-și de fapt veniturile lunare, pe care le obține deja din pensie.

  Cu aceste sume lunare, toate de la Statul Român și din banii contribuabililor, neavând nicio altă activitate cu care să contribuie de fapt la dezvoltarea economiei, măcar a celei locale, pe care o reprezintă, înțelegem de ce oamenii se întreabă pe buna dreptate, primarul Bontea de ce nu poate măcar să respecte legea în adoptarea actelor administrative, că altă treabă nu are.”

  Amenință că ne dă în judecată

  Conform demersurilor jurnalistice sănătoase, față de aceste acuzații, redacția Gazeta de Nord Vest a cerut și punctul de vedere al celui incriminat, mai exact al primarului Zenoviu Bontea. Acesta, nu numai că nu a vrut să își exprime un punct de vedere față de aceste acuzații, dar a amenințat ziariștii GNV că îi dă în judecată.

  El a spus că se află în campanie electorală și nu are timp să răspundă la aceste acuzații.

  ”Mă aflu în plină campanie electorală și nu am timp să răspund la acste acuzații. Dar, dacă scrieți lucruri neadevărate despre mine, după campania electorală, vom rezolva această situație în instanță”, a fost răspunsul dat de primarul Zenoviu Bontea după ce a fost întrebat de gazetarii GNV.

  PROCEDURA PREALABILA HCL 53-61 PAULESTI  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img